Nieuwsbrief Juli 2019

Beste vrienden van Sarnelli House

In juni is altijd de maand om de velden te ploegen en de rijstbedden gereed te maken voor de rijst. We laten de zaailingen groeien tot ongeveer 6 – 8 inch en in juli trekken we de stengels uit de grond en planten ze in de rijstvelden. Het kost tijd om op deze manier te planten en de rijst heeft voor de groei veel water en kunstmest nodig. (We zijn begonnen met het planten en met al onze kinderen hebben we helpende handjes genoeg) Dankzij ons vee maken we biologische mestkorrels met onze mestmachines. Dit jaar hebben we 350 zakken biologische mest opgeslagen voor onze rijstvelden en groentetuinen.

Omploegen van de velden en uiteindelijk planten van de rijstplanten. De grote stukken land kunnen met de automatische plantmachine gedaan worden. Deze machine is door onze stichting in 2011 aangeschaft kunnen worden. Scheelt een hoop werk maar desondanks is het planten een groot karwei. Iedereen helpt mee om alles zo snel mogelijk te realiseren.

Na enkele dagen zit het planten van de eerste akkers erop. De akkers gelegen bij de Leerboerderij, ongeveer 12 rai zijn beplant. Prima werk van alle kids, moeders, mensen van administratie kortom van iedereen. Maar het merendeel nog een 70 rai moet nog gebeuren!!    Helaas zijn de laatste berichten niet zo goed. De natte moesson die broodnodig is om de jonge plantjes te laten groeien is er nog niet!!  En er is nog heel veel water nodig om nog meer akkers(70 rai) te beplanten. Zonder deze natte periode komt de rijstteelt dit jaar in gevaar. Volgens de “locals” moet het gebeuren voor 15 augustus, Maria Hemelvaart. Hopelijk komt de regen snel, anders ziet het er niet goed uit voor de volgende rijstoogst.

Terwijl de kleuters, basisschool en middelbare schoolkinderen naar school gaan, krijgen de “college studenten” hun zomervakantie. Sommigen zullen dit jaar eindexamen doen, maar meer kinderen zullen aan hun studie beginnen, wat een grote aanslag zal zijn op ons onderwijs fonds. Maar onder de geslaagden is een meisje geslaagd voor de verpleegsters opleiding. Haar moeder heeft AIDS, net zoals haar jongere broertje en zusje. Ze kwam in haar verpleegsters uniform om een foto te maken en haar sponsor te bedanken. Haar moeder zat zachtjes te snikken en zei dat ze niet meer arm zouden zijn. Deze beelden maken het allemaal de moeite waard.

Onze oudere jongens zijn naar de stad verhuisd en hebben allemaal een baan gevonden, op twee na die nog steeds drugs gebruiken. We hebben ze naar een kliniek van de regering gestuurd om af te kicken, maar ze hebben een manier gevonden om de urinetests te doen zonder betrapt te worden. Ik laat ze nu dicht bij mij werken, ze werken goed en de tijd zal leren of ze van de drugs af kunnen komen.

Eén van onze meisjes kwam ernstig ziek terug omdat ze haar ARV medicijnen niet had genomen. Ze had een schimmel in haar beenmerg, maar nu gaat het beter met haar. Het beenmerg kon geen rode bloedcellen aanmaken. Ze is, ik kan het niet anders zeggen, een heel lief jong “leeghoofd”. een ander meisje had ons verlaten omdat ze een baan kreeg in een hotel in Phuket. Ze raakte in verwachting en werd ontslagen. Ik kwam, dankzij een personeelslid, met haar in contact en bracht haar terug naar House of Hope om te bevallen. Ze heeft AIDS en nam ook haar ARV medicijnen niet in, wat gevaarlijk is voor haar en de baby. De artsen in het Srinakarin ziekenhuis van de Universiteit van Khonkaen behandelen beide kinderen. Ik heb hen part-time werk gegeven zodat ze kleding en zakgeld hebben.

We bidden iedere avond en in de mis op zaterdag met de kinderen en de staf voor jullie.

God zegene u met een goede gezondheid en geluk.

 

Father Mike

 

KORT VERSLAG VAN DE LAATSTE MAAND VAN BEN & ANGELIQUE BIJ SARNELLI

Verslag volgt binnenkort.