Nieuwsbrief Februari 2023

FIJNE VALENTIJNSDAG!!

Op 2 februari, 57 jaar geleden  kwam ik aan in Thailand. Ik kwam binnen via Japan, in een zwart pak en een grote overjas. Het was koud geweest in Japan, maar toen ik in Bangkok uitstapte, was de temperatuur op het asfalt ongeveer 110 graden Fahrenheit. Ik was er zeker van dat ik een hitteberoerte zou krijgen al lopend naar de immigratiebalie.

Tegenwoordig is het hier in het noorden bitter koud, althans voor een oude meerkoet. Douchen is een echte avontuur. Heet water wordt plotseling koud, dankzij onze defecte drukpomp! Dit is de langste reeks van koud weer sinds tijden. Heerlijk slaapweer!

We hebben net een jongetje van drie maanden in huis genomen, uit de provincie Ubol. Zijn moeder verkoopt drugs en liet haar baby in de steek. Iemand waarschuwde de welzijnsafdeling en de kleine kerel kwam bij ons terecht. We hebben 22 baby’s en peuters en het aantal groeit snel. We gaan ergens deze  maand nog twee jonge jongens en een meisje opnemen.

Gezellig samen zijn in de Marie & Jozef hal en genieten van de heerlijk snoepjes.

Onder onze vrijwilligers hebben we een Nederlands stel. De man is ongeveer 60 jaar en is assistent-fysiotherapeut. Hij werkt met een paar van onze kinderen die kreupel zijn door aids, en ook met kleine kinderen die ernstig gehandicapt zijn omdat hun moeders alcohol dronken en drugs gebruikten tijdens de zwangerschap. Hij werkt als een team met zijn vrouw. Mensen in dorpen die kreupel waren door beroertes zijn enorm geholpen door dit echtpaar. Mensen die niet zelf konden lopen of eten, wandelen en koken hun eigen maaltijden. Ze brengen tot 6 maanden door in Thailand, waar ze met kinderen en dorpelingen werken. Dan keren ze terug naar Nederland en hervatten het werk en vergaren genoeg geld om weer naar Thailand te komen.

De redemptoristen in Thailand hadden onze verkiezingen voor overste en consulenten.  Deze maand bezoekt het nieuwe team al onze kloosters in Thailand; Chiangmai in Noord-Thailand; Nongkhai, Khonkean en Thare in het noordoosten, plus alle huizen in de Central Plains. Ze interviewen alle priesters en broeders alvorens nieuwe benoemingen aan te kondigen. Er zijn nog maar twee Amerikanen over. Father Joe Maier is 83 en runt een hospice in de sloppenwijken van Bangkok, en ikzelf, 84 jaar oud, hier in het noordoosten. Onze toekomstige benoemingen zullen waarschijnlijk een of ander gezondheidscentrum of bejaardentehuis zijn. Ik heb twee jonge redemptoristen die voor ons een waardevolle bijdrage leveren, maar ze worden overgeplaatst. Ik wil ze niet kwijtraken, maar ze zullen binnen een maand of zo weten wat hun benoemingen zijn, en of ik vervanging krijg.

Dit is dus het laatste nieuws langs de Mekong rivier.

Father Mike, medewerkers en kinderen.

     

  VERDER AANVULLEND NIEUWS VAN ONZE STICHTING VRIENDEN VAN SARNELLI

Vrijdag 27 januari kregen we een uitnodiging om aanwezig te zijn bij de uitreiking van de “Preuvenedonatie”. Van de winst gemaakt op het verleden jaar gehouden Preuvenemint hebben een 17-tal stichtingen en organisaties met een goed doel een “Preuvenedonatie”mogen ontvangen. Ook wij als Stichting Vrienden van Sarnelli hebben het mooie bedrag ontvangen van € 2500,-.

nwsbrf-2023.02.05

Dit is zeker een mooie aanvulling voor de projecten welke we dit jaar gaan doen, maar daar later meer over.

Leon Castermans