Nieuwsbrief September 2022

Nieuwsbrief Sarnelli September 2022

Ik hoop dat deze brief u allen veilig en gezond treft. Bijna een maand is geen van onze kinderen of medewerkers besmet met Covid. Maar je moet nog steeds een masker dragen om winkels, ziekenhuizen, enz. binnen te komen. De Thai vecht niet tegen het masker en afstand nemen. Echter negen van onze kleintjes hebben opnieuw de mond en klauwzeerziekte gekregen, wat een afsplitsing is van de mond en klauwzeer bij runderen. Dit is de tweede keer. Echter, wij krijgen een aantal donaties binnen, waardoor we de jochies uit de regeringskleuterschool kunnen halen en ze inschrijven op de Rosario Katholieke School. Dit regel ik voor het tweede semester, vanaf 1 november.

De kleinste van House of Hope. Hier wordt nog steeds een mondkapje gedragen ter bescherming van de allerkleinste.

Vorig jaar hadden we een horde meisjes die afstudeerden van de middelbare school en in plaats van naar de universiteit of het beroepsonderwijs te gaan, onmiddellijk naar buiten gingen en laagbetaalde banen kregen als serveerster of in kledingwinkels, enz. Een van de meisjes ontmoette een jongen , en kort daarna ontdekte ze dat ze zwanger was. De jongen weigerde de verantwoordelijkheid op zich te nemen als ze geen abortus kreeg. Het meisje is een wees en toen haar toestand duidelijk werd, kreeg ze haar ontslag bij het restaurant waar ze werkte. Ik heb een vrachtwagen naar Nongkhai gestuurd om haar op te sporen en terug te brengen naar Sarnelli. Ik heb haar aan het werk gezet in het House of Hope, en ze heeft besloten om hier te werken en haar baby op te voeden met hulp van de dames van het House of Hope. Kate gaat met haar winkelen voor babykleding. Vandaag heeft het meisje aangekondigd dat ze een jongen van acht maanden heeft en dat zij en de jongen zich willen laten dopen.

In de tussentijd is mij verteld dat ik Long Covid heb, wat volgens mij betekent dat ik negatief test op Covid, maar aanhoudende symptomen heb. Ik ben ook 84 jaar oud en kan niet achterhalen wat van ouderdom komt en wat van Covid komt.

Deze maand was ik aan het kijken waar de kinderen waren ten opzichte van hun huizen, en merkte op dat Nazareth House maar 5 meisjes had, terwijl de Our Lady of Refuge ongeveer 14 meisjes had. Ik vertelde het personeel om Nazareth te sluiten en de 5 jonkvrouwen naar het andere huis te sturen, dat plaats heeft voor 30 meisjes in de slaapzaal. De 5 meisjes, die mijn beslissing groots vonden, waren vroeger lieve, lieve meisjes, die van de ene op de andere dag veranderden in woedende Godzilla’s. Zaterdagochtend, toen ik opdook voor de kinderen mis, ontmoette ik ze bij de ingang van de sala waar we de mis hebben opgedragen tijdens de pandemie. Ik schrok van de ijskoude blikken. Niemand begroette mij of deed een “wai” naar mij. Het duurde even voordat ik alles doorhad. Sindsdien, telkens wanneer ik ze tegenkom, stampen ze aan mij voorbij terwijl ze de andere kant op kijken. Ik weet niet hoe lang dit gaat duren!

Voor de rest wens ik u alle zegeningen van God, vooral een goede gezondheid en geluk!

Father Mike

                                   

                                VERDER AANVULLEND NIEUWS VAN STICHTING VRIENDEN VAN SARNELLI

Deze keer was het eindelijk gelukt, na covid enz. om met onze dochter Kristel, schoonzoon Tommie en de kleinkinderen Zonne en Dim, Sarnelli te bezoeken. Konden zij met eigen ogen eens zien wat Opa en Oma allemaal verteld heeft en gedaan hebben. Na een voorspoedige reis kwamen we laat in de middag aan bij Sarnelli alwaar we ‘s avonds gastvrij werden ontvangen middels een heerlijke maaltijd in het Charlene gasthuis. Gelijk de dag erna om 8.00 al de H.Mis waar ze al voor een groot deel konden kennis maken met de kinderen. Daarna al bij enkele tehuizen langs gegaan, wat inkopen gedaan en Dim heeft direct al met de jongens gaan voetballen in zijn MVV-tenue!!  En zondag de friete-dag eindelijk na meer dan twee jaar French Fries voor alle kinderen.

nwsbrf-2022.09.71

                             Hallo zijn de frietjes nog niet klaar ??

Na de French fries kwam iedereen ons bedanken.

Dan was ondergetekende ook nog jarig en dat is schijnbaar niemand ontgaan. ‘s Morgens al slingers opgehangen, direct om 9.00 al een taart van alle meiden van kantoor, ‘s Middags nog een lekkernijtje van Henriette en in de avond nog een verrassing van de meiden. Een verjaardag om niet te vergeten.

Dan hebben we één van laatste projecten; de extra lessen voor de kids. Door corona hebben toch een aantal kinderen leerachterstand. Er zijn nu twee leraren aangetrokken een man en een vrouw om de kinderen thuis extra lessen te geven. De vrouw blijft ongeveer een half jaar en de man zeker een aantal maanden.

Voor de rest hebben we alleen in de weekenden iets met de kinderen kunnen doen omdat ze naar school zijn. We zijn nog bezig geweest met zwembad en de zonnepanelen. Deels werken ze goed maar bekijken nog welke verbeteringen we kunnen doorvoeren.

Namens Stichting Vrienden van Sarnelli

Leon Castermans