Nieuwsbrief December 2020

Nieuwsbrief December 2020

Fijne Feestdagen!

We hebben nog een maand over van wat, denk ik, het slechtste jaar is sinds de Tweede Wereldoorlog. In Thailand bleven we de verwoestingen van het Covid-virus bespaard, maar niet de economische gevolgen. De droogte heeft ongeveer 70% van onze rijstoogst gedood, terwijl ten zuiden van ons overstromingen de gewassen hebben gedood. Maar we hebben het overleefd. De kinderen kregen te maken met de beperkingen om te reizen en verloren de mogelijkheid om naar het winkelcentrum, naar films, waterparken en andere pretparken te gaan. Ze waren allemaal erg behulpzaam en verantwoordelijk, op een paar uitzonderingen na.

Father Mike tussen zijn “kleine rebellen” van het House of Hope

De dorpelingen beginnen begin dit jaar vroeg met het versieren van de kerken in het gebied. Ze willen dat het jaar uitgaat met vrolijke en opgewekte thema’s. Onze kinderen die nog nooit Kerstmis hebben meegemaakt, raken opgewonden en opgetogen. Sommigen vragen of Fr. Chuck komt en of er een kerstman zal zijn. Sommigen vragen waarom Kate en Brian, met Kerstmis en Nieuwjaar in Australië en Ierland moeten blijven. Ze herinneren zich de jaren dat we hier met Kerstmis altijd vrijwilligers hadden uit Duitsland, Amerika, Engeland, Nederland en andere landen. Nu zitten ze vast aan deze oude man en zijn ze niet tevreden. Dus ik hoop ten zeerste dat alles ruim voor Kerstmis 2021 weer normaal zal zijn.

Met onze 22 baby’s gaat het goed en ze groeien snel. Sommigen kruipen, anderen zetten hun eerste stapjes. De jongens van de kleuterschool kunnen dit jaar goed met elkaar overweg. Hun huis staat naast de oudere meisjes van de lagere school, die vaak woedend worden over hun lawaai, en ze bij elkaar jagen om hun de les te lezen.

Als het moet kunnen ze ook heel lief zijn!!!

Tegen het einde van het jaar hadden we een paar zieke kinderen. Don Rak liet haar blindedarm verwijderen en toen ik naar haar ervaringen in het ziekenhuis luisterde, werd het duidelijk dat ze een echte dramakoningin is. Volgens haar was de verwijdering van de blindedarm te vergelijken met een harttransplantatie! Een van onze jonge mannen, die de uitvoerder is in het huis van Gary en Janet Smith op de boerderij, belandde wekenlang in het ziekenhuis met een ernstig longprobleem. Dit is de ervaring van iedereen met het AIDS-virus, die met zijn medicatie stopt.

Ik kan me voorstellen dat Kerstmis dit jaar voor sommige gezinnen een beetje somber zal zijn. Maar misschien kunnen we met de eenzaamheid en de verwachte afzondering meer aandacht krijgen voor de betekenis van Kerstmis en voor wat het ons probeert te leren. Moge het Kindje Jezus je overvloedig zegenen en je hoop en vertrouwen, liefde en het vermogen geven om echt van het nieuwe jaar te genieten!

 

 

In dankbaarheid                                                                                                                                                                                                                                                                   Father Mike

nwsbrf-2020.12.03