Nieuwsbrief Januari 2022

Nieuwsbrief Januari 2022

Gelukkig Nieuwjaar voor iedereen !

Ik denk dat iedereen het erover eens is dat we blij zijn om 2021 achter ons te laten. We hadden vier doden onder onze oudere tieners, plus een storm die bomen verscheurde, onze gebouwen beschadigde, wekenlang de stroom afsloot, en dit allemaal precies tijdens het hete seizoen. Droogte verwoestte meer dan de helft van onze rijstoogst. En toen kwam Covid bij de allerkleinste, House of Hope, kinderen van ± 0-4 jaar. Elf baby’s, acht huismoeders en koks, en een chauffeur werden ziek en werden opgenomen in het ziekenhuis. Godzijdank zijn ze allemaal hersteld, zelfs onze baby’s met een laag immuunsysteem, dankzij aids. Maar de pandemie heeft onze kerstsfeer behoorlijk weggevaagd. Op 24 december kocht broeder Keng fruitdrankjes en hamburgers voor de kinderen. Op eerste Kerstdag wilden de kinderen om 12.00 uur pizza, dus alle kinderen en het personeel kregen pizza. Maar nu heb ik aangekondigd dat we samen het nieuwe jaar zouden vieren met een Mongools varken, een feestje op oudejaarsavond, en eiernoedels, cake, ijs en limonade op Nieuwjaarsdag, dankzij Fr. Chuck Beirewaltes. Fr. Chuck was, en is onmisbaar in het werken met de kinderen en het personeel, en jaagt nog steeds op donaties en sponsoren voor de kleintjes.

Meiden van House of Refuse, de jongens van St.Patrick House, Sarnelli House en Gary and Janet Smith House genieten op Kerstdag van de heerlijke pizza’s geschonken door Father Chuck z’n donateurs.

Een ding dat mooi is, na twee jaar mochten we eindelijk gasten ontvangen in Sarnelli House. De reisvereisten waren behoorlijk streng, maar mijn nicht en twee neven waren hier met Kerstmis en Nieuwjaar, en we hopen dat anderen snel zullen volgen. Thaise mensen waren erg gul en kochten en verpakten cadeaus voor meer dan 250 kinderen (150 van onze kinderen in Sarnelli en meer dan 100 in ons Outreach-programma). Mensen brachten ook droogvoer, bakolie, pampers, melk, fruit, rijst en kleding voor de kinderen mee.

Nu is de tijd aangebroken om het boekjaar te sluiten, en voor een deel van het personeel en mij een nieuwe balans op te zetten en eindrapporten over Sarnelli House-projecten en -uitgaven in het algemeen, maar ook onderwijs, de boerderij en gezondheidsrapporten te maken. Brian en Kate O’Riordan zijn tot midden januari in Ierland, maar zouden terug moeten komen om te helpen met deze rapporten. Niet mijn favoriete tijd van het jaar.

Aan het begin van de Covid-pandemie kwamen bijna al onze afgestudeerde kinderen die ons verlieten om banen te nemen in de centrale vlaktes, terug toen hun fabrieken en werkplaatsen werden gesloten. Er was geen ontslagvergoeding en sommige kinderen hadden schrijnende verhalen over hun tocht terug naar Sarnelli, de enige plaats die ze ooit kenden. We zorgden ervoor dat alle jongens en meisjes die terugkwamen een baan, eten en onderdak bij ons hadden. Sommige gulle mensen schonken geld, zodat ze een soort salaris zouden hebben voor hun werk. De jongens werken in de tuinen en op de velden en verzorgen de varkens en het vee en de vissen en het gevogelte. De meisjes kregen banen in de wasruimte, keukens en zorgden voor de kleinere kinderen. Terwijl het land langzaam en nauwgezet opengaat, hopen we dat deze kinderen terug kunnen gaan naar hun banen.

Net als iedereen, gaan we het nieuwe jaar in, niet goed wetend wat we kunnen verwachten. We leggen onze toekomst en de toekomst van deze arme kinderen in de handen van de Heer, veranderen wat we kunnen, en accepteren wat er ook komt, of het nu goed of slecht is. Dus, voor jullie allemaal, God zegene jullie en schenk jullie een goede gezondheid en geluk in het nieuwe jaar

Father Mike

VERDER KORT NIEUWS VAN STICHTING VRIENDEN VAN SARNELLI

Met onze 10e doelstelling het zonne-energie project zijn inmiddels al een tweetal huizen voorzien van zonnepanelen, regelapparatuur en een grote accu. Door de grote hoeveelheid zon wat er altijd is moeten deze twee tehuizen, voor dag en nacht nu voldoende stroom hebben. Ze gaan een aantal maanden proefdraaien, kijken wat we mogelijk nog kunnen verbeteren en of alles ook goed werkt. Vervolgens zullen we besluiten om meerdere tehuizen te voorzien van zonne-energie en hopen hiermede een grote kostenpost iedere jaar te verminderen.

Bovenstaande foto’s zijn van House of Hope en Office een compleet verslag kunt U lezen/zien op onze website onder rubriek Doelstellingen nr. 10 of klikken in de groen balk onder de mail.