Nieuwsbrief Februari 2019

Nieuwsbrief Februari 2019

 

Gelukkig Chinees Nieuwjaar, het Jaar van het Varken

 

De rakkertjes zijn allemaal terug op school en kijken nu al uit naar de schoolvakanties van maart tot mei. De senior high kinderen en de kinderen van het beroepsonderwijs studeren en werken. Onze 24 college kinderen hebben een nieuw studie programma dat overeen komt met het school programma in het westen. Hun schooljaar begint eind augustus en eindigt eind mei. De lagere schoolkinderen zijn een gelukkige groep en deze oude man is er verbaasd over hoe snel ze groot worden. Ze dragen gescheurde spijkerbroeken, zoals de oudere kinderen, en elk kind lijkt een soort van “i-phone” te hebben. Godzijdank hebben de scholen de regel dat de kinderen een uniform moeten dragen dat is ontworpen door de school, en ze zijn ook streng voor kapsels en tatoeages. Zonder die regels weet alleen God wat ze aan zouden trekken naar school. We hebben nu 155 kinderen, van slechts enkele maanden oud tot 22 jaar.

Onder de vrijwilligers die vandaag kwamen waren 5  katholieken uit Singapore, die kamers schilderden in het House of Hope en 8 middelbare scholieren van de Holy Redeemer school in Bangkok die bedden hebben geschuurd en geschilderd. Alle gasten en vrijwilligers zijn weg ( behalve drie Duitse Lutheraanse meisjes die elk jaar vrijwilligerswerk doen). En we hebben een paar weken de tijd om slaapkamers te schilderen in Charlene House, ons gasten verblijf. Vrienden uit Lafayette, LA hebben het geld voor het werk geschonken. Er komen meer gasten en vrijwilligers binnenstromen om te helpen

We hebben één hardnekkig probleem. Sommige jongens die ons na 18 jaar verlieten zijn weer terug gekomen, mishandeld, misbruikt, aan de drugs en aan de grond. Het zijn kinderen die het op school niet hebben gemaakt en geprobeerd hebben te werken in de bouw en in de landbouw. Ze raakten uitgehongerd, werden soms geterroriseerd en gedrogeerd met “speed” om hun arbeidsproductiviteit te verhogen. We hebben 5 meisjes met dezelfde ervaringen, maar die waren nog meer vernederend voor hen. Het zijn goede meiden die hier zijn vertrokken in de hoop het goed te doen en Godzijdank hebben zij het gehaald. Van sommige jongens en meisjes hebben we nooit meer iets gehoord. We hebben nu een regel dat we terugkerende meisjes inhuren om te helpen in de keukens van onze huizen of als huismoeders, en we daarvoor geen buitenstaanders inhuren. De jongens laat ik op de boerderij werken of ze helpen jonge vakmensen uit het dorp die onze huizen onderhouden. Volgens de Thaise wet moet ik ze betalen. We hebben 6 jongens en 4 meisjes die we ieder ongeveer $ 200 betalen. Het minimumloon is hier $300 per maand, maar omdat we de kinderen eten, kleding en onderdak geven moeten we ze $ 200 per maand geven. Vroeger was er een vakschool van de overheid   op slechts 8 kilometer afstand, maar de regering heeft deze school onderdeel gemaakt van hun hervormingsschool voor jongens.

Op bovenstaande foto’s de huisjes op de 12 rai farm(leerboerderij) waar de oudere jongens wonen. Hieronder de rijstvelden en diverse fruitbomen en planten waaronder bananenbomen, papaya enz. van de leerboerderij.

Nogmaals hartelijk dank voor uw belangstelling en vrijgevigheid. We bidden dagelijks voor jullie.

 

Father Mike

 

VERDER NIEUWS VANUIT DE STICHTING

Ook de afgelopen weken zijn de oudere jongens welke niet meer naar school hoeven te gaan van o.a. de Leerboerderij en het Gary and  Janet Smith House aan het werk geweest in de mestfabriek.

Een “fabriekje” waar we biologische mestkorrels fabriceren, een doelstelling van onze stichting welke in 2014 is gerealiseerd. Van gedroogde koeienmest welke een jaar lang verzameld wordt, gaan ze eerst fijnmalen, mengen met diverse ingrediënten, vervolgens met de transportband de korrelmachine in, alwaar ze dan als vochtige kleine korrels uitkomen.

Hierna moeten  de korrels nog diverse uren gedroogd worden afhankelijk van de buitentemperatuur. Dit gebeurt direct buiten de fabriek in overdekte hallen waar uiteraard geen regen mag bijkomen. Overal het algemeen is het natuurlijk altijd goed weer. De gehele productie moet met kruiwagens naar buiten worden gebracht, uitgestrooid en nadien weer ingepakt worden in grote zakken.

Daarna worden alle machines weer heel goed schoongemaakt, eventueel op nieuw gespoten en weer verpakt en opgeborgen voor de volgende keer. Perfect gedaan jongens. In totaal was de productie een 350 st. grote bags met een totaal gewicht van ± 10.000 kg. Grotendeels voor eigen gebruik maar wat overblijft kan worden verkocht.

Dit alles onder de bezielende leiding van Mer Phea. Natuurlijk ook een dikke pluim voor Mer Phea.

namens Stichting Vrienden van Sarnelli,

Leon