Story Léon & Henriëtte

Story van Léon & Henriëtte

Beste mensen zoals jullie wel zullen weten gaan we regelmatig op bezoek bij Sarnelli. Verder maken wij beiden deel uit van het bestuur van Stichting Vrienden van Sarnelli. Van veel mensen krijgen wij vaak de vraag wat doen jullie daar allemaal. Vandaar dat we van ons bezoek afgelopen maart een verslag hebben gemaakt met veel foto’s zodat jullie een indruk krijgen van de werkzaamheden welke wij daar doen.

Een van ons eerste bezoek was aan de 12 rai farm, de leerboerderij waar father Mike woont en een drietal kleine huisjes waar de jongens wonen welke op de boerderij werken. Als eerste even kijken hoe het met Father Mike ging. Lopen ging nog niet zo best maar hij kon zich toch al aardig redden. Mer Phea die de dagelijkse leiding heeft over de aardige moestuin waar vele groente gekweekt worden die ze op alle andere tehuizen kunnen gebruiken. Trots laat ze alle producten zien welke ze gekweekt heeft. Vaak nemen we ook wat aparte zaadjes mee waar ze dan mee aan de slag gaat.

Mer Phea midden tussen haar groentetuin.

We nemen ieder jaar ook voor de grotere meiden van Nazareth en House of Refuge wat parfumflesjes, monstertjes van douche en bodylotion enz. mee geschonken door ICI Paris XL bij de Brusselse Poort maar dit jaar was voor een ieder een speciaal verpakt setje als kadootje klaar gemaakt.

story-lc-hc-2023.03.42

Iedere week zijn we op de vrijdag in “Healthcentre Maastricht” ons eerste project geopend in 2010 waar de allerarmste uit de omgeving gratis voor diverse testen(bloeddruk, hartslag enz.) kunnen laten doen. Verder zijn er twee behandelplekken, 4 bedden en een geconditioneerde medicijnenkamer. Ook hebben we al jaren, veel brillen(lezen, verkijken, multifocaal) welke in Nederland niet meer gebruikt worden en daar nog zeer welkom zijn. Jaren was dit van Eye Wish maar nu is de nieuwe sponsor Pearle Studio van de Muntstraat en Brusselse Poort.

De biologische mestfabriek, dit was ons tweede grote project, grotendeels gesponsord door de Maastrichtse Motorcross Club. Hier wordt meestal in het voorjaar de verzamelde koeienmest verwerkt tot biologische mest. Ongeveer 5000 kg mest wordt gemaakt hoofdzakelijk voor eigen gebruik. Binnen 2-3 weken is het gebeurd. Hier is ook nog, bij voldoende koeienmest, geld mee te verdienen.

Na de productie alles weer goed schoonmaken en opbergen tot volgend jaar.

Afscheid nemen van één van de geweldige leraressen die een aantal kinderen welke naar de lagere school gaan,  bijlessen heeft gegeven vanwege achterstand op school door coronatoestanden e.e.a. gesponsord door onze stichting.

Kate kan nog net één van de boefjes onder controle houden (:

Zwembad, meer dan 10 jaar geleden gesponsord door een collega pater uit Amerika. De kinderen maken er in de vakantietijd iedere dag volop gebruik van. Alleen een klein probleempje onderhoud moet je altijd blijven doen aan een zwembad of je nou wel of niet gebruikt. En dat zien ze vaak niet zitten!!

Na diverse schoonmaken, controles van zoutgehaltes, chloor, Ph enz. weer op peil zijn, alle drains schoongemaakt, de nieuwe filter en pomp erin weer, toiletten en douches weer in orde kan er weer volop genoten worden van de heerlijk verfrissing/afkoeling. 

Tussen door werden we nog verrast door een bezoek van Father Ole. Father Ole een geweldige man die ook ongeveer 8 jaar werkzaam is geweest bij Sarnelli. Kon alles, geweldig met de kinderen, verstand van techniek, computers enz. Helaas voor Sarnelli heeft hij van de Redemptoristen Orde een geweldige baan gekregen op het hoofdkantoor in Bangkok. Toch is hij met de regelmaat op bezoek bij Sarnelli.

Henriette en Debbie, ook al jarenlang een vrijwilligster uit Engeland zijn vaak bij de meiden de vinden. Zo ook deze middag zijn ze bij de allerkleinste samen met nog twee volonteers uit Duitsland, Laura en Helen, gaan krassen, krassen.

Na ruim een uur krassen, krassen, iedereen bijna zwart maar wel een mooi resultaat. Vol trots wordt dat op hun kamers opgehangen.

De Friet dag. Beroemd, berucht bij iedereen van Sarnelli. Van groot tot klein komen ze naar de Mary & Jozef  evenementenhal. Vanaf de eerste dag dat we er zijn roepen ze al Pi Leon “French frite”. Om 9.00 ‘s morgens beginnen we met het voorbakken en daarna afbakken van  ± 35 kg frieten. Deze keer samen met Debbie en Lukas(volonteer uit Duitsland). Rond 11.00 zijn we dan klaar. Friet, een heleboel ketchup, cola, en als toetje een lekker ijsje. Kinderen komen vaak 2 tot 3 keer terug om hun zakjes van “Reitz” weer te vullen!! Voordat de frieten klaar zijn voeren de kinderen allerlei dansjes op.

story-lc-hc-2023.03.61

Gedisciplineerd in de rij net als op markt in Maastricht bij Reitz.

Hè is er ook een echte Sjeng bij Sarnelli??

Ook bij de oudere meiden Nazareth House en House of Réfuge wilden enkele meiden gaan kleuren. Hier was natuurlijk niet zoveel begeleiding nodig.

Het zonnepanelen project. Met een tweetal tehuizen zijn we begonnen maar het werkt nog niet zoals we willen. Vooral het aflezen op afstand met computer of telefoon wil nog niet altijd werken. Ook de opbrengst van het kantoor bleek maar zeer weinig te zijn. Maximum is 5 Kwh haalbaar maar we zagen niet meer dan 0,4 Kwh ondanks zon. Door de hoge hitte en meer dan 3 maanden geen regen waren de panelen zo vervuild dat alleen spuiten met water niet hielp. Het rode stof zat als het ware op de panelen aangebakken. Middels borstelen en warm water hebben we de boel grotendeels schoon gekregen. Opbrengst was al gelijk 3,48 Kwh.

House of Hope, op moment zijn er een 20-tal kinderen waarvan er 4 één op één zorg nodig hebben. Het is altijd geweldig om bij de allerkleinsten te zijn. Maar na een uur ben je doodmoe, de kleintjes zijn onvermoeibaar. Rollen, springen en draaien, zien nergens gevaar in, geweldig. Pet af voor al die moeders die de kinderen verzorgen. Nuna lag er ook nog steeds goed bij.

Op de administratie waren ze toe aan een nieuw professioneel kopieerapparaat. Beng hoofd copier was er zeer blij mee. Ook dit apparaat is gesponsord door Stichting Vrienden van Sarnelli.

Henriette en Debbie hebben voor de meiden van Jan & Oscar House een tekenwedstrijd georganiseerd inclusief prijzen !! In het studielokaal, ieder zijn eigen tafeltje en allemaal dezelfde kleuren!!

Na een lange middag met geweldige kleurplaten kwam er uiteindelijk ook een winnares uit. 

Men is ook langzaam begonnen met het bezoeken van mensen uit het Outreach programma. Kate, Kung Nuy, Debbie en Henriette. Het blijft iedere keer toch schrikbarend om te zien hoe deze mensen moeten leven en wonen. Men heeft ook nog een kleuterschool bezocht.

Een van de laatste dagen voor de grotere meiden nog iets wat ze nog niet kenden; diamant-painting. Henriette had er al veel ervaring mee opgedaan in Nederland. In het begint nogal wat chaos, veel “diamantjes” rolden van de tafel maar het werd uiteindelijk toch een succes. Er werden al afspraken gemaakt voor ons volgende bezoek.

Op de voorlaatste avond hebben we samen met Debbie afscheid genomen op het “feestplein” bij Jan & Oscar en St. Patrick. Een gezellige avond van een fantastisch drie weken bij Sarnelli. Een afscheid met een lach en een traan!!

Hopelijk hebben jullie een indruk gekregen van de activiteiten welke we bij de bezoeken aan Sarnelli allemaal doen. Ikzelf ben bijna iedere dag in zwembad geweest, bodem stofzuigen, onderhoud en ophalen van de jongens van Sarnelli om te zwemmen en later weer terug te brengen.