Nieuwsbrief Augustus 2021

Nieuwsbrief Sarnelli augustus 2021

Heel erg bedankt voor uw donaties voor de kinderen in Sarnelli House. Donaties van de mensen hier in Thailand zijn minimaal, en goede boeddhistische mensen kunnen geen verdienste zien door de veelheid aan jongeren die we hebben te voeden. Dit allemaal dankzij Covid, vooral de Delta-variant.

Aangezien bij ons bijna niemand is ingeënt (de centrale overheid dwong de gezondheidsautoriteiten om alle vaccins terug te sturen naar Bangkok om de mensen daar beneden te vaccineren), hebben we alle huizen gesloten voor gasten. Ik ben zelf niet ingeënt, maar sommige medewerkers wel, waaronder broeder Geng, pater James, Brian en Kate O’Riordan. Daarom zijn wij u en mensen zoals u zeer dankbaar, die helpen om het gewone volk gevoed en gedrenkt te houden.

Met dank aan de gulle gevers die de kinderen van House Hope, matrasjes, kussen enz geschonken hebben.

Alle regen die deze kant op kwam, plotseling verschuift van richting en trekt naar het noorden om de Chinezen te verdrinken, terwijl onze rijstvelden droog zijn, in wat het hoogtepunt van het moessonseizoen zou moeten zijn. Weerpatronen zijn verstoord over de hele wereld. En in het tijdperk van Covid is de prijs van voedsel en vooral rijst en vlees, eieren en vis dramatisch gestegen. We hebben nog rijst van vorig jaar en onze eigen groenten en vis. Onze kippen werden gedecimeerd door een bende honden die ze doodden nadat een kind de deur van het kippenhok open had laten staan. De kinderen die in de tuin werken, zijn nu kikkers aan het grootbrengen en hebben net de kikkerboerderij uitgebreid. Ik zei dat ze machetes moesten dragen en het gras laag moesten houden, want die kikkers gaan slangen van elk type aantrekken. En niet sluipen door de tuin in het donker!

Een van onze meisjes vertrok vorig jaar met een jongen en is nu 8 maanden zwanger. Ze hebben vrijwel niets en vroegen onze oppervrouw mevrouw Gung of we de baby na de geboorte wilden nemen, en ze zouden de baby opeisen nadat ze hun roem en fortuin hadden gezocht. Ze willen op banenjacht in Bangkok, het epicentrum van het Covid-virus. Ik stemde ermee in om de baby te nemen, maar vroeg Gung hoeveel stellen die ons tijdelijk baby’s schonken, ooit terugkwamen om ze terug te krijgen? Het antwoord is nul.

Zulke schatjes laat je toch niet achter !!! Maar ze genieten bij Sarnelli waarschijnlijk van een onbezorgder leven dan in de keiharde maatschappij.

Nogmaals, dank u, en moge de Goede Heer u en de uwen beschermen tegen alle kwalen. Blijf alsjeblieft veilig en gezond!

Father Mike

VERDER KORT NIEUWS VAN DE AFGELOPEN MAAND JULI BIJ SARNELLI.

30 juli werd de 83e verjaardag van Father Mike gevierd. Meer dan 50 jaar is hij reeds in Thailand waar hij ontzettend veel goed werk heeft gedaan voor de kinderen van Sarnelli. Een foundation die hij zelf heeft opgericht rond 2000.

Kleuren blijft altijd een favoriete bezigheid voor de kids. Hoe meer kliederen des te meer veel plezier en dan natuurlijk alles opruimen en schoonmaken.

‎Met scholen die nog een week gesloten waren, bleek het opleiden van de jongeren over corruptie door twee overheidsdiensten uit de provincie Nong Khai een informatieve dag. Alle tieners die in Sarnelli House woonden, volgende de meeting op veilige afstand en droegen maskers.‎

Ook in juli hebben ze afscheid moeten nemen van Leew. Vanaf z’n 6e jaar was hij bij Sarnelli nadat zijn beide ouders gestorven waren en de familie geen mogelijkheden hadden. Hij was een vrolijke, aardige jongen, hield van grapjes en sporten. Enkele jaren leefde hij al samen met een partner in het nabij gelegen Nong Khai. Met zijn gezondheid ging het de laatste jaren niet goed. Hij is helaas maar 24 jaar geworden.

Namens Stichting Vrienden van Sarnelli

Leon Castermans