Nieuwsbrief December 2017

Zalig Kerstfeest aan allemaal!

We zitten in de chaos van voorbereiding! We hebben meer dan 160 kinderen, waaronder 14 baby’s. We hebben ook 88 kinderen in ons Outreach Programma. Op het ogenblik zijn we zakken met lekkers aan het vullen voor Kerstmis en alle oudere kinderen krijgen een mooi, kleurig race jack, die zijn nu “in”. Ieder kind krijgt 1000 Bath (ongeveer $30) voor Kerstmis. Ik had al één viering voor ons Outreach programma met 19 kinderen aan de rivier. Zij wonen ongeveer 200 km ten oosten van Sarnelli House. Onze andere Outreach wordt een Nieuwjaarsfeest voor bijna 70 kinderen en een groep volwassenen hier in Sarnelli op 30 december. De kinderen en de staf versieren hun Kerststallen en iedere avond wordt er een Adventspreek voor jullie gehouden.

Onze Kerstengel arriveerde een paar weken geleden. Een sociaal werkster van het Chulalongkorn ziekenhuis, die we kenden uit de tijd dat ze in het Srinakarin Universiteitsziekenhuis in Khon Kaen werkte, vroeg ons een 16 jarig meisje met een IQ van een 6 jarige op te nemen. Gewoonlijk nemen we geen oudere kinderen omdat ze storen en moeilijk te sturen zijn. Maar de artsen in Srinakarin vroegen me ook haar op te nemen. Ze brachten haar ’s morgens met een tas medicijnen die ze moet slikken. Het meisje is wees en in de steek gelaten; ze heeft een longontsteking door haar werk in een kartonfabriek in Bangkok. Het aids virus heeft haar echt in de problemen gebracht. Ze is bruut verkracht en heeft in één keer twee geslachtsziektes opgelopen, ze slikt hiervoor nog steeds medicijnen. Het aids virus belemmert haar genezing. Bovendien heeft ze gordelroos. Ze is hier niet gelukkig en wil terug naar Bangkok en haar Oma. We doen er alles aan om haar ten minste 4 maanden hier te houden, tot haar CD4 waarden omhoog gaan en het virus wordt onderdrukt. Ze is gevoelig voor woede uitbarstingen en ze woont bij de meisjes van Nazareth, die haar reacties niet waarderen.

De volgende schok die ik vandaag kreeg was een petitie van de staf en 25 meisjes in Viengkhuk, aan de rivier. Een man trof voorbereidingen achter de huizen om daar een resort te bouwen en de regering legt aan de andere kant van het perceel twee rijbanen aan, die de afwatering sloot, die zo broodnodig is gedurende de moesson, compleet bedekken. We zijn niet de eigenaar van dit land (we huren het van het bisdom), en het zal ongeveer $ 150000 kosten om een gebouw van 2 verdiepingen te bouwen om een groep van 40 meisjes en hun leidsters te huisvesten. We zouden naast ons Nazareth Huis voor oudere meisjes bouwen. We gaan door met het opnemen misbruikte meisjes, zwangere meisjes en meisjes die lijden aan HIV/aids. Een aantal meisjes betoogde met klem dat ik dat snel moet doen, vóór dat ik dood ga. Dus nog meer reisjes met mijn tinnen beker.

De eerste twee jongens zijn verhuisd naar het eerste huisje op het stuk land van 12 rai de Leerboerderij. We hebben het land opgeruimd en de tuin bemest. De jongens hebben motorfietsen gekocht van hun spaargeld. We gaan vervolgens een kleine keuken/washok bouwen. Ik slaap daar nu. Het is echt afgelegen. Geen blaffende honden in de nacht en er is een heldere sterrenhemel en er schijnt geen ander licht. We maken volgende week het land gereed voor dadelbomen . Een ambtenaar van de Thaise bosbouw gaat ons helpen met andere fruitbomen.
We hopen en bidden dat alles goed gaat bij u en dat de Lieve Heer u allen een goede gezondheid, geluk en vrede brengt in het nieuwe jaar!