Nieuwsbrief September 2021

Nieuwsbrief Sarnelli September 2021

Na drie maanden hebben we eindelijk wat lijkt op een kort moessonseizoen. De moesson begint meestal eind mei, niet eind augustus. Tot nu toe waren er overstromingen ten noorden van ons in China en ten zuiden van ons op het Maleisische schiereiland, maar wij kregen slechts spaarzame buien. De rijst zag er best zielig uit, maar is gedeeltelijk hersteld. En hiervoor zijn we erg dankbaar. Dankzij een lieftallige donor in Hawaï hebben we een kudde kippen en eenden. Dus de kinderen hebben in ieder geval eieren, groenten uit de tuin, vis en rijst. We hebben maar 4 mamavarkens, en hebben ze kunstmatig laten insemineren. Als het proces niet werkt, proberen we het opnieuw. We durven geen biggen te kopen om op te fokken, aangezien er een varkensvirus is in Zuidoost-Azië, en we willen geen risico nemen.

Dankzij eigen groenten uit de tuinen, de visvijvers en varkens kunnen de hongerige mondjes nog altijd gevuld worden..

Dan eindigt het rustieke rapport! Covid, de Delta-variant, heeft het noordoosten bereikt, en vooral de provincies langs de Mekong-rivier, die 18 maanden lang van het virus zijn gespaard gebleven. De uitrol van het vaccin verloopt erg traag. Slechts ongeveer 9% van de Thai is gevaccineerd en onlangs kreeg de provincie Nongkhai 65 prikjes Pfizer. Het ministerie van Volksgezondheid heeft 65 injecties beloofd voor de oudere kinderen van Sarnelli House. We hebben 62 kinderen, maar niemand gelooft dat we het vaccin zullen krijgen, omdat het Amerikaanse vaccin beter zou zijn dan het Chinese spul, en rijke mensen en ambtenaren het vaccin voor zichzelf kopen. Rond het begin van de maand sprak ik met een jongedame. Ik had geen masker op en ben niet gevaccineerd. De dame werd verdacht van het hebben van Covid, dus ik werd in een quarantaine van 2 weken geplaatst. Ze werd later getest en uitgeroepen tot Covid-vrij, maar ik was toen klaar met mijn straf van 2 weken. Godzijdank zijn de kinderen en het personeel nog steeds veilig.

Met Covid19 gevonden in het dorp, hebben de oudere meisjes van Nazareth House een winkel voor hun huis opgezet, dus het personeel en de kinderen van de drie huizen – Sarnelli House, Nazareth House en Our Lady of Refuge Home for Girls hoeven niet buiten hun compound te gaan om snacks te kopen.  De kinderen hebben gestemd dat de frietjes bedekt met paprika en chilipoeder het lekkerst zijn. Krediet wordt gegeven en afhankelijk van de humor van de meisjes krijgen sommige kleine jongens gratis snacks.‎

Het beste nieuws is dat Brian O’Riordan terug is uit Ierland en werk doet waar de rest van ons niet toe in staat is. Zijn vrouw Kate is niet alleen verpleegster, moeder van velen, schrijfster van de maandelijkse nieuwsbrief, maar houdt ook de geschiedenis van elk kind bij. Nu mijn mentale talenten aan het vervagen zijn, is het geweldig om ze te zien, hoe broeder Keng en pater James de verantwoordelijkheid nemen voor veel van het werk. God had Sarnelli House inderdaad gezegend.

We wachten wanhopig tot de scholen weer open gaan. De kinderen zijn rusteloos en ik beschuldigde enkele van de oudere meisjes van het beoefenen van polsstokhoogspringen om ‘s nachts over het hek te komen. Het zal geweldig zijn om de schooltrucks over de weg te zien rollen, en dat de huismoeders en oudere kinderen die hen helpen, wat rust en ontspanning krijgen gedurende de dag. Echter, baby’s zitten nog in de pijplijn. We hebben de regering gedwongen de nieuwkomers in quarantaine te plaatsen en zorgvuldig te controleren op tekenen van Covid. Daarbij met alle kinderen die we hebben die hiv-positief zijn, neem ik geen enkel risico.

Zolang de scholen dicht blijven helpen de oudere kinderen de kleinste met hun huiswerk.

Tot slot, blijf alsjeblieft veilig, voorzichtig en gezond. We bidden elke avond voor jullie allemaal tijdens het kindernachtgebed en tijdens hun mis op zaterdagochtend.

Father Mike, en al het personeel en de kinderen.