Nieuwsbrief Maart 2019

Nieuwsbrief Maart

En weer is er een schooljaar voorbij. Twee kleintjes die klaar zijn met de kleuterklas, 14 jongens en meisjes met de lagere school, er studeerden er 8 af aan “junior high”, 2 meisjes aan “senior high” en 6 meisjes aan verschillende beroepsopleidingen. Nu afwachten wie er naar de universiteit gaan en wie naar “College” en wie er afstuderen van College. Broeder Keng en Brian O’Riordan uit Cork, Ierland, Fr. Ole en Ms. Dtim interviewen de kinderen en helpen hen bij het kiezen van de scholen van hun keuze en helpen hen een veilig internaat te vinden. Ik kijk naar de kleine mensen die, toen ze bij ons kwamen, eenzaam, gewond en verlaten waren en nu uitgroeien tot zelfverzekerde jonge mensen die zich enthousiast voorbereiden op hun toekomst. We hebben net drie meisjes, die de middelbare school hebben afgerond, voor een jaar naar Pattaya en Bangkok in het zuiden gestuurd om werkervaring op te doen, een soort van stage. Op mijn oude dag maak ik me zorgen dat ze te goed van vertrouwen en naïef zijn, maar ze verzekeren me, ongeduldig, dat ze nu volwassen zijn en verstandig genoeg om voor zichzelf te zorgen.

De geslaagden van de Rosario school tonen vol trots hun diploma’s.

De kinderen kijken uit naar een kampeer trip in het Dan-Sai gebergte. Zo meteen direct onder de Nieuwsbrief van Father Mike meer foto’s over dit geweldig evenement. Daarna volgen speciale lessen in Thai, wiskunde en Engels, gevolgd door een zomercursus op de Rosario school voor hen die onvoldoende presteerden. Het Thaise Nieuwjaar in de maand april is een feest van 5 dagen met  “watergooien”, en speciale snacks.
Op dit moment hebben we 3 Duitse meisjes plus een Amerikaans meisje om de kleinere rakkertjes te helpen. Er komt nog een vrouw uit Engeland en een ander meisje uit Nederland. Later zal een groep jongeren onder auspiciën van de Redemptoristen in Spanje  hier zijn om te ervaren hoe ze de kinderen actief en gelukkig kunnen houden. We hopen dat de Spanjaarden enkele jonge voetballers hebben om ons team te helpen coachen. De jongens zijn ouder en winnen nu wedstrijden nadat ze eens het minste team op het veld waren. Ze zouden hulp kunnen gebruiken bij het  leren van manieren van aanvallen en verdedigen.
In vorige brieven noemde ik enkele van onze jonge jongens die op zoek gingen naar roem en rijkdom,  maar misbruikt, mishandeld en niet betaald werden. Een jongen werd gedwongen drugs af te leveren op verschillende plaatsen in de stad. Hij had het geluk niet betrapt te worden. Geen van deze zes jongens en drie meisjes zijn de slimsten uit het nest, maar het zijn goede kinderen, harde werkers en te vertrouwen. We hopen op hulp om groenten en fruit te verbouwen, voor eigen gebruik en om te verkopen aan scholen in de buurt die me smeken om groente en fruit te planten en te verkopen. We beginnen na de volgende rijstoogst.
Moge de goede God u allemaal zegenen !
Fr. Mike

 

VERDER NIEUWS VANUIT DE STICHTING

KORT VERSLAG VAN DE EERSTE TWEE WEKEN VAN LEON & HENRIETTE BIJ SARNELLI

Net voor het weer in Nederland slecht werd, vertrokken we naar het warme en mooie Thailand. Beduidend meer vermoeid als anders kwamen we aan bij Sarnelli. Maar dat lag aan onszelf, daar de huidige technieken live tv beelden tot op ieders stoel in het vliegtuig brengen, hebben we live de Champions League voetbal kunnen volgen i.p.v. wat te slapen.

De geplande graduation van de kinderen waren we net misgelopen omdat de school de uitreiking van de diploma’s twee dagen eerder gepland had. Zie ook de mooie foto’s in bovenstaande Nieuwsbrief van Father Mike.

Eventjes iedereen  goedendag zeggen bij de tehuizen, inmiddels zeven, is altijd weer een feest. Overal blijde en vrolijke gezichten, de meesten denken natuurlijk gelijk weer aan het zwembad of French friet, maar vooral House of Hope(0-4 jaar) en Our Lady of Refuge. De meegebrachte tent was voor de kleintjes natuurlijk geweldig en de meiden  van Our Lady of Refuge kwamen niet uitgepraat over hun nieuwe naaikamer. Een viertal naaimachines, een locker en een grote kniptafel. Iedere morgen zijn er een aantal fanatiek bezig met het maken van allerhande dingen. Henriette moest natuurlijk ook laten zien wat zij ervan kon.

Met Nuna was alles goed. Buiten haar controles heeft ze bijna de afgelopen twee jaar niet in het ziekenhuis gelegen. Geweldig van de meid. En ze herkent je meteen hoor!!

Het zwembad, het zorgenkindje wat betreft onderhoud, lag er deze keer redelijk goed bij. Volslagen verrast was ik toen we de grote garage naast het Charlene House open deden!! Waar normaal alles zo’n beetje op een hoop gegooid werd, was er nu duidelijk opgeruimd en een eerste aanzet voor een “repairshop” gemaakt. Zou het dan toch nog een keer lukken!!

In de eerste week van de vakantie was voor een 80-tal kinderen een bootcamp georganiseerd in de bergen van Can-Sai, ongeveer drie uur rijden van Sarnelli. Deze dagen werden voor iedereen om nooit meer te vergeten. Modderpoelen, modder glijbanen, kampvuren enz. enz. Iedere dag hebben ze er het nog steeds over. De foto’s zeggen meer dan ik kan omschrijven.

De badminton-competitie is inmiddels alweer begonnen. Ondertussen een evenement geworden wat niemand wil missen. En van het weekend de finales met aan het einde de French friet!!

Dan heeft Henriette samen met Debbie en een aantal volunteers bij de meiden van Jan & Oscar en de jongens van St. Patrick een middag Arts & Crafts gedaan. Een 8 meter lange kleurplaat welke door een twintigtal kinderen ingekleurd moest worden.

Rest mij voorlopig ook nog te vertellen dat verleden maand door Monique Boers een leuke actie op touw is gezet onder de BSO kinderen van de school uit Amby. De ouders van de BSO kinderen kregen de volgende brief mee naar huis;  In april bezoekt een pm’er van de BSO het mooie Thailand. Helaas is het zo dat er in sommige delen van Thailand nog veel armoede en ziektes voorkomen zoals HIV/AIDS. Hierdoor zijn er veel kinderen genoodzaakt op te groeien in weeshuizen. Sarnelli House is hier een voorbeeld van. Tijdens de reis zal dit huis bezocht worden en zal er daar waar mogelijk geholpen worden bij de dagelijkse gang van zaken. Binnen de BSO hebben we al veel gesprekken met de kinderen gehad over deze reis. Met dit als conclusie: als we nu eens geld inzamelen om mee te nemen naar het weeshuis… hoe mooi is dat. Van kinderen, voor kinderen! Maar hoe?   De kinderen mochten allemaal een mooie tekening maken. Hier zijn uiteindelijk 5 van gekozen om kaarten mee te maken. Deze 5 worden nu verkocht voor € 2,50 per zakje. Alles wordt samen met de kinderen gedaan. .  het is immers kinderen voor kinderen! Het volledige bedrag zal worden overgemaakt naar Stichting Vrienden van Sarnelli. Tijdens het bezoek zal gekeken worden wat er waar nodig  zal zijn en zal het geld daar waar nodig besteed worden.     We hopen samen op een mooie opbrengst!