Nieuwsbrief Juni 2021

Nieuwsbrief Sarnelli juni 2021

Beste vrienden van Sarnelli House,

Net als elk ander land ervaart Thailand de derde golf van Covid 19, die tot nu toe meer dan 1.000 doden heeft veroorzaakt. Een jaar lang zeilden we met het virus mee,  grotendeels onder controle. Maar Covid heeft het gebied van Bangkok hard getroffen en andere steden zien nu ook Covid-clusters.

De verspreiding van Covid heeft voor veel problemen gezorgd. Restaurants, kleermakerswinkels, bars en restaurants zijn gesloten en de toeristenindustrie is geruïneerd, voorlopig althans. De Indiase variant is naar Thailand gekomen en mensen sterven in grotere aantallen dan voorheen. In het bovenland, langs de Mekong rivier, ken ik niemand die het virus draagt, maar dat kan snel veranderen. Ik hoop en bid dat het virus Sarnelli House niet bereikt, want ik betwijfel of onze kinderen met aids het aankunnen. Tot nu toe is minder dan 2% van de Thai gevaccineerd, en die vaccins werden voornamelijk in de omgeving van Bangkok gegeven. En het proces is traag en zit vol problemen.

Covid-19 in Bangkok. Het is te hopen dat het virus Don Wai, Sarnelli, niet bereikt.

Het regenseizoen (moesson) is nog niet helemaal aangebroken, maar we hebben genoeg regen om rijst te gaan planten. Dit jaar hebben we onze rijstvelden twee keer omgeploegd om onkruid te doden. Ik weiger het personeel het onkruid te laten sproeien, omdat de onkruidverdelger in ondergronds drinkwater komt, en in oppervlaktewater zoals visvijvers, waar we eenden en kippen houden. Voor de eerste keer, werpen we de zaden, en vervolgens bewerken we de grond met een grondfrees om ze te bedekken. Een andere methode is om het zaad te planten en wanneer de stengels ongeveer 10 tot 20 centimeter hoog worden, opnieuw te planten in de rijstvelden, die ongeveer 4 tot 15 centimeter water moeten hebben. Het is hard werken, echter als het werpen van zaad werkt, doen we dat voortaan. Hierna bidden we dat het weer meewerkt en dat we alle regen krijgen die we voor de oogst nodig hebben.

Met een geslaagd regenseizoen ziet het er zo uit !!

Op dit moment hebben we drie terugkerende kinderen in quarantaine.  Heden hebben we 25 van onze kinderen weer thuis toen ze werden ontslagen vanwege Covid. Ze jaagden tevergeefs naar banen en keerden terug naar Sarnelli. Dientengevolge werken de jongens op de rijstboerderij en zorgen voor onze varkens, kippen, eenden, vissen en runderen.  De meisjes en enkele jongens werken in onze groente- en fruittuinen, helpen met koken en schoonmaken, zorgen voor de kleintjes en helpen de wasdames. Dankzij gulle donateurs kunnen we ze een klein salaris geven. We hopen dat het land snel opengaat voordat we geen geld meer hebben.

Jongens en meisjes werken in onze groente- en fruittuinen, jongens meestal nog op de akkers.

Ik hoop dat het goed gaat met jullie en dat jullie de kans hebben gehad om het vaccin te krijgen. Wie had gedacht dat het virus zo lang zou duren, of zich zou opsplitsen in andere varianten. Onze kinderen zijn bewonderenswaardig geweest, in die zin dat ze het al minstens 15 maanden huisarrest hebben verdragen. De meisjes bestellen cosmetica en kleding online, en de jongens sparen zorgvuldig hun geld! Ik probeer ongeveer eens per maand genoeg geld bij elkaar te krijgen om een ​​feestje te geven voor alle huizen en het personeel. Tenslotte doen we dit allemaal samen. We boffen enorm dat we mensen hebben die zoveel om de kinderen geven.

God zegene u, en hou u veilig en gezond!

Father Mike

      VERDER NIEUWS VANUIT DE STICHTING VRIENDEN VAN SARNELLI

Normaal gesproken had hier waarschijnlijk een verslag gestaan van ons bezoek aan Sarnelli. Maar helaas was dit nog niet mogelijk vanwege corona. Bezoek aan Thailand was maandenlang niet toegestaan en op moment moet je nog steeds eerst 10 dagen in quarantaine voor je verder het land in kunt reizen. Gelukkig heeft Khun Ney en zijn team van de Stichting voor Kinder- en Jeugdontwikkeling uit Bangkok heel goed werk gedaan.

De Covid 19-pandemie heeft ertoe geleid dat er geen vrijwilligers zijn hier in Sarnelli House, wat erg teleurstellend is geweest voor de kinderen. We hebben in de loop der jaren veel geluk gehad met vrijwilligers, uit vele landen, die een grote verscheidenheid aan talenten en van alle leeftijden hebben gebracht. Ze worden vooral gemist omdat de scholen bijna twee maanden langer gesloten zijn dan normaal vanwege de stijgende Covid-aantallen. We hebben dan geluk dat Khun Ney en zijn team van de Stichting Voor Kinder- en Jeugdontwikkeling de afgelopen maand zo vriendelijk zijn geweest om veel tijd aan onze kinderen te besteden. Khun Ney is een oude vriend van Sarnelli House en heeft vele kampen en activiteiten voor de kinderen gerund.

Khun Ney met enkele leden en  oudere jongens en meisjes van Sarnelli.

Deze keer heeft hij een aantal van onze oudere kinderen geleerd over leiderschap en levensvaardigheden. De sessies waren twee weken lang dagelijks en de tieners leerden hoe ze activiteiten moesten presenteren, plannen en uitvoeren en hoe ze zelf moesten denken. Hij en een van zijn team brachten ook tijd door met onze jongere kinderen en boden taal- en wiskundelessen en andere leuke activiteiten aan.

Dit alles resulteerde in twee dagen van activiteiten deze week, geleid door 13 van onze eigen tieners. De rest van de kinderen werd in zes groepen verdeeld en nam deel aan activiteiten over schoolvakken, zoals aardrijkskunde en wetenschap, evenals levensvaardigheden zoals veiligheid op sociale media en online pesten. Het was geweldig om te zien hoe de oudere kinderen vol vertrouwen de leiding had, en ook om hun jongere broers en zussen zo goed op hen te zien reageren. En iedereen had veel plezier, wat een centraal onderdeel is van Khun Ney’s aanpak. Dit maakt allemaal deel uit van de inzet van Sarnelli House voor de sociale ontwikkeling van onze kinderen en we willen Khun Ney en zijn team bedanken voor hun voortdurende steun en expertise.

Twee weken lang  dagelijks hoe ze activiteiten moeten presenteren, plannen uitvoeren en lessen in taal- en wiskunde, aardrijkskunde en wetenschap enz. Heel leerzaam voor de kinderen.