Nieuwsbrief November 2017

Fijne “Thangivings” dagen voor iedereen die het viert. De week van Thankgiving is traditioneel de week dat de Redemptoristen, broeders en priesters en een paar seminaristen samen komen voor een week van vergaderingen, retraite en een traditionele Thankgivings maaltijd. Ik kwam bijna 52 jaar geleden naar Thailand en die traditie bestond toen al. Nu zijn er nog maar 4 Redemptoristen in Thailand gestationeerd. Maar onze Thaise priesters en broeders zetten het Thankgivings diner traditie voort, al is het met scherpe Thaise- en visgerechten erbij.

De rijst is geoogst en we beginnen met het maken van strobalen als veevoer voor het komende jaar. We hebben onze jonge stieren verkocht als fokmateriaal en onze jonge vaarzen zullen binnenkort de plaats van de oudere koeien in nemen. In juni hadden we een deel van de rijst vervangen door een andere soort en de korrels die eruit kwamen leken een beetje puntig. Maar toen de rijst gedorst en gekookt was bleek het heel goed te zijn. We hebben kleefrijst geplant, omdat dit de favoriete rijst is in het noordoosten. Wanneer onze dorsmachine verhuurd wordt aan onze boeren, geven ze ons gewoonlijk normale rijst, die gebruiken we voor de kleintjes in House of Hope. We hebben hier nu 14 kleine schepseltjes. De laatste is een 4 jarig jongetje met aids en hij is verminkt. Hij zat in een regerings-weeshuis, maar bezorgde medewerkers daar vroegen ons hem op te nemen en de hulp te geven die hij nodig heeft. Het is echt een heel leuk jongetje en verschillende meisjes in Jan & Oscar staan erop om met hem te gaan wandelen om zijn beentjes sterker te maken, ze maken zich druk om hem tot zijn grote vreugde.

Onze experimentele boerderij(de Leerboerderij) op het stuk land van 12 rai (6 acres) worstelt verder door. We zouden willen beginnen met het planten van fruitbomen en het aanleggen van groentebedden, maar de oogst heeft ons vertraging opgeleverd en we hebben nog werk te doen om de twee huisjes voor de jongens af te maken. We hebben nu elektriciteit en de weg is hersteld na de moesson regens. Het huis voor de begeleider incl. kantoorruimte is nog niet helemaal klaar en ik slaap daar om op het bouwmateriaal te passen zodat het niet gestolen wordt.

 

Maart 2017 zag het nog zo uit!!

 

En dit het resultaat in oktober 2017. Geweldig toch.

 

Fr. Ghee is verhuisd van Sarnelli naar een pastorie in Pai Si Tong. Broeder Keng is klaar met zijn cursus en wacht nu op de uitslag. Fr. Ole maakte een succesvolle reis naar Ierland om geld in te zamelen voor de kinderen van House of Hope. Fr Chuck spreekt in twee parochies in Amerika waar hij werkt, over Sarnelli House en de kinderen. En Brian en Kate hebben het, zoals gewoonlijk, druk met geld inzamelen, zieke kindjes beter maken en het werk voor het Outreach programma. Onze Duitse en Zwitserse vrijwilligers werken hier thuis met de kinderen, wonen en eten met hen.

We bidden voor u allen; danken de Heer voor zulk goede vrienden voor de kinderen en Sarnelli House. God zegene u allen.

Father Mike

 

Dan hebben we nog enkele leuke foto’s van de onlangs gedane rijstoogst. In het weekend is dan iedereen paraat, kinderen, verzorgers, vrijwilligers om dit grote karwei te klaren. Rijstplanten afsnijden, rijst van stro scheiden, rijst drogen, inpakken in grote zakken enz.