Nieuwsbrief Maart 2020

Nieuwsbrief Maart 2020

De kinderen zijn bijna allemaal uit school, dus hebben we twee maanden activiteitenplanning en proberen 150 kinderen bij elkaar te krijgen. Allemaal hebben ze hun speciale wensen en behoeftes en ons ouder wordend personeel heeft het moeilijk om ze bij te blijven, alleen al zodat niemand, kinderen of volwassenen zich pijn doet of nog erger.

We zitten in de 6e maand zonder een druppel regen. Ik heb de Mekong River nog nooit zo laag gezien, en dit voorspelt slecht nieuws voor onze diepe waterputten. Ons grondwater is afhankelijk van de diepte van de Mekong en ik vrees dat wij binnenkort modder gaan pompen. Meestal ploegen wij de rijstvelden in deze maand zodat de eerste regens goed door de grond kunnen inweken en niet meteen van de grond aflopen. Dit maakt het planten van de rijst zoveel gemakkelijker.

Maar als het weer blijkt te worden net als vorig jaar, zal ik de mensen vragen om af te wachten totdat we daadwerkelijk een paar regenstormen krijgen. Ik wil geen geld verspillen in de voorbereiding van de rijstvelden, als we niet voldoende regen krijgen om de teelt van de rijst te ondersteunen. We zullen elke baht die we kunnen krijgen nodig hebben om rijst te kopen. De prijs van witte rijst is al verdubbeld, en zal blijven stijgen. Elke maaltijd, eten ongeveer 200 mensen mee op onze 7 huizen verbonden aan Sarnelli. Bovendien kopen we alle rijst, bakolie, gedroogd voedsel en eieren in, die we vervolgens geven aan de mensen op ons Outreach Program.

We hebben ook een melkprogramma voor de armen. Arme mensen waren in staat (voor een korte tijd) om bij de dichtstbijzijnde overheidskliniek of gezondheidsstation, een melkformule voor baby’s te krijgen. Dat is gestopt en de arme moeders kwamen met hun baby’s bedelen voor melk. Dank God dat een aantal Thaise Stichtingen en hulporganisaties ons nu helpen, samen met geld van buiten het land, van het Vaticaan en de Redemptoristen kerk in Limerick, Ierland.

Fr. Ole is begonnen met het opzetten van een aantal muzikale bands bij Sarnelli. De middelbare schoolmeisjes zingen, tijdens het spelen van Engelstalige ballads op hun ukeleles. De jongensband heeft de 9-jarige Jona als hoofdzanger. Fr. Ole weet de verborgen talenten van de kinderen te ontdekken, ook in het voetbal. Een van onze jongens is aan het studeren en het spelen voor een jeugdteam, eigendom van de Voetbal Club Rayong.

Afgelopen maand is Kate een “vliegende kiep”, met de verpleging van onze zieke kinderen, het regelen van accommodatie en maaltijden en andere activiteiten in ons gasthuis en niet te vergeten het verzorgen van haar Lente Nieuwsbrief. Brian en broeder Geng werken aan de scholen en aan onderdak voor onze afgestudeerden omdat ze nu de scholastieke ladder klimmen naar een hoger niveau. Brian is aan het schrijven naar donoren in de jacht voor hulp met onze onderwijskosten. Fr. Ole is als overste van de Redemptoristen gemeenschap aangesteld in Khonkaen (ongeveer drie uur rijden ten zuiden van ons), en hij is de man die verantwoordelijk is voor de financiën van de Thai-Lao provincie, dat alleen al is bijna full-time werk. En hij neemt ook nog eens de tijd om te werken en te verblijven in Sarnelli House. Iedereen bidt dat hij gezond blijft, met al dat werk en rondrennen…

Moge God uw zegenen en wij bidden dagelijks voor jullie allen!

Father Mike

 

VERDER NIEUWS VANUIT DE STICHTING VRIENDEN VAN SARNELLI MET EEN KLEIN VERSLAG VAN HET BEZOEK VAN LEONNE & HUGO  en HENRIETTE & LEON

Begin maart zijn we samen met Leonne, één van onze nieuwe bestuursleden, en haar man Hugo afgereisd naar Sarnelli, Don Wai, Thailand.

Na de bezoeken aan al de tehuizen, inmiddels zeven, en de omgeving waren we vrijdagmorgen al vroeg in het Healthcentre Maastricht waar mensen uit de buurt van het Outreach Program een bezoek kunnen brengen. Gewichtscontrole, bloeddruk meten, afhalen medicijnen en mogelijk nieuwe klachten. Ook hebben we steeds nog de brillen ter beschikking gesteld door Eye Wish Maastricht waar mensen die dat nodig hebben kunnen uitzoeken.

Kate is alle spuiten aan het klaarmaken en Som Jai bij de balie voor het uitgeven van de medicijnen.

Bloeddruk controleren en voor de brillen van Eye Wish Maastricht is nog steeds grote belangstelling.

Aansluitend het weekend hebben we inmiddels onze traditionele frietedag kunnen doen. Ook met Hugo & Leonne als hulp werd het weer een groot feest. Na een aantal uren voorbakken en afbakken van de 36 kg frieten werd ook de Mary en Jozef hal klaargemaakt, de nieuwe generatie dj’s klaar en het smullen kon beginnen. Twee tot driemaal terugkomen voor nog een puntzakje friet is ondertussen heel normaal. Na afloop wederom grote waardering van alle kids en stafleden.

Voorbakken en afbakken van de 36 kg frieten.

Uitserveren van de frietjes in de puntzakjes door Henriëtte en Leonne

Altijd een emotioneel moment die dankbaarheid van de kids en stafleden.

Na het weekend begonnen we met alle activiteiten en uiteraard ook de dagelijkse zwempartijen voor de diverse tehuizen. Zwembad lag er goed bij mede ook door het onderhoud gedaan door BM.  Ook de diverse kleurmiddagen, georganiseerd door Henriëtte,  met de lange kleurrollen van vijf meter, en een ieder op de grond liggend om z’n steentje bij te dragen.  Er is  ook altijd veel animo om gezamenlijk zo’n mooie leuke wandtekening te maken.

De meiden van House of Refuge hadden er zin in.

De kleinere jongens van het St. Patricks House deden er een paar dagen over.

De meiden van Het Jan & Oscar House waren er bijna allemaal bij!!

Tegen het einde van de week, Hugo & Leonne waren net naar huis, bereikten ons steeds meer de vele negatieve berichten over het Corod-19 virus. Tussen ongeveer 150 kinderen en een 50-tal begeleiders en stafleden was het gevaar groot op een eventuele besmetting. We hebben het moeilijke besluit genomen om ook maar zo snel mogelijk terug te keren naar huis. Een moeizame terugreis met vele hindernissen maar uiteindelijk vroeger als gepland zijn we weer veilig thuis aangekomen.

We hopen een snel weerzien in goede gezondheid.