Nieuwsbrief November 2021

Nieuwsbrief Sarnelli November 2021

Het Laatste Nieuws van Sarnelli House

In oktober werd snel gereageerd op de Covid-uitbraak in de provincie Nongkhai. Het personeel kreeg hun tweede vaccin, zonder ernstige gevolgen. Onze kinderen van 12 jaar en ouder kregen de tweede prikken van Pfizer en hadden geen bijwerkingen op beide vaccinaties. Het gerucht gaat dat ze in de nabije toekomst ook kinderen van 7-12 jaar kunnen vaccineren. De meeste Thai zijn bereid zich te laten vaccineren. Het gebrek aan vaccin was het probleem. Ook bleek de Chinese Sinovac inferieur te zijn en de regering had 12 miljoen extra doses van het spul besteld. De enige bij Sarnelli die nog steeds niet gevaccineerd is, behalve de kinderen onder de 12 jaar, ben ik. Ik heb me aangemeld voor Moderna en zou misschien mijn eerste prik ergens rond 10 november moeten krijgen.

Meer dan een week geleden hebben we een poging gedaan om rijst te oogsten. Daarna regende en regende het. De geoogste rijst was geweekt en het dorsen was geen succes. Dus nu wachten we af hoe lang het duurt voordat de rijstvelden opdrogen. We hebben verschillende rijstvelden omgeploegd waar het gras en het onkruid de rijst verstikten, en we zullen pompoenen planten tijdens het koude seizoen. We werden in ieder geval niet overstroomd zoals het onderste deel van het noordoosten. Steden, dorpen en snelwegen stonden ongeveer 1 meter onder water.

De schoolkinderen hebben te maken met schoolroosters die op zijn zachtst gezegd, met tussenpozen zijn. Tot dusver heeft het eerste semester 3 afsluitingen gekend van elk minstens een maand. De kinderen kregen te horen dat ze online moesten studeren, maar de jongere jongens zijn moeilijk vast te binden voor een computer om te moeten luisteren naar het gebrom van een leraar zonder dat iets word gegeven of afgenomen van de klas. De jongens zitten liever op hun fiets of op het voetbalveld dan een paar saaie uren te luisteren naar een les die ze maar gedeeltelijk begrijpen.

Een balletje trappen is toch veel leuker dan naar je leraar luisteren op de computer !!(:

Een jongedame die bij ons was, had ons achtergelaten met een jongen. Ze leed aan aids en stopte net als anderen met het innemen van haar medicijnen en stierf de laatste week van oktober in Bangkok. Ze had een baby van nog geen jaar oud. Een ander meisje stopte ook met het gebruik van het ARV-medicijn en kreeg 2 ernstige gevallen van gordelroos en is ernstig ondervoed. De nonnen van de Good Sherper Sisters hebben een opvangcentrum waar ze de armen opvangen en ze weer gezond maken, dus we zullen dat meisje daarheen sturen. In het verleden vingen ze twee van onze jongens die ernstig ziek waren op, en beide jongens werden beter. De nonnen doen daar geweldig werk.

Vroeger gingen alle Redemptoristen in Thailand en Laos naar Pattaya voor onze jaarlijkse bijeenkomst in november. Dit jaar zal de bijeenkomst online zijn. Iedereen werd gewaarschuwd om de virtuele bijeenkomsten niet over te slaan, dus we gaan uitzoeken hoe de schoolkinderen zich voelen als ze uren achter een scherm zitten. Als het een voetbalwedstrijd of een goede film was, zou niemand klagen.

We hopen dat deze brief jullie allemaal gezond en veilig aantreft. God zegene u!

Father Mike

VERDER KORT NIEUWS VANUIT SARNELLI en STICHTING VRIENDEN VAN SARNELLI

Ongeveer twee weken geleden hebben alle kinderen van Sarnelli een sportdag gehouden. Samen met een geweldige inzet van The Fellowship Foundation for Child and Youth Development uit Nongkhai en hun steun is dat één groot feest geweest met chearleaders en optochten. Kostuums en borden werden ontworpen door de kinderen en iedereen deed mee waardoor het een geweldige dag werd.

Aan het einde van de lange warme dag was een gezamenlijke avondmaaltijd de perfecte afsluiter.

NIEUWS VAN ONZE STICHTING VRIENDEN VAN SARNELLI

Dankzij enkele gulle gevers hebben wij een 8-tal houten legpuzzels naar Sarnelli kunnen opsturen. Een welkom aanvulling op hun tekenen en kleuren waar de kinderen mee bezig gehouden worden. En zeker in deze tijd waar schoolbezoek door de corona beperkt is.