Nieuwsbriefs November 2022

November, 2022

Goedemorgen van Sarnelli House!

Het koude seizoen en de oogsttijd naderen. De wind is overgeschakeld van noord en zuid, waardoor kille ochtenden naar het noordoosten komen. Meestal hangt er een vroege ochtendmist boven de rijstvelden, wat ons eraan herinnert dat er bitter weer op komst is. Mensen zouden lachen om wat wij als koud weer beschouwen, maar als je in een huis of hut bent zonder warmte of isolatie, met de vochtige en kille wind, zou je het begrijpen. En de rijst is bijna volgroeid, dus de oogst is niet ver weg. Maar het weer op dit moment is ideaal. Koele dagen met een lekker briesje.

We hopen dat dit het beeld is over een paar weken wanneer ze de rijst kunnen gaan oogsten.

Vandaag gingen de kinderen weer naar school om aan hun tweede termijn te beginnen. Naast de kleuterschoolmaffia van peuters, zullen ze beginnen te studeren op een nieuwe school; Rosario Katholieke School. We lieten ze jarenlang studeren op een door de overheid gerunde kleuterschool, maar ze leerden niets en brachten Covid, griep, hoofdluizen en mond- en handziekte (vergelijkbaar Mond en Klauwzeer voor vee) mee terug en infecteerden vele andere jongere baby’s. Hopelijk leren ze het alfabet en blijven ze relatief gezond. We zijn zeer dankbaar voor de donatie die ons in staat heeft gesteld om deze stap te zetten.

In de afgelopen maand hebben we kleine babyjongens ontvangen, maar net 2 maanden oud. Hun ouders zitten in de gevangenis voor drugs, of laten ze gewoon in de steek. Het personeel van het House of Hope (onze kinderkamer) klaagde dat er geen meisjes kwamen. Een van onze eigen meiden, die ons na school had verlaten, kwam hoog zwanger terug  en had vorige week een veilige bevalling.  Haar vriend had haar verlaten voor een ander meisje. Ze heeft AIDS en kan de baby dus geen borstvoeding geven. Hij is een gezond uitziend kleine mannetje, wiens bijnaam (gegeven door de moeder) “Crystal” is. Ik vertelde haar dat Crystal de naam van een meisje is, dus om een ander te vinden. Het doet me denken aan een Johnny Cash nummer “A boy named Sue”!

In november hebben katholieken in alle kerken of kapellen een mis op het kerkhof voor hun doden. Daarna waaieren priesters uit en zegenen elk graf. Dan gaan mensen zitten om te eten en te drinken in de buurt van het graf van hun familieleden. Dus komen parochianen van alle parochies samen om gras te maaien, graven te wassen en puin op de begraafplaats op te ruimen. Hier bij Don Wai hebben we een kinderbegraafplaats naast de dorpsbegraafplaats, dus elk jaar komen de kinderen respectvol samen, terwijl we de graven van hun vrienden zegenen die daar begraven liggen.

Dit zijn de graven van Tiep en Muay welke ons in de afgelopen jaren zijn ontvallen.

Na 2,5 jaar Covid, waarin we de zaterdagmis voor de kinderen buiten in de sala hadden, verhuisden we afgelopen zaterdag terug naar de kapel van het Heilig Kind. Het was fijn om terug te komen. Ik twijfel er niet aan dat Covid ons opnieuw zal treffen, maar tijdens de semesterpauze was het geweldig om onze kinderen naar de dierentuin te brengen, of naar films en andere plaatsen zonder angst voor Covid.

We willen iedereen bedanken voor hun steun aan Sarnelli en vooral de baby’s en kinderen!

God zegene jullie allemaal!

Fr.Mike, personeel en kinderen

       

      VERDER AANVULLEND NIEUWS VAN ONZE STICHTING VRIENDEN VAN SARNELLI

Goed nieuws over de kliniek oftewel “Healthcentre Maastricht”. De kliniek was ons eerste project(2009/2010) welke wij gerealiseerd hebben bij Sarnelli. Een klein gezondheidscentrum met een geconditioneerde medicijnkamer, twee behandelbedden, vier slaapplekken en een wacht/behandelruimte. Na twee jaar sluiting vanwege Covid is ze weer heropend. Alles was nog even fris geschilderd en op de vaste vrijdagmorgen waren toch weer een 21-tal lokale mensen op bezoek geweest. De vele brillen vanuit Maastricht vonden weer gretig aftrek.

Aan de balie zien jullie weer Somjai die hier ook alle administratie bijhoudt. Verder het controleren van de patiënten, bloeddruk, pols enz. en de vele brillen waar mogelijk een geschikte bril te vinden is.

Verder zorgt onze stichting ook voor alle onderhoud in het zwembad. Zo ook deze keer hebben wij ervoor gezorgd dat er weer een nieuw filter geplaatst kon worden. Het is en blijft ondanks alles een geweldige attractie voor de kinderen en zeker in de vakantieperioden zijn dagelijks 6 – 7 groepen van diverse leeftijden, jongens en meisjes apart, in het zwembad aanwezig.

Het demonteren van de filter uit de machinekamer en later na demontage van de buitendeur weer een nieuwe erin.