Speciale oproep

                                                           SPECIALE  OPROEP

speciale-oproep-01

Sarnelli House heeft veel geluk gehad te zijn ontsnapt aan de verschrikkingen van Covid 19 die zovelen van de wereld heeft getroffen. Thaise mensen hebben het zeer goed gedaan. Vasthouden aan de richtlijnen van gezichtsmaskers dragen, sociale distantiëring en hygiëne. Lokale overheden en dorpsoudsten zijn streng geweest over het isoleren van terugkerende arbeidsmigranten en de nationale avondklok werd door iedereen gerespecteerd. Als gevolg daarvan zijn er slechts 58 geregistreerde sterfgevallen in een land van meer dan 70 miljoen. Terwijl om het even welke dood tragisch is, kon het veel slechter geweest zijn en het is indrukwekkender gezien het feit dat op 13 Januari, Thailand het eerste land in de wereld buiten China was om een geval van coronavirus te diagnostiseren.

Sarnelli House voerde zijn eigen lockdown begin maart. Kinderen werden beperkt tot hun huizen en tuinen, personeelsuitstapjes naar NongKhai waren beperkt, en gasten en bezoekers werden gevraagd om weg te blijven. Dit betekende dat meer dan een half dozijn vrijwilligers naar huis moesten terugkeren of hun reizen moesten annuleren. Strikte hygiëne routines werden ingevoerd en het House of Hope, tehuis voor de allerkleinste, werd opgesplitst in tweeën, de oudere baby’s verhuisden naar een leeg huis in Don Wai. Alle andere kinderen gedroegen zich perfect, behalve de vreemde tiener die probeerde over een muur te springen om een vriendje te ontmoeten. Eventuele zorgen over rusteloosheid en cabinekoorts onder de kinderen waren volledig ongegrond.

speciale-oproep-02

In de loop van maart en april keerden twintig jong volwassenen terug naar Sarnelli House van universiteiten en hogescholen, werkervaringsprogramma’s of gesloten hotels. Ze waren allemaal in quarantaine in Charlene House en een ander gebouw voor de verplichte 14 dagen en niemand vertoonde symptomen van het virus. Ze vestigden zich al snel in het leven terug in de huizen met hun vrienden of jongere broers en zussen. Sommigen werden docent, anderen werkten als tuinders of op de boerderij en onze student verpleegkunde hielp Kate om temperaturen te nemen en de kinderen te beoordelen in elk huis elke ochtend. Bijna tien van onze voormalige bewoners verloren werk en hadden hulp nodig om huur te betalen en zichzelf te voeden. Dit is een niet normale situatie, terwijl zich een paar hebben aangesloten bij het onderwijsprogramma in plaats van werkloos te zijn. De economische impact is vrij ernstig voor veel Thaise mensen.

Bovendien, is de grens met Laos momenteel gesloten. Drie Laotiaanse vrouwen zijn onlangs naar Sarnelli House gekomen om hulp te zoeken. De ene heeft vergevorderde kanker en de andere twee zijn vrouwen die leven met HIV. Een van deze vrouwen is zwanger en de andere is net bevallen. Ze worden alle drie geconfronteerd met ziekenhuisrekeningen die ze niet kunnen betalen en het Outreach-programma is begonnen om te ondersteunen met hun zorg.

speciale-oproep-03

Sarnelli House is ook getroffen door de economische impact van de Covid 19 pandemie. De jaarlijkse Cebo Ride en andere fundraisers zijn geannuleerd dit jaar en dit heeft een ernstig gevolg op onze financiën. Sarnelli House is zeer gelukkig te zijn gezegend met donoren en vrienden om te helpen met onze verschillende programma’s. Het onderwijsprogramma is bijvoorbeeld elk jaar moeilijk te financieren, maar dankzij gulle stichtingen en de kindersponsoringsregeling wordt het volledig gefinancierd voor 2020. Het is het voedsel en de geneeskunde programma’s die zwaar getroffen zijn door de geannuleerde fondsenwervings-evenementen. De rijstoogst van vorig jaar was zeer teleurstellend, maar verschillende vrienden hebben geprobeerd om te helpen, het varkens-project biedt genoeg varkensvlees voor de keukens, het zijn de andere kosten die optellen. Kosten zoals koken van specerijen, gas, olie, elektriciteit, onderhoud van voertuigen en verzekeringen zijn niet zo interessant voor donateurs als een onderwijsprogramma of Outreach-project, maar Sarnelli House zou niet overleven zonder hen. De recente ontwikkeling van de moestuinen helpt zeker onze kosten te drukken, maar zout, bakolie, vissaus, suiker en specerijen moeten worden gekocht  in grote hoeveelheden om meer dan 150 mensen twee of drie keer per dag te voeden.

 “We hebben de afgelopen weken drie nieuwe kinderen geaccepteerd. Een drie maanden oud baby weesmeisje, een 18 maanden oude jongen en een zes jarige jongen met HIV. We hebben niets anders dan wat we ze kunnen geven. Fr. Shea heeft nog nooit een kind afgewezen, waarbij kinderen met een lichamelijke en verstandelijke beperking, hiv /aids en slachtoffers van misbruik, onschuldige kinderen die niemand anders wilde. Ze floreren hier, krijgen goede, gezonde voeding, een kans op onderwijs en vooral veiligheid, liefde en waardigheid.”

speciale-oproep-04

Het kost Sarnelli House meer dan € 115.000 om de kinderen en het personeel te voeden voor een jaar en nog eens € 26.000 zal nodig zijn voor energiekosten. Dit is geld dat we dit jaar zullen moeten inzamelen. Stichtingen en goede doelen over de hele wereld hebben vele echte en waardige goede doelen op zoek naar hun hulp. En mensen zijn op dit moment financieel meer dan ooit gespannen. Maar de kinderen van Sarnelli House hebben hulp nodig voor 2020. Als u of iemand die je kent een donatie wilt doen, zou het zeer gewaardeerd worden. Help ons om hen te helpen.

U kunt Sarnelli helpen door nu uw donatie over te maken naar: Stichting Vrienden van Sarnelli,  IBAN: NL39 SNSB 0927 8638 20, omschrijving: speciale oproep.

Wilt U nog meer over doneren weten dan kunt op de website www.vriendenvansarnelli.nl kijken onder de rubriek “doneren” .

Father Mike, staf en kinderen zullen jullie er ontzettend dankbaar voor zijn.

                                            Oftewel: KHAP KHUN KA(P).