Nieuwsbrief Mei 2019

Het is de vrolijke meimaand….

 

en de kinderen kopen boeken, kleding en schoenen en ze betalen de eerste termijn van het schoolgeld. De voorbereiding op school is hier veel gecompliceerder dan in andere landen. Ten eerste moeten de kinderen, jongens en meisjes, goede kapsels hebben. Kort haar voor de jongens en het haar kort geknipt, tot op de oorlellen, voor de meiskes. Geen tatoeages of piercings. Vervolgens moeten op de schoolblouse de volledige naam van de leerling en het klasse jaar op de rechterkant zijn gestikt. Due alle huismoeders en de oudere meisjes besteden dagen aan het naaien van de namen en de klasnummers op elke blouse. Iedere school heeft een verschillend uniform. Rosario heeft witte blouses en rode rokken of broeken voor de kleuterschool; een kiel achtige jurk voor de lagere school, met een korte blauwe broek voor de jongens. “Junior high” kinderen hebben iets andere uniformen, blauwe rokken voor de meisjes en een blauwe korte broek voor de jongens. Dan hebben ze nog hun sportuitrusting en meisjes scouting en padvinders uniformen. De kinderen hebben geluk dat ze sponsors hebben. Omdat ze als arm worden beschouwd krijgen ze van de overheid een lunch. Deze lunches zijn eenvoudig. Dus elk kind krijgt 20 baht (65 cent) voor snacks, voor het geval dat…..

De echte verliezers zijn de kleintjes die niet snel groeien zoals Nin Nate en Hippo. Oudere kinderen groeien als onkruid en hebben elk jaar nieuwe kleding en schoenen nodig. De kleintjes krijgen de afdankertjes. Ze zien nooit nieuwe kleren.

De kinderen van het “college” zitten nog tot de volgende maand op school en bereiden zich vervolgens voor op de opening van het nieuwe schooljaar in september. Deze kinderen krijgen vakantiebaantjes en kunnen benodigdheden voor het nieuwe schooljaar kopen, in tegenstelling tot die van de basisschool en “junior high”. Kinderen in het beroepsonderwijs kunnen wel eens een jaar werken in baantjes geregeld door de school. We hebben kinderen aan het werk in computerfabrieken en, van 7 tot 11, in hotels en restaurants en in overheidskantoren en fabrieken. Zij komen dan terug voor hun laatste schooljaar, en als ze goede, betrouwbare werknemers zijn worden ze vaak aangenomen door de bedrijven waar ze als stagiaire hebben gewerkt. Sommige bedrijven sturen de kinderen door voor verdere training voor kwaliteitscontrole of lokaal management.

En dan hebben we ook kinderen die geen kennis kunnen verwerven of te langzaam zijn om naar school te gaan. Voor hen vinden we werk in Sarnelli House. Ze zijn meestal te timide om weg te gaan. Degenen die er op uit trekken om roem en fortuin te vergaren keren meestal gekwetst en geslagen terug. Sommige kinderen met ernstige ziekten gaan niet naar school totdat ze sterk genoeg zijn en hun huidproblemen zijn genezen, zodat ze niet gepest worden door andere leerlingen.

 

De moessons beginnen normaal eind mei, maar de weer- mannen voorspellen late en milde regens en ze wijten dit aan het “El Nino” effect. Dus we zullen zien. We hebben 350 rijstzakken vol met mest korrels gemaakt voor de rijstvelden en we hopen op voldoende regen om ze te gebruiken en de rijst te planten.

De zakken met de biologische mestkorrels geproduceerd in onze eigen fabriekje liggen al klaar om de rijstvelden mee te bemesten.

Nogmaals heel erg bedankt en God zegene je.

Father Mike