Nieuwsbrief December 2019

December 2019

Aan het begin van de Advent en de Feestdagen zijn we gestopt met de rijstoogst. We snijden de stengels en maken er balen van om aan de koeien te voeren, omdat er geen korrels in zitten of omdat ze te klein zijn om te malen. Sommige lokale mensen hebben rijst voor de kinderen gebracht en andere rijstboeren met een goede oogst, ten zuiden van ons, verkopen ons rijst tegen een heel goedkope prijs. Dankzij deze mensen hoeven de kinderen zich geen zorgen meer te maken of ze rijst te eten zullen krijgen.

Onze kleine baby’s, die we kregen uit verschillende ziekenhuizen in het noordoosten, beginnen te groeien. Eén klein wezentje, dat we “wee Mary” noemen, kwam na twee maanden uit een couveuse bij ons en woog toen 2 kilo. Andere baby’s waren iets groter, maar niet veel. Alle vier zijn kleine meisjesbaby’s.

De kinderen versieren hun huizen en de kapel voor Kerstmis. Een Thaise dame komt weer voor het kerstdiner en de kinderen stemden voor pizza! Ik herinner me dat ik thuis was voor Thanksgiving en Kerstmis in 1985, direct nadat mijn moeder stierf. Het was de dag voor Thanksgiving en het was bitterkoud en het sneeuwde. Pa en ik waren een muur in de schuur aan het repareren zodat het vee veilig was voor de wind. Pa had thuis een pizza ontdooit en familieleden die langs kwamen waren geschokt door de gedachte aan pizza op de dag voor Thanksgiving. We hadden niemand die voor ons kookte, dus een warme pizza op een koude dag leek ons een goed idee.

Father Ole, zuster Dominic en twee andere medewerkers gingen naar Singapore om handwerk van de meisjes in Our Lady of Refugee House te verkopen. De verkoop was buiten een katholieke kerk en alles was bij het einde van de tweede mis verkocht.  Mensen doneerden ook geld zonder iets te kopen. De Katholieken in Singapore zijn gul.

Onze belangrijke man Brian O’Riordan ging een beetje vroeg naar huis omdat hij problemen met zijn visum had. Zijn broer Kevin is behoorlijk ziek en herstelt van een hersenoperatie. Dus Brian mag wat “quality time” doorbrengen met zijn familie in deze moeilijke tijd. Zijn vrouw Kate (onze verpleegster) gaat op 10 december met hem mee en vliegt vervolgens van Ierland naar Australië om Kerstmis met haar moeder en familie door te brengen. Ze zullen ergens in januari terugkeren.

Father Ole besteedt Advent aan het afleggen van examens en het schrijven van stukken voor zijn universitaire cursus. Hij doet dit in Bangkok. De vader van broeder Keng is behoorlijk ziek en Keng is regelmatig thuis om voor zijn vader te zorgen. Het gezin van Broeder Keng woont in Nongkhai, ongeveer 20 kilometer ten noorden van Sarnelli.

De kinderen zijn meestal allemaal gezond en bereiden zich voor op Kerstmis.  De jongens oefenen rond de feestdagen voor verschillende voetbaltoernooien.

Wij bidden op dit moment tot het Kind en zijn Moeder om jullie allemaal te zegenen met Kerstmis en het hele jaar door.

Moge u een goede gezondheid, geluk en vrede hebben.

 

Father Mike.