Begin 2014 hebben wij gekozen als vierde grote doelstelling “Maintenance” . In de vele jaren dat Sarnelli al bestaat is ontzettend veel gedaan en bijgebouwd. Echter onderhoud is vaak achterwege gebleven daar de financiële middelen ontbraken. Wij denken hierbij aan o.a. updaten van alle elektrische installaties in de vele tehuizen, verfbeurten enz.

Als eerste hebben we de algehele elektrische installaties van de tehuizen St. Patrick’s en Jan & Oscar, twee tehuizen die samen met House of Hope in het nabij gelegen Pi Si Tong liggen. Bedradingen die gewoon op de muur gespijkerd liggen, zekeringen open en bloot, aardlekschakelaars? enz. Onderstaande foto’s zeggen genoeg.

 

 

 

—————————————————————————————————————-

 

Op de twee bovenstaande foto’s ziet het er al geheel anders uit. Alle bedrading in goten en/of buizen en vast aan de muur. Nieuwe zekeringkasten en aardlekschakelaars enz.

 

Als volgende klus hebben we het onderhoud van het zwembad aangepakt. ZWEMBAD, ik hoor het jullie al denken. Inderdaad een zwembad voor de kinderen in dit arme gebied !! Father Mike heeft er ook een tijd mee gezeten. Wat is er gebeurt. Zoals jullie weten komen ook veel donaties uit Amerika. Zij doneren vaak op voorwaarde dat er dit of dat mee moet gebeuren. Zo ook deze keer. Deze man had in z’n testament beschreven dat er voor de kinderen een zwembad gebouwd moest worden. Uiteindelijk heeft Father Mike het geaccepteerd. De kinderen waren en zijn er nog steeds ontzettend blij mee. Maar zwembad bouwen ok, maar goed onderhoud en kennis ontbraken. Vandaar onze hulp. Er is nu een zoutwaterzwembad met deels automatische besturing. We hebben gezorgd voor een voetenbad alvorens je het zwembad ingaat. Voldoende werkende douches met aparte watertoevoer. Deels nieuwe leidingen, onderhoudsschema enz.

 

 

Op bovenstaande foto’s zien we o.a. het nieuwe voetenbad, de extra watervoorzieningen met tanks en pomp voor de douches, leidingwerk, kleine onderhoudswerkzaamheden en dan natuurlijk altijd een feest voor de kinderen wanneer ze kunnen gaan zwemmen. Er wordt nog altijd gescheiden gezwommen(jongens / meisjes) en er is altijd controle door een volwassen begeleider(ster).

 

Zoals gezegd Maintenance oftewel Onderhoud is onze 4e grote doelstelling. Onderhoud in de ruimste zin van het woord. Geheel nieuwe bedrading, meterkasten enz. hebben we gedaan voor twee tehuizen, het zwembad een update, zie bovenstaande, maar daarbuiten nog vele andere kleinere dingen zoals:

* Een laserprinter aangeschaft voor het healthcenter.

* Voor de allerarmste van het Outreach programma. Mensen die in de omgeving van Sarnelli wonen en voor wie Sarnelli de allerlaatste hoop is die hun nog kan redden/helpen. Eenmaal per week bezoekt een team van Sarnelli onder leiding van Kate deze mensen op de plek waar ze “wonen”. Wij hebben hun voedselpakketten, melk voor de baby’s en wat contant geld gegeven.

 

 

Op bovenstaande foto’s; Kate op bezoek bij een van de mensen welke in het Outreachprogramma zitten. Haar “huis” waar ze in woont met bed !! Bert komt ook nog wat extra eieren bezorgen.

 

* Het bouwen van een nieuwe koeienstal is ook door jullie donaties mogelijk gemaakt. Het aantal koeien is de laatste tijd flink uitgebreid en de bestaande stal was niet meer voldoende en bovendien ook nog geheel onveilig.

 

Het aantal koeien is inmiddels al flink uitgebreid. Zij hebben nu in ieder geval een veilige plek waar ze kunnen schuilen en slapen.

 

* Dan de jongens van St.Patricks en Jan & Oscar zijn overgeplaatst naar de eerste grote “boerderij” midden in de rijstvelden. Een prachtig gebouw. Wij hebben voor al deze jongens(± 22) nieuwe matrassen en kussens aangeschaft, zodat dat ook voor hun helemaal nieuw was.

 

 

Op deze foto’s zien we het inkopen van de bedden en kussens, verhuizen naar nieuwe huis en natuurlijk weer de bedden in elkaar zetten.

 

* Dan voor de familie Manu. Vader en zoon zijn enkele jaren geleden bij Sarnelli opgenomen. Beiden hadden AIDS en Manu’s moeder was reeds overleden. De reeds slechtziende vader kon als tegenprestatie meehelpen in de tuin. Ondertussen is de vader helemaal blind geworden, een uiteindelijk gevolg van AIDS. Sarnelli heeft hem geholpen met het volgen van een massage-cursus, een beroep dat voor blinden goed mogelijk is. Wij als stichting hebben de familie geholpen met het kopen van een massagetafel en een rijdende verkoopkar. De vader woont inmiddels met een nieuwe vrouw tegenover een grote school waar ze dan allerlei eetwaren, drinken enz. kunnen verkopen vanaf dit rijdende “srv-kar”, zodat ze in de toekomst misschien wel weer in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Kleine Manu blijft voorlopig nog bij Sarnelli en doet het heel goed.

 

Hier moeten de klanten van Manu’s vader nog op de grond liggen. Straks kan hij fijn de massagetafel gebruiken.

 

* Ook voor het Hose of Hope, waar de allerkleinste tot ± 6 jaar verblijven, hebben wij twee grote matrassen vernieuwd waar de kleinste de tussendoorslaapjes doen. Hartverwarmend te zien als deze kleine gezamenlijk liggen te slapen op deze matrassen. Tevens een nieuwe DVD voor de kleinste aangeschaft. Andre Rieu, Sesamstraat, Kikker & Vriendjes vinden zij ook geweldig.

 

Is het niet geweldig te zien hoe de kinderen daar hun middagslaapje doen. Misschien een idee voor de crèches hier in Nederland!!

 

* Begin 2015 gaan we beginnen met het bouwen van een geheel nieuwe muur met daarbij rolpoorten om de veiligheid van het St.Patricks huis en Jan & Oscar te verbeteren. Vanaf eind 2014 zitten daar alle opgroeiende meiden bij elkaar waarvan velen nare ervaringen hebben(o.a. aanranding en verkrachting)vanuit hun pas korte leven.

 

Tijdens ons bezoek in februari/maart hebben wij ook over een volgend project gesproken. Het tehuis waar ooit alles begonnen is staat in Viengkhuk ongeveer 10 km vanaf Sarnelli waar op dit moment de opgroeiende meiden van ± 10-14 jaar zitten. Logistiek gezien niet erg handig maar mogelijkheden om dit te wijzigen zijn er niet, vandaar dat e.e.a. opgeknapt moet worden, voornamelijk de slaapzaal. Dak, plafond,douches en wc’s zijn aan een opknapbeurt toe. Onderstaande foto’s zeggen genoeg.

 

 

 

 

Na vele weken hard werken ziet het tehuis van de meiden in Viengkhuk er geheel anders uit. Nieuwe plafonds, de sanitaire ruimtes voorzien van nieuwe tegels en nieuw sanitair en waar nodig een verfbeurtje. En het resultaat mag er zijn. Zie onderstaande foto’s.

 

 

 

We hebben ook gesproken over een nieuwe muur en rolpoorten voor het St.Patricks Huis en Jan & Oscar Huis om zo de meiden van Jan & Oscar een veiliger gevoel en bescherming te geven zeker in de avonduren en ‘s nachts. Een 80 mtr. lange stevige muur in hun lievelingskleur staat er nu.

 

 

Ook in ons “HealthCentre Maastricht” hebben we gezorgd voor een nieuwe drinkwaterautomaat, waar lekker fris of warmwater getapt kan worden en twee mooie nieuwe aanrechtkasten.

 

 

Na het zeer tragische ongeval met Teep heeft men de plaats waar het varken onthaart” moet worden, vernieuwd en beter beveiligd om zo ongelukken in de toekomst te vermijden. De grote wokpan met heet water kan nu op een stevige vuurhaard staan en goed beschermd.

 

 

Ook hebben wij samen met andere sponsors uit Australië een rotaryclub gesproken over mogelijke zonne-energie bij Sarnelli.

 

Ook in de biologische mestfabriek die wij helemaal via onze stichting inclusief alle apparatuur hebben kunnen verwezenlijken zijn enkele verbeteringen aangepast zodat voor produktie een tweetal mensen minder nodig zijn.

 

 

 

Ook een van de vroegere huizen van de Good Sherperds Sisters op het terrein van Sarnelli hebben we kunnen opknappen, nieuwe toiletten en douche, slaapkamer en woonkamer zoijn opgefrist om tijdens grote vakanties onderdak te geven aan jongens of meisjes die extern op hogere scholen verblijven.

 

 

 

Related Projects