Na een geweldige inspanning verleden jaar hebben wij binnen 5 maanden een geheel nieuw gebouw(House of Refuge) voor de meiden van Viengkhuk kunnen realiseren, onze doelstelling  nr. 7 in 2018.

Voor 2019 zijn wij in overleg met de staf van Sarnelli gekomen tot de volgende zaken, welke wij proberen te verwezenlijken in 2019, onze doelstelling nr. 8:

  • Het  leveren van een 10-tal computers inclusief acht printers voor de diverse tehuizen. Veel kinderen kunnen gelukkig na de lagere school verder studeren. Dit houdt  o.a wel in, meer huiswerk en dat kan tegenwoordig haast niet meer zonder computers.
  • Ieder huis heeft een eigen waterpomp met bijbehorende watertoren maar het water in deze systemen bevatten teveel calcium welke de buizen aantasten. Een nieuw filtersysteem kan dit voorkomen en is prima geschikt voor douches, wassen en keuken, enz. Veilig drinkwater is het echter nog niet.
  • Dan het vervoer van alle kinderen naar school. Op dit moment hebben ze een 4-tal kleine personenbusjes en 5 st. pick-ups met open laadbak. Gemiddeld gaan daar ± 15 kinderen in. Voor de grotere groepen en zeker als er nog wat begeleiders/stafleden mee moeten gaan worden een tweetal omgebouwde vrachtwagens gebruikt met houten zitbanken en een zeil erboven. Net als wij ongeveer kennen van de legervoertuigen welke soldaten vervoeren. Deze trucks en ook de pick-ups met open laadbak worden binnenkort verboden in Thailand en zeker wanneer zij gebruiken maken van de autosnelwegen. Vandaar dat wij proberen een Toyota Coaster aan te schaffen welke plaats heeft voor een dertigtal personen en vrij is van wind, regen enz.

Bovenstaande het huidige vervoer naar en van school, een vijftal pick-ups en twee omgebouwde vrachtauto’s. Dit kunnen we anno 2019 toch niet meer willen. Zeker niet voor de ouderen wanneer deze een stuk over de autoweg moeten rijden.

UPDATE  VAN ONZE DOELSTELLINGEN DIT JAAR.

  • Computers, printers onze eerste doelstelling dit jaar;  op alle  tehuizen waar het nodig was, zijn nieuwe computers en printers geplaatst, en de kids zijn er ontzettend blij mee. Ook voor Kate, op moment diegene die zowat alles regelt, en ook broeder Keng die alle kinderen begeleidt met hun studiekeuze zijn er nieuwe computers. Ja wat moeten we in deze tijd zonder computer. Velen onder ons zullen wel eens problemen met hun computer thuis of op het werk gehad hebben en dat merk je pas wat je er allemaal meedoet en kunt. Onderstaande foto’s zeggen genoeg.

Father Ole, Kate en de kinderen zijn gelukkig met alle nieuwe spullen. Dankzij onze vaste donateurs en andere donateurs die ons  ook regelmatig steunen was dit al mogelijk. In Thailand zeggen ze dan Khap Khun Ka(p).

Het computer project is voltooid. Dit project werd geleid door Father Ole, die het grootste deel van de IT bij Sarnelli House begeleidt. Met het ontvangen geld heeft Fr. Ole het volgende gekocht; 9 st. nieuwe computers, 6 st. nieuwe printers, toner en inktcartridges, hubs, routers, UPS en andere accessoires.  Verder nog inleidende lesboeken en cd’s voor de kinderen.

Father Ole heeft ook beschadigde computers, notebooks en printers gerepareed en opgewaardeerd om het aantal computers voor de kinderen te vergroten. De kinderen wennen langzamerhand aan hun nieuwe computers en printers. Sommigen van hen zijn nog onzeker in het omgaan met de computers, terwijl een handjevol kinderen geïnteresseerd is in het spelen van games, is de overgrote meerderheid van de werkzaamheden gerelateerd aan school en college projecten. Zelfs een paar van onze middelbare scholieren hebben veel interesse getoond in meer geavanceerde computerkennis. Bovendien een aantal oudere Sarnelli tieners en jongvolwassenen studeren computers op een college- of universiteitsniveau en zodoende zijn wij de mogelijkheid voor het opzetten van tutorgroepen en een mentorprogramma voor de slimmer middelbare scholieren.

  • De tweede doelstelling om nieuwe waterfilters voor alle tehuizen;   op dit moment is er bij één tehuis reeds een test gedaan met de nieuwe installatie en de resultaten zijn dermate positief dat er reeds een begin is gemaakt met de volgende installatie die drie tehuizen van beter water moet voorzien. Ook het onderhoud welk dit met zich meebrengt wordt geleerd aan een aantal oudere jongens.
  • Onze derde doelstelling die het meeste geld kost;  op moment is er een klein deel voor de bus binnen en voor het overige grote deel hebben we een aanvraag gedaan bij een zeer goede donateur maar we moeten nog afwachten tot eind september. Duimen dus want ook deze doelstelling is belangrijk en zeker  ook voor de veiligheid van de kids die er iedere dag gebruik van moeten maken om naar en van school te komen.
Related Projects