Windhoos/Tornado Sarnelli

Windhoos / Tornado Sarnelli,

Zoals ik onlangs in de nieuwsbrief van maart vermeldde, is Sarnelli vrijdag 5 maart om 16.30 uur getroffen door een windhoos/tornado. Ik was bezig met de nieuwsbrief van maart toen dat bericht binnenkwam. Dat was schrikken want als alles normaal was geweest waren wij net een paar uur eerder daar aangekomen voor ons jaarlijkse bezoek in maart. In maart/april hebben de kinderen ook altijd hun grote vakantie.

Voor alle duidelijkheid, Sarnelli met zijn 9 tehuizen is verdeeld over twee kleine dorpjes en een tweetal huizen, de leerboerderij en het Gary en Janet House die in het veld staan. Een kwartier lang sloeg de windhoos toe, bomen, daken, dakbedekkingen alles vloog door de lucht en de stroom viel uit. Father Mike verblijft altijd op de leerboerderij waar net als het Gary en Janet House geen schade was. De volgende ochtend ging Father Mike direct polshoogte nemen wat er allemaal precies gebeurd was. In Pai Si Tong waar drie tehuizen staan voor kinderen van ± 1 – 10 jaar oud waren er twee beschadigd, stukken daken, bomen om en een enorme hoeveelheid rommel. De kinderen waren druk bezig met alles op te ruimen. Bij de allerkleinste waren de kinderen nog veel aan het huilen van hetgeen ze meegemaakt hadden.

Zo te zien toch behoorlijk wat bomen en struiken hebben het begeven. En ook  bomen van ± 30 cm doorsnede zijn erbij !! Door op de foto te klikken ziet U het nog beter.

In Don Wai was de ergste schade. Het Sarnelli huis aldaar was onbereikbaar, ook de kapel, dus geen H.Mis op de zaterdag. De andere tehuizen hadden gelukkig maar kleine beschadigingen. De meiden en jongens hadden de halve nacht door opgeruimd, douchen was niet mogelijk en geen internet!! Stroom was er ook niet, diverse elektriciteitspalen waren ook gesneuveld.

De kerk in Pai Si Tong was een deel van het dak kwijt. Een groot aantal dorpelingen moeten hun gesloopte huizen en daken repareren. De jongens beschouwden dit alles als een groot avontuur maar de meest meiden waren nors en in slechte stemming. Hun mobieltjes werkten niet!!!  Maar godzijdank is er niemand gewond geraakt en dit is het aller belangrijkste

De meeste schade aan de huizen is aan de zijkanten. Omdat alle huizen geen regenwaterafvoer hebben, steken de daken meestal 1,5 meter over en als dan de wind eronder komt!!

Er werden twee benzine-kettingzagen gekocht om de grote hoeveelheid bomen en struiken op te ruimen. Dit karwei konden de grotere jongens samen met alle andere kinderen mooi doen. Wegen werden weer begaanbaar gemaakt en alle troep opruimen zodat andere werklui hun werk konden doen.

Na een paar dagen hard werken zijn de wegen al wat opgeruimd en de meeste bomen gezaagd.

U zult begrijpen dat het net ook nu juist in deze moeilijke tijd financieel een groot probleem gaat worden. Veel kunnen ze zelf doen, maar zoals daken, stroom, watervoorzieningen enz. moeten ze laten doen en zelf betalen. Verzekering geeft het ook niet. Vandaar dat we nogmaals een beroep doen op alle vrienden van Sarnelli indien mogelijk een bijdrage te doen om deze schade te kunnen betalen. We zijn ons ervan bewust dat we verleden jaar ook al een extra bijdrage hebben gevraagd maar waarschijnlijk kunnen jullie toch nog iets missen. De kinderen verdienen dit ook want zij hebben vaak al zoveel ellende meegemaakt in hun nog korte bestaan. Ze zullen jullie enorm dankbaar zijn. En iedere euro is van harte welkom.

Voor alle zekerheid nogmaals, U kunt geld overmaken t.n.v. Stichting Vrienden van Sarnelli, IBAN NR.: NL39 SNSB 0927 8638 20, omschrijving: stormschade. En alle kleine beetjes helpen. . . . 

U kunt ook onderstaande knop “donate” gebruiken. We hebben dit eens willen proberen maar zijn er niet enthousiast over. Vinden hem niet klantvriendelijk. Na donatiebedrag te hebben ingevuld vraagt men een “fooi” en men heeft zelf al 15% ingevuld !! Dit kun je veranderen naar € 0,00 of een ander percentage. Ieder firma/bedrijf welk wij als stichting met een ANBI-status nodig hebben om te functioneren zoals website, notaris, bank enz. doen dat bijna allemaal gratis of tegen zeer gereduceerde tarieven. 

Bij voorbaat onze grote dank oftewel KHAP KHUN (K)AP.

Leon Castermans

No Data Found

No Data Found