In overleg met father Mike en staf hebben we besloten om dit jaar als doelstelling te gaan voor het volgende;

Het kweken van allerlei groenten is ook zeer belangrijk zeker voor hun eigen gebruik. Zo hebben we in het verleden ook geholpen om zelf voor het gehele jaar in hun rijstverbruik te voorzien. Men heeft gemiddeld 500 kg per week nodig, dit is 26.000 kg rijst per jaar !!! Middels een biologische mestfabriek(zie doelstelling 3,  2012-2014) om de grote hoeveelheden grond vruchtbaar te maken, heeft men dit reeds vele jaren kunnen doen. Helaas door de grote droogte van de afgelopen twee jaar is dit niet helemaal gelukt. REGEN REGEN!!

Vandaar onze doelstelling om genoeg water te krijgen zowel voor de groentetuinen en een update te maken  voor alle tehuizen, want ook daar ondervond men onlangs problemen. Het huidige water wordt gevonden op ± 35 meter diep. Eerste testen wijzen uit dat men nu moet boren tot ± 60 meter diep!!

Een schrikbeeld van de laatste jaren, veel te weinig regen, droogte!!

Inmiddels heeft men al een begin gemaakt met het boren naar het water op de 12 rai farm oftewel de leerboerderij daar waar de groenten gekweekt en verbouwd gaan worden. Ook de toren geschikt voor een tweetal grote vaten is gestart.

Voor het nieuwe irrigatiesysteem van de 12 rai farm is gekozen voor een hoge toren, plaats voor twee grote vaten en een well van ± 60 meter diep. De oudere jongens hebben een huzarenstukje uitgehaald,  zonder speciaal gereedschap geen hijsmateriaal, hebben ze de toren met de twee grote vaten geplaatst. Goed stukje werk.

Ook voor de rest van het irrigatiesysteem moest nog een hele hoop gebeuren. Er moesten leidingen gelegd worden, planttafels gemaakt, overkappingen om de felle zon te weren, een automatisch mest systeem dat ervoor zorgt dat niet alleen water maar ook meststoffen in het water aanwezig zijn enz.

Het maken van de overkappingen om zodoende mens en planten te beschermen tegen de felle zon.

Mer Phea en enkele meiden zijn de planttafels aan het testen.

In overleg met father Mike hebben we ook besloten om bij iedere belangrijke plaats één waterbron in iedere geval breder en dieper te maken zodat ook in de komende jaren daar altijd goed water voorhanden. Zo o.a. Het Sarnelli House, House of Refuge, Jan en Oscar, Charlene 1 en een geheel nieuwe bij Charlene 2.

De gehele nieuwe bij Charlene House 2, materialen, boren, diep en breed genoeg en aanleggen en zo te zien genoeg opbrengst.

Huize Nazareth, het tehuis voor de oudste meiden.

Ook voor de jongens van Sarnelli House groep 1 en 2.

Bij huize Jan & Oscar en St. Patrick boys was het een stuk moeilijker de machine te plaatsen.

Bij Sarnelli House en voor Charlene House samen met Priests House ook nieuwe waterfilters.

Voor Sarnelli House en ook Jan & Oscar samen met St. Patrick nieuwe osmosis filters.

Ook deze doelstelling nr. 9 inmiddels; irrigatiesysteem bij de Leerboerderij en het updaten van alle waterbronnen van gemiddeld 30 naar 60 meter diep hebben we succesvol afgesloten. Men is nu altijd verzekerd van voldoende en goed drinkwater.

Related Projects