Nieuwsbrief Augustus 2022

Nieuwsbrief Augustus 2022

Beste Vrienden van Sarnelli,

Mijn excuses voor het missen van de nieuwsbrief van juli!  Covid had voor de vijfde keer toegeslagen bij Sarnelli House. De oudere kinderen die er eerder aan waren ontsnapt, vatten het deze keer! Ook ik mocht eindelijk de pineut zijn. Ik was gewaarschuwd dat Covid erg gevaarlijk was voor oude mensen. De kinderen hadden het geluk om zeer milde gevallen te krijgen. Sommige van de oudere medewerkers hadden serieuze aanvallen. Ik had een slechte hoest en een zere keel, met koorts. Ik zat 10 dagen in quarantaine, nam medicijnen die het ziekenhuis stuurde en werd stilletjes gek. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik een milde vorm van het virus had. Ik denk dat we moeten realiseren dat Covid voorlopig hier blijft; in ieder geval voor de nabije toekomst.

Afgezien van de terugkeer van Covid, sleepten de rakkers op de kleuterschool de “hand- en klauwzeer” mee naar huis, een neef van de runderziekte “hoef en klauw”. Lelijke zweren, gemakkelijk overdraagbaar. Met medicijnen en zalven duurt het ongeveer 10 dagen. De kleintjes waren gekwetst en verward als niemand ze vasthield of knuffelde. De kinderen die naar de specifieke overheidsschool gaan, hebben tot nu toe hoofdluizen, schurft, Covid, en nu dit mee naar huis genomen. Ik vrees dat ze de apenpokken virus hierna mee naar huis zullen nemen! Echter de voordelen zijn dat er geen collegegeld is, één gratis uniform aangeboden en een gratis lunch gegeven. Particuliere kleuterscholen zijn duur en geen freebies.  Ik probeer wat geld bij elkaar te sprokkelen om de kinderen naar de katholieke kleuterschool, gerund door de zusters van Paul de Chartres, in Viengkhuk te sturen.

Ondanks alles is er toch nog wel eens tijd voor een feestje

Op 9 juli verloren we een lieve vrouw die in 1984 mijn huishoudster was in Viengkhuk. Ze was een weduwe met drie dochters, een loyale hardwerkende vrouw die nauwelijks iets te zeggen had.  Toen ik in 1998 Sarnelli House begon met 9 kinderen en geen plek had om ze te plaatsen, mocht ik haar huisje hebben. Ze zou met familieleden naar Pai Si Tong verhuizen. Ze zei dat ik haar kon betalen als ik ertoe in staat was. Het kleine hutje had twee kamers, de een boven op de ander, met aan de ene kant een kleine kookhoek en aan de andere kant een piepklein badkamertje en toilet. Voordat ik naar huis ging om geld op te halen, had ik een put geboord en het huisje opnieuw van bedrading voorzien. Het was oktober voordat ik terugkwam om haar 80.000 baht (€ 2400,-) te betalen. Nu werken alle drie de dochters voor Sarnelli House en doen ze fantastisch werk. De dochters zorgden super goed voor hun moeder toen ze ziek was.

nwsbrf-2022.08.65

Bovenstaande foto de zeer vriendelijke, zorgzame en hardwerkende vrouw, moeder van de drie onderstaande dochters.

De oudste dochter Phea lange tijd hoofd van House of Hope geweest en al een aantal jaren runt ze de leerboerderij. Daarnaast dochter Lek al jaren hoofd van House of Refuge samen met haar moeder tussen al de mooi lelies.

Dochter Ten, de jongste, in haar geliefde bakkerij waar ze brood, alle lekkernijen enz. maakt voor Sarnelli, samen met vele kinderen en ook soms met hulp van zuster Dominique.

De moessons zijn nog steeds niet aangebroken. Onze rijstvelden zijn bijna allemaal beplant. We pompten het water uit alle vijf van onze visvijvers. Nu hebben we regen nodig om de vijvers te vullen. De weerpatronen zijn allemaal verknoeid.

Ik hoop dat iedereen gezond is en veilig gesteld voor ziekte en virussen. God zegene u allen.

Father Mike, personeel en kinderen

            VERDER AANVULLEND NIEUWS VAN STICHTING VRIENDEN VAN SARNELLI

Afgelopen zaterdag de 30e Juli hebben ze de 84e verjaardag van Father Mike Shea gevierd. De kinderen en medewerkers hebben zich enorm ingezet om Fr. Shea’s verjaardag te vieren, met dansen (traditioneel en modern), kostuums en liedjes. De draadjes welke om zijn polsen werden gebonden leek eindeloos maar de kinderen wachten geduldig om een persoonlijk eerbetoon te brengen aan hun geliefde vader. Daarna aten ze pizza, donuts en ijs totdat alle buikjes weer goed gevuld waren.

De nieuwe priester Father James was trouwens die dag ook jarig het kon niet op.

namens Vrienden van Sarnelli

Leon Castermans