Nieuwsbrief Maart 2021

Nieuwsbrief Sarnelli maart 2021

Beste allemaal,

Dankzij Covid halen de kinderen gemiste schooldagen in. Daarom is het een raadsel wanneer het semester en het schooljaar zullen eindigen. Desondanks zijn de kinderen geduldig. Ze hebben het afgelopen jaar zoveel meegemaakt dat ze een beetje van streek lijken. Tegen het einde van de maand begint Thailand met injecties. De regering had zijn beurt overgeslagen en een vaccin uit China besteld, maar ontdekte dat het slechts 52% effectief bleek te zijn, terwijl Amerikaanse en sommige Europese doses 95% effectief zijn. Bovendien bestelden ze ook minder dan 50% van wat nodig is. Nu maken ze zich zorgen over de Zuid-Afrikaanse en Engelse virussen die voor meer complicaties zorgen. Alleen God weet wanneer de grenzen weer opengaan. We moeten Brian O’Riordan, onze geldinzamelaar en schoolmentor hier terughalen met zijn vrouw Kate, onze bekwame verpleegster. Beiden zitten momenteel vast in Ierland. Om nog maar te zwijgen over onze andere vrijwilligers, vooral in Duitsland, Nederland, Engeland en Amerika.

Kate onze bekwame verpleegster en hoofd Healthcenter Maastricht en Brian geldinzamelaar en schoolmentor.

Nu het hete seizoen ergens deze maand begint, zullen we de tuinen ploegen en voorbereiden voor groenten en specerijen zoals chilipepers, knoflook, uien en dergelijke. Ook onze bananenbomen en papajabomen bemesten en snoeien. We zullen ook grote vissen uit onze vijvers ruimen en onze kuikens en eendjes krijgen te eten. We zullen scherp in de gaten houden of er pythons zijn die het heerlijk vinden om bij het gevogelte te komen. De jongens eten graag gerookte slang.

Zaadjes planten om later weer te verplanten en allerlei groenten te kunnen oogsten.

Vakantie is wanneer oudere peuters het House of Hope verlaten. Als het jongens zijn, gaan ze naar St. Patrick’s House. De meisjes gaan naar Jan & Oscar House. Oudere meisjes van Jan & Oscar gaan naar het Our Lady of Refuge House, oudere jongens van Sarnelli House gaan naar Gary & Janet House in de velden, en de oudere meisjes van Our Lady of Refuge House gaan naar het Nazareth House. Aangezien we nu 24 baby’s en peuters in het House of Hope hebben, zal het helpen om wat oudere kinderen te verhuizen. Er zullen waarschijnlijk meer baby’s komen, nu Covid en de economie zo slecht zijn.

De laatste maanden zijn bij House of Hope binnengekomen Auto, Kun en Mavin

en Khwan, Orcar en Taiton verblijft al twee weken in het ziekenhuis.

We hebben wisselend geluk gehad bij het omgaan met jonge dames van Our Lady of Refuge House. Ik bouwde een muur rond het terrein, maar een paar meisjes vonden manieren om eruit te komen, en jongens te ontmoeten. We hebben er prikkeldraad op gelegd. Ik vertelde ze dat als ze er echt uit wilden, ik ze zou leren polsstokhoogspringen. We hebben een nieuwe jongedame die de sociale diensten van het moeder-kindhuis in Nong Song Hong runt, ongeveer 8 km verderop. Ze legde uit hoe hormonen soms de persoonlijkheid van een meisje veranderen, en welke stappen ze moet nemen om uitbarstingen enzovoorts te voorkomen. Ik wist niet dat we “potentiële terroristen” grootbrachten. De maatschappelijk werker stelde voor om geschoold personeel in te huren en de meisjes enkele seminars te geven. Ik wilde vragen of sandwiches met salpeter zouden helpen, maar ik bedacht me snel. Onze laatste wegloper ontsnapte aan de politie, maatschappelijk werkers en ons personeel, met twee gewaagde ontsnappingen. De tweede ontsnapping was op de achterkant van een motorfiets die eigendom was van een kind genaamd “Golf”. Ze is te oud voor haar 15 jaar. Na twee ontsnappingen om naar de omhelzing van Golf te gaan, besloot ik dat ze nu de zorg van de staat is.

We hopen dat de lente voor iedereen vroeg aanbreekt en dat iedereen veilig blijft, totdat het vaccin voor iedereen beschikbaar is!  God zegene je!

Father Mike

 

 

KORT VERSLAG VAN STICHTING VRIENDEN VAN SARNELLI

Tijdens het maken van de Nieuwsbrief Maart kwam het slechte nieuws binnen van Sarnelli. Afgelopen vrijdag 5 maart is Sarnelli getroffen door een kleine “tornado/windhoos” .  Sarnelli heeft haar tehuizen verdeeld over een viertal locaties waarbij de meeste tehuizen staan in een tweetal dorpjes, twee kilometer van elkaar. In het dorpje Phai Si Thong zijn een tweetal tehuizen beschadigd en ook in het dorpje Don Wai. Ook veel omgewaaide bomen hebben veel schade aangericht. Eind van de week als we meer weten zullen we er een apart verhaal van brengen met meerdere foto’s. Voornaamste is dat er gelukkig geen persoonlijke ongelukken zijn gebeurd.

De eerste beelden van het Sarnelli House getroffen door tornado/windhoos. Later deze week meerdere beelden en verslag.