Na een geweldige inspanning verleden jaar hebben wij binnen 5 maanden een geheel nieuw gebouw(House of Refuge) voor de meiden van Viengkhuk kunnen realiseren, onze doelstelling  nr. 7 in 2018.

Voor 2019 zijn wij in overleg met de staf van Sarnelli gekomen tot de volgende zaken, welke wij proberen te verwezenlijken in 2019, onze doelstelling nr. 8:

  • Het  leveren van een 10-tal computers inclusief acht printers voor de diverse tehuizen. Veel kinderen kunnen gelukkig na de lagere school verder studeren. Dit houdt  o.a wel in, meer huiswerk en dat kan tegenwoordig haast niet meer zonder computers.
  • Ieder huis heeft een eigen waterpomp met bijbehorende watertoren maar het water in deze systemen bevatten teveel calcium welke de buizen aantasten. Een nieuw filtersysteem kan dit voorkomen en is prima geschikt voor douches, wassen en keuken, enz. Veilig drinkwater is het echter nog niet.
  • Dan het vervoer van alle kinderen naar school. Op dit moment hebben ze een 4-tal kleine personenbusjes en 5 st. pick-ups met open laadbak. Gemiddeld gaan daar ± 15 kinderen in. Voor de grotere groepen en zeker als er nog wat begeleiders/stafleden mee moeten gaan worden een tweetal omgebouwde vrachtwagens gebruikt met houten zitbanken en een zeil erboven. Net als wij ongeveer kennen van de legervoertuigen welke soldaten vervoeren. Deze trucks en ook de pick-ups met open laadbak worden binnenkort verboden in Thailand en zeker wanneer zij gebruiken maken van de autosnelwegen. Vandaar dat wij proberen een Toyota Coaster aan te schaffen welke plaats heeft voor een dertigtal personen en vrij is van wind, regen enz.

Bovenstaande het huidige vervoer naar en van school, een vijftal pick-ups en twee omgebouwde vrachtauto’s. Dit kunnen we anno 2019 toch niet meer willen. Zeker niet voor de ouderen wanneer deze een stuk over de autoweg moeten rijden.

UPDATE  VAN ONZE DOELSTELLINGEN DIT JAAR.

  • Computers, printers onze eerste doelstelling dit jaar;  op alle  tehuizen waar het nodig was, zijn nieuwe computers en printers geplaatst, en de kids zijn er ontzettend blij mee. Ook voor Kate, op moment diegene die zowat alles regelt, en ook broeder Keng die alle kinderen begeleidt met hun studiekeuze zijn er nieuwe computers. Ja wat moeten we in deze tijd zonder computer. Velen onder ons zullen wel eens problemen met hun computer thuis of op het werk gehad hebben en dat merk je pas wat je er allemaal meedoet en kunt. Onderstaande foto’s zeggen genoeg.

Father Ole, Kate en de kinderen zijn gelukkig met alle nieuwe spullen. Dankzij onze vaste donateurs en andere donateurs die ons  ook regelmatig steunen was dit al mogelijk. In Thailand zeggen ze dan Khap Khun Ka(p).

Het computer project is voltooid. Dit project werd geleid door Father Ole, die het grootste deel van de IT bij Sarnelli House begeleidt. Met het ontvangen geld heeft Fr. Ole het volgende gekocht; 9 st. nieuwe computers, 6 st. nieuwe printers, toner en inktcartridges, hubs, routers, UPS en andere accessoires.  Verder nog inleidende lesboeken en cd’s voor de kinderen.

Father Ole heeft ook beschadigde computers, notebooks en printers gerepareed en opgewaardeerd om het aantal computers voor de kinderen te vergroten. De kinderen wennen langzamerhand aan hun nieuwe computers en printers. Sommigen van hen zijn nog onzeker in het omgaan met de computers, terwijl een handjevol kinderen geïnteresseerd is in het spelen van games, is de overgrote meerderheid van de werkzaamheden gerelateerd aan school en college projecten. Zelfs een paar van onze middelbare scholieren hebben veel interesse getoond in meer geavanceerde computerkennis. Bovendien een aantal oudere Sarnelli tieners en jongvolwassenen studeren computers op een college- of universiteitsniveau en zodoende zijn wij de mogelijkheid voor het opzetten van tutorgroepen en een mentorprogramma voor de slimmer middelbare scholieren.

  • De tweede doelstelling om nieuwe waterfilters voor alle tehuizen;   op dit moment is er bij één tehuis reeds een test gedaan met de nieuwe installatie en de resultaten zijn dermate positief dat er reeds een begin is gemaakt met de volgende installatie die drie tehuizen van beter water moet voorzien. Ook het onderhoud welk dit met zich meebrengt wordt geleerd aan een aantal oudere jongens.

Kort verslag van Sarnelli over  waterfilterproject;

Ruim € 7000,- werd gegeven aan Sarnelli om de watertoevoer naar de kinderen en gastenhuis te verbeteren. Het grondwater dat altijd door het sanitair systeem stroomt bevat een hoog gehalte aan kalk en de opbouw van kalk heeft schade aan de waterleidingen en koppelingen toegebracht. Het plan was om het filtratieproces te verbeteren en op deze manier onze pompen, leidingen en het gehele watersysteem te beschermen.

Wij zijn begonnen in het gastenhuis in het dorp Don Wai. Een nieuwe tweetraps-waterfilter was toegevoegd in de pomp die water onttrekt aan de ondergrondse bron. Het water wordt vervolgens naar een nieuwe 3000 liter watertank gepompt, vanwaar het gestuurd wordt naar het gastenhuis, het priesterhuis en een dienstwoning, die elk een eigen pomp hebben. De oude 2000 litertank is als een back-up waterbron behouden, om bijvoorbeeld tijdens stroomuitval toch water te hebben. Zodra we er zeker van waren dat het systeem goed werkte, hebben we het ook voor het huis van de Sarnelli-boys uitgevoerd en een update voor de oudere jongens welke op de boerderij, de Gary and Janet Farm, wonen. We introduceerden ook een “omgekeerde osmose” systeem voor reeds gefilterd drinkwater in het St.Patrick’s jongenshuis en het Oscarhuis voor de meiden. Dit zuivert nog verder het drinkwater. Van de toegekende €  7000,- is ongeveer € 4500,- gebruikt en het restant is voor de komende twee jaar, om ieder jaar de omgekeerde osmose systemen te vernieuwen.

Ook hebben we een lang gekoesterde wens van de oudere meiden, 12 en ouder, om meer schaduw in het zwembad  te krijgen, gedeeltelijk kunnen verwezenlijken. Wij Europese mensen willen graag bruin worden, zij niet, zij doen er alles aan om niet nog donkerder te worden en liefst zelfs een lichtere tint. Een dak boven het zwembad, zelfs een muur bouwen gaven teveel andere praktisch problemen zodat gekozen is om het aantal palmbomen rond het zwembad uit te breiden. Deze bomen geven ook schaduw, verder geen vervuiling aan het zwembad middels bladeren en laten toch nog ook de verkoelende wind door.

Mair Peh en de jongens van de farm hebben een geweldig stukje werk geleverd.

  • Onze derde doelstelling die het meeste geld kost, de Toyota Coaster mini-bus;  op moment is er een klein deel voor de bus binnen en voor het overige grote deel hebben we een aanvraag gedaan bij een zeer goede donateur maar we moeten nog afwachten tot begin 2020. Duimen dus want ook deze doelstelling is belangrijk en zeker  ook voor de veiligheid van de kids die er iedere dag gebruik van moeten maken om naar en van school te komen.
  • Helaas hebben we dit deel, de mini-bus moeten uitstellen. Geld van de grote donateur is er nog niet maar we hopen dit jaar 2020 nog iets te vernemen.
Related Projects