Nieuwsbrief April 2022

NIEUWSBRIEF  APRIL 2022

GELUKKIG THAISE NIEUWJAAR!

Thailand viert elk jaar drie keer Nieuwjaar. 1 januari, 13-15 april, het Thaise Nieuwjaar, en ergens begin februari, Chinees Nieuwjaar. Thais Nieuwjaar bestaat uit veel feesten en drinken, met water gooien (en overgeven van overmatig drinken). Vanwege Covid dreigt de overheid de waterspelen te verbieden, en zelfs de verkoop van sterke drank kan streng worden ingeperkt. Maar dit is het derde jaar en de meeste mensen zijn gevaccineerd, en zelfs als ze later Covid krijgen, worden ze niet te ziek.

Thaise Nieuwjaar oftewel Songkran, iedereen nat spuiten en zelf ook ééntje drinken, maar met ± 35 graden is dit geen probleem.

Een tijdje terug heeft een gulle sponsor ons geld gegeven voor het bouwen, reparatie en onderhoud. Ik heb hier twee jongens werken die ouder zijn, getrouwde mannen en talenten hebben in mechanica en elektriciteit. Ik besloot om de mannen de oudere jongens in twee ploegen te verdelen, de jongens te trainen en te betalen voor het werk. Het begon allemaal goed voor beide teams. De jongens waren erg enthousiast, wetende dat ze betaald zouden krijgen en dat ze tijdens de schoolvakantie van twee maanden, iets te doen zouden hebben.  Na ongeveer een week, sloeg Covid toe. Beide bemanningen kwamen in quarantaine terecht. Het Covid-veldhospitaal zit vol  ongevaccineerde mensen, dus de geïnfecteerde mensen worden hier in quarantaine geplaatst en krijgen medicijnen van de stadsklinieken.

Twee van onze koks werden ziek en besmetten hun families. Ze wilden op 2 april weer aan het werk, maar ze hoesten allebei nog en zijn niet getest.  Ik zei dat ze na nieuwjaar, 16 april of zo, contact met me moeten opnemen. Pas dan nemen we een beslissing en testen ze. Ik ben tot nu toe 4 keer in quarantaine geweest en wil niet nog een sessie van opsluiten meemaken. In de tussentijd hebben we verschillende meisjes uit het huis van Nazareth die komen koken en schoonmaken in het huis van de priesters en het gastenverblijf, het Charlene House.

Veel van onze oudere meisjes zijn naar huis gegaan. Ofwel zijn hun aids-symptomen verholpen, of problemen thuis zijn opgelost, ze gaan het liefst hier weg en studeren op de middelbare school elders. Ik denk dat het beter is dat ze dat doen, in plaats van hier te blijven en manieren te bedenken om ‘s nachts weg te sluipen en jonge mannen te ontmoeten. De meeste meisjes en alle  jongens blijven hier en lijken tevreden. Gewoonlijk gaan de kinderen tijdens de lange schoolvakantie kamperen, zwemmen in Water World en andere uitstapjes, bijvoorbeeld naar de film of het winkelcentrum. Dit is het derde jaar dat dit soort reizen moeilijk of onmogelijk is.

De oudere kinderen krijgen hun eerste Engelse les online. De kinderen onder de 12 jaar krijgen binnenkort bijlessen op locatie door een tweetal ingehuurde leraren.

We hebben nu twee Duitse meisjes van de Lutherse Kerk in Oberhausen, Duitsland, die misschien 6 maanden bij ons blijven en werken. Het zijn geweldige werkers, die met kleine jongens en meisjes kunnen omgaan, en tegen de middag zijn ze uitgeput! We hebben ook Ben en Angelique uit Nederland, die werken met onze gehandicapte kinderen en met dorpelingen die lijden aan beroertes, enz. Ze blijven hier ook voor 6 maanden. Het is goed om nieuwe gezichten te zien, na twee jaar niemand gezien te hebben!

Ik hoop en bid dat al onze vrienden en donateurs veilig en gezond zijn! God zegene jullie allemaal!

Father Mike en personeel

 

VERDER ANDER NIEUWS VAN STICHTING VRIENDEN VAN SARNELLI.

We hebben de afgelopen maand maart een enorme oogst van kinderen gehad die educatieve mijlpalen hebben bereikt, met meer dan 20 kinderen, tieners en jongvolwassenen die kleuterschool, lagere school, middelbare middelbare middelbare school en beroepsopleiding hebben afgerond. Hun afstudeervieringen zijn ingeperkt door Covid 19 beperkingen, dus Fr. Mike hield een feest in de zaal om elk van hen een beloning te geven voor hun prestaties. Veel van deze kinderen hebben veel meegemaakt in hun korte leven tot nu toe en hebben veel veerkracht en discipline getoond om deze mijlpalen te bereiken. We zijn enorm trots op hen. Er zullen later dit jaar ook nog drie jongvolwassenen aan de universiteit afstuderen. Goed gedaan allemaal!!

nwsbrf-2022.04.10

De kleinere kinderen houden erg van hun middagmelkje!!

Leon Castermans