Nieuwsbrief Mei 2022

SARNELLI NIEUWSBRIEF MEI 2022

De afgelopen twee jaar is er niet veel veranderd. Covid blijft hier door onze zeven huizen dwalen. Het meest teleurstellende recente geval is dat van een lieftallig jong studentemeisje.

In december, toen een van onze kleine meisjes van de crèche Covid kreeg en 14 dagen in het ziekenhuis moest worden opgenomen, was Gan degene die zich vrijwillig aanmeldde om haar naar het plaatselijke Covid-veldhospitaal te vergezellen, zichzelf in de vuurlinie plaatsend die nooit eerder met Covid was besmet. Haar fatsoen werd beloond met het geluk het niet te vatten. Op 22 april vergezelden een deel van het personeel en vrienden Gan naar Mahasarakham, waar de vooraanstaande koninklijke prinses diploma’s zou uitdelen aan afgestudeerden. Alle afgestudeerden moesten vooraf een Covid-test afleggen en de arme Gan testte positief. Een teleurgestelde Miss Gan kwam thuis, in quarantaine in ons kleine pension, met twee andere meisjes, totdat ze allemaal negatief testten. Iedereen heeft medelijden met Gan omdat zij haar grote dag heeft gemist. Ik zou graag willen dat ze bij ons blijft en met de kinderen werkt. Zij is geweldig met de kinderen, en het personeel en de kleintjes houden van haar en waarderen haar vastberadenheid en goedheid.

Enkele van de Sarnelli Boys die gelukkig geen  covid hadden, konden hun diploma’s en felicitaties wel in ontvangst nemen.

We zijn in het hete seizoen, en het is ellendig. Af en toe krijgen we regen, waardoor de temperatuur even afkoelt. Het probleem is dat wanneer het erg heet wordt en er een storm komt, het behoorlijk gewelddadig kan zijn. Zoals vorig jaar, toen we dankzij een “twister” bomen, daken, kleinere gebouwen en hekken verloren. Veel van de oudere boeren vertellen me dat ik vijf maanden grote korrelrijst moet planten, omdat het een goed moessonseizoen zal zijn. Die hebben we al jaren niet meer gehad. Ik hoop dat die oude gozers weten waar ze het over hebben!

Hopelijk komen de rijstvelden er dit jaar er zo goed bij te liggen.

Onze Pasen was ook dit jaar weer laagdrempelig. Nadat ons personeelsbestand van 13 jongens Covid had, hadden we het paasdiner in elk huis, en niet allemaal samen in de grote zaal. Desondanks kwamen kantoordames, mijn chauffeur Haew en Gung, de baas van Sarnelli die een echte leider en beslisser is, allemaal met Covid in aanraking. Het virus was vriendelijker voor de kinderen dan voor het personeel. Sommige oudere werknemers zijn nu negatief, maar hoesten nog steeds, zijn zwak en hebben hoofdpijn. Ik belandde in een quarantaine van 5 dagen tijdens de Goede Week, omdat ik aan het praten en lachen was met een van onze meisjes genaamd “Bunny”, die in nauw contact bleek te zijn met nog vier meisjes die die middag positief testten op Covid. Dit was mijn vijfde keer in quarantaine. Tot nu toe, al goed, maar mijn geluk moet een keer opgeraken. Aangezien ik diabeet ben en hoge bloeddruk heb, denk ik dat het me niet goed zou aflopen als ik de bacterie zou krijgen.

Op 17 mei gaat het nieuwe schooljaar van start. Het personeel zal buiten zichzelf zijn van vreugde. De school was in februari gesloten vanwege het virus en het personeel en de landarbeiders zaten vast met de kinderen, die de Covid-beperkingen grondig beu waren. Ik hoop alleen dat het niet lijkt op vorig jaar. De school ging open en sloot na een week. Zo ging het het hele jaar door.

Blijf allemaal veilig en gezond. Een fijne mei maand toegewenst!

Father Mike, de kinderen van Sarnelli en personeel.

VERDER AANVULLEND NIEUWS VAN STICHTING VRIENDEN VAN SARNELLI.

In bovenstaande nieuwsbrief is Father Mike nogal negatief over de Covid. De reden, zij hebben hem en de kinderen als de meest kwetsbaren van Sarnelli aangemerkt. Dat houdt in zo weinig mogelijk contact tussen de tehuizen en niet buiten het Sarnelli-gebied komen. Het positieve van alles is dat van alle besmettingen die er zijn geweest geen enkeling er iets aan over heeft gehouden zelfs niet de allerkleinste met onderliggende problemen zoals HIV/AIDS enz.

Ondergetekende en Henriette zijn inmiddels al weer een paar weken bij Sarnelli. Na meer dan twee jaar en een mooie laatste vlucht van Bangkok naar Udon Thani kwamen we deze keer laat in de avond aan wat resulteerde in prachtige foto’s tijdens deze korte vlucht.

Bangkok Airport blijft een fascinerend gebouw met al dat staal en glas. De mooie foto’s hebben we kunnen maken tijdens de avondvlucht van Bangkok naar Udon Thani, we vlogen op ongeveer 6000 mtr, hoogte.

Ook voor de volunteers en bezoekers graag eerst twee dagen quarantaine om zo zeker mogelijk te zijn. Als eerste bezochten we het House of Refuge waar weer vele nieuwe meiden waren maar ook een aantal terug naar familie zijn kunnen gaan. De vele monsterflesjes parfum, shampoo, douche en bodylotion werden eerlijk verdeeld door Mair Tak en Mair Moon. De dag erna met de meiden op excursie met lunch naar Pimali, een opleidingsinstituut waar jongens/meiden kunnen worden opgeleid om in horeca en/of hotelwezen kunnen gaan werken.

House of Hope het tehuis voor de allerkleinste was helemaal vol. Hier zijn de meeste nieuwe kleuters gekomen. De mairs hadden hun handen vol eraan en zeker ook omdat er een viertal probleemkinderen waren die veel aandacht opeisten. Gelukkig was er ook wat hulp van de ouderen meiden. Nuna lag er tussen al die drukte nog steeds bij en was het er niet mee eens als ze wat langer op haar drinken moest wachten.

Het gebouw was ook bijna klaar met een nieuwe opknapbeurt aan de buitenkant. Wat kunnen ze ook lief zijn en zeker met een telefoon vol spelletjes.

Meiden van Jan & Oscar zijn wel een uurtje zoet met de vele kleurplaten en scratch platen. Zwarte platen waar je met houten stokjes over moet krassen om het eindresultaat te zien.

Het zwemmen ook een van de favoriete bezigheden voor de kinderen zijn we bijna wel iedere dag mee bezig. Ook een heerlijke afkoeling natuurlijk als de temperatuur oploopt boven de 35 graden. De kids en de boys van St.Patrick en Sarnelli House zijn na hun uur vaak met moeite uit het water te krijgen voor de volgende groep!!

Het stunten kan niet hoog en gek genoeg gaan. Ze vergeten wel dat ondergetekende Pi Leon ook een dagje ouder wordt.

Op de 12 rai farm(de leerboerderij onze 6e doelstelling) wordt nog steeds onder bezielende leiding van mair Phea en toeziend oog van father Mike alle groente voor de tehuizen gezaaid, geplant en verbouwd. Als zaadje gaan ze de kweekbedden/kasten in om later als plantjes uitgezet te worden. Een water irrigatiesysteem op zonne-energie zorgt voor de bewatering met soms ook nog meststoffen erbij.

Ook hebben we van onze stichting een zwak begaafde jongen, genaamd Tien, geholpen met de verdere inrichting van zijn klein huisje. Hij is een van de weinige die niet zelfstandig terug in de maatschappij zich kan redden en hij wilde ook graag hier blijven. Hij krijgt een mooie douche, toilet, een kleine aanrecht erbij en de stroom op orde.

namens Stichting Vrienden van Sarnelli

Leon Castermans