Nieuwsbrief Oktober 2022

Nieuwsbrief Sarnelli oktober 2022

Beste vrienden van Sarnelli House,

We hebben deze keer goed nieuws. De “Covid Duivel” heeft ons eindelijk weer verlaten. We hadden deze keer acht jonge dames en broeder Keng als slachtoffers. Het “mond en klauwzeer”-virus is ook uitgeroeid, dus we kunnen allemaal blij zijn en in berusting wachten op de volgende golf.

Twee jonge Duitse mannen van de Redemptoristenparochie in Bonn, Duitsland, zijn gekomen om vrijwillig te werken. Zij zijn de eersten die vrijwilligerswerk doen van de Duitse Redemptorist Vrijwilligers Missie. We hebben ook nog een Duitse vrijwilliger van de Lutherse kerk in Oberhausen, Duitsland. We ervaren hoofdpijn en problemen met de immigratiedienst. In plaats van onze vrijwilligers te zien als jonge mensen die zich opofferen om te komen en tijd door te brengen met zieke en weeskinderen, behandelen ze hen als buitenlanders die Thaise banen afpakken. Ze hebben een nieuw team bij de immigratiedienst, met nieuwe regels.

We zijn ongelooflijk gezegend met de regen om de rijstvelden in te weken, en we hopen dat het nog een maand of langer doorgaat. De rijstplant is ongeveer 6 weken verwijderd van het begin van pluimen, en dan 3-4 weken voordat we beginnen met oogsten. Alles is groen met verschillende tinten, en dit is mijn favoriete tijd van het jaar. Onze tuinman maakt nu bedden klaar voor het planten van groenten en heeft al tomatenplanten groeien.

De rijstvelden liggen er nog prachtig bij hopelijk blijft het weer nog gunstig zodat we een mooi oogst krijgen

We hebben binnen een maand vier kinderen opgevangen. Een arm meisje van 11 jaar, wiens ouders aan de drugs waren en verkochten haar aan een buitenlander voor seks, ze brachten hem 500 Thaise baht (14 dollar) in rekening hiervoor. De man nam het meisje mee naar de politie en deed aangifte tegen de ouders. Ze zitten nu in de gevangenis en het meisje is aan ons gegeven om op te voeden. Een ander kind is een 2 maanden oude babyjongen. De Thaise vader zit in de gevangenis voor het verkopen van drugs, en zijn moeder is een Birmese drugsverslaafde, die haar gevangenisstraf uitzit en daarna word uitgezet. De jongen is nu bij ons en hij heeft een hartafwijking, en zal veel behandeling nodig hebben. Het derde kind is een 7 maanden oude babyjongen, zijn moeder zit gevangen voor het verkopen van drugs. En het vierde kind is een jonge jongen van 16 jaar oud, uit het zuiden in Songkhla.

Volgende maand houdt de provincie Thailand-Zuid-Korea nieuwe verkiezingen. Het Redemptoristencentrum in Pattaya zal een grote groep priesters en broeders ontvangen die deelnemen aan het keuzeproces. Oude mannen van in de 80, zoals Fr. Chai en ikzelf zullen niet aanwezig zijn. Op dit moment zijn er drie redemptoristen die bij Sarnelli werken. Broeder Keng, een briljante jonge broeder en ik vrees dat we hem misschien gaan verliezen aan een Redemptoristenschool in de omgeving van Bangkok, Fr. James, een jonge Thaise priester gewijd ongeveer twee jaar, een geweldige kerel en een uitstekende prediker, en misschien word hij ook overgeplaatst, en ikzelf. God weet wie ze in hun plaats zullen proberen te sturen. Er zijn enkele priesters en broeders die ik niet wil. Maar op mijn leeftijd denk ik niet dat de machthebbers geïnteresseerd zullen zijn in mijn opvattingen. De tijd zal het leren.

Nogmaals, heel erg bedankt, en God zegene je en hou je veilig en gezond!

Dankbaar!

Father Mike en personeel en kinderen

        VERDER AANVULLEND NIEUWS VAN STICHTING VRIENDEN VAN SARNELLI

In het verleden hebben wij al veel verhalen verteld over de kinderen en mensen die bij Sarnelli wonen. Vele dragen allemaal een “rugzak” mee over hun verleden. Zo ook de volgende persoon; Somjai.

Somjai is 39 jaar en komt uit Laos. Ze had als tiener een ongeluk in haar badkamer en brak haar rug, waardoor ze niet meer kon lopen. Een paar jaar later kreeg ze een zoon, maar ze is gescheiden van de vader van de jongen. Ze studeerde aan de Fr. Ray invalide-school in Pattaya en werkte daarna een tijdje. Ze heeft Laos vertegenwoordigd in rolstoelbasketbal in toernooien in Laos, Thailand en Japan. Ze werkt al bijna 15 jaar voor Sarnelli House. Eerst als assistente in het Healthcenter Maastricht maar nu al vele jaren op de administratie. Haar zoon zit in zijn laatste jaar van een beroepsopleiding en woont bij haar in. Somjai heeft een aangepaste auto i.v.m. haar handicap, maar deze is oud en erg duur om te repareren, dus kocht ze een nieuwe scooter. Een hele, mooie handige scooter welke ik hier  nog niet gezien heb. Somjai heeft nog een moeder in Laos en ze stuurt ook een deel van haar salaris terug naar haar moeder.

Somjai rijdt met haar rolstoel in het zijspan, trekt het oprijplaatje omhoog en kan zo vanuit haar stoel op de scooter gaan zitten.