Nieuwsbrief Februari 2020

Nieuwsbrief februari 2020

In onze Redemptoristen noviciaat in De Soto, Missouri, in ‘58-59 riepen wij februari uit tot de tunnelmaand. Februari had ellendig koud, vochtig Missouri weer; strikte Lente-vasten gewoontes, en een maand leek dan een jaar te duren. Er was totaal geen comfort te beleven in februari in die lange, sombere dagen. Het was een tijd waarin iedereen die even twijfelde aan hun roeping om Redemptorist te worden, besloot om te blijven of meestal eerder dan later te vertrekken.

Februari in Thailand doet me denken aan mijn reis naar Thailand, voltooid op 2 februari 1966, 54 jaar geleden. Thailand is sterk veranderd sinds die tijd, en ik ben blij dat ik hier was om het allemaal te ervaren, het goede en het slechte.

De kinderen maken zich op voor de laatste examens en de afsluiting van het schooljaar begin maart. De oudere jongens en meisjes die junior high school eindigden, overwegen hun keuzes voor senior high school of scholen voor beroepsonderwijs. Ze worden begeleid in hun besluit door Brother Keng en Brian O’Riordan. De oudere kinderen zijn hun hbo-opleidingen aan het kiezen. In de tussentijd is onze zuster Kate een aantal jongens aan het terugnemen die verzuimd hebben hun ARV medicijnen in te nemen en nu erg ziek zijn. Een jongen was net uit het ziekenhuis ontslagen met tuberculose; een andere jongen is nog steeds in het ziekenhuis opgenomen met een hersentumor. Andere jongens zijn vermagerd en uitgeput door het weigeren de ARV drugs in te nemen. Ik moest uiteindelijk aankondigen dat iedereen die weigert om de ARV medicijnen te nemen, niet zal worden doorgestuurd voor verdere studies. Botweg vertelde ik hun dat zij op deze manier geen toekomst hadden en de tijd en geld aan hen gespendeerd, het niet waard zijn, omdat ze toch snel ziek zouden worden en spoedig sterven. Zowel de jongens als de meisjes zijn aan deze domheid betreffende het niet innemen van de ARV medicijnen schuldig, en het zijn meestal die kinderen die elders gestudeerd of banen hebben.

nwsbrf-2020.14

Fr. Ole is een band begonnen van meisjes die ukeleles spelen. Binnenkort beginnen de try-outs. Sommige meisjes zijn verrassend goed. Een van onze jongens, Nong, die weg is gegaan, is in een band in Nongkhai, en komt terug om de oudere jongens gitaar te leren spelen. Bovendien mijn nicht Bonnie Shea, die een junior is op de universiteit van Dartmouth, is hier voor 3 weken om de meisjes te instrueren in het voetbalspel. Bonnie is een speelster in het Dartmouth vrouwenteam.

Het noordoosten van Thailand is één derde van het totale land, en hier op de Mekong rivier, hebben wij voor meer dan 4 maanden geen regen gehad. Het waterpeil van de Mekong rivier is het laagst die ik ooit heb gezien, en ons grondwater stijgt en daalt met de rivier. Stof en rook vervuilen de lucht, en er is geen verbetering in het verschiet.

Het laatste nieuws van onze House of Hope is opwekkend. De 20 kleine bewoners zijn gezond en eten en drinken goed, en ze zijn niet ziek geweest, ondanks het koude weer. Deze tijd van het jaar zijn kruipende, krijsende baby’s kleine snotfabriekjes. Echter ze zijn warm en knus in hun flanellen pyjama’s.

Wij wensen u allen een gezegende vastentijd toe, en wij bidden voor u elke dag. Moge de Heer u allen zegenen.

 

Father Mike