St. Patrick House 2017

St. Patrick’s House gaat door met het geven van onderdak en liefde aan weer een groep jongens van Sarnelli House. Het werd gebouwd in 2001 met donaties van de Marist Fathers in Australië en is een huis geweest voor jongens gedurende de laatste 15 jaar; Er was een korte onderbreking van twee jaar toen een instroom van jongens een nieuw huis nodig maakte en zij allemaal verhuisden naar het Jan en Oscar Huis op hetzelfde terrein als St. Patrick’s. Er volgden meer veranderingen toen er meer kinderen arriveerden, maar dit jaar, in mei, werd na grondige reparaties het St. Patrick’s House heropend.

 

 

 

Elf jongens van 4 tot 9 jaar oud brengen nu weer leven en herrie terug in het oude huis. Er is een hek gezet om de visvijvers om te voorkomen dat de jongens daarin vallen en de grond voor het huis is gezuiverd. Er zijn schommels en op een oude, aan reparatie toe zijnde, trampoline, waar de jongens geen afscheid van kunnen nemen wordt constant gesprongen. Ms Daen, voorheen van House of Hope, heeft de leiding. Ze heeft gewerkt in House of Hope sinds het begin en zij runt zowel de bakkerij als St. Patrick’s Home. Twee lieve zussen, waarvan er één hielp bij het Outreach programma, en later werkte bij het Our Lady of Refuge Huis Vienghuk is terug gekomen om met de jongens te werken. De kleintjes houden van deze twee dames die geduldig en lief zijn. Een andere dame van het Outreach programma is aangesteld als schoonmaakster en ze is trots en gelukkig dat ze werk heeft. Cebo, die opgroeide in Sarnelli House vanaf haar zevende jaar en die nu 22 is werkt ook in St. Patrick’s. Ten slotte is onze vrijwilligster voor langere duur, Lara Kolz van de APO kerk in Oberhausen, Duitsland, wonend en werkend in St. Patrick’s. Zij zorgt voor het extra beetje liefde, aandacht en spel en zij verdiept zich in het leven van de jongens en de Thaise cultuur. De geschiedenis van de jongens varieert, sommigen zijn het resultaat van een verkrachting, of uit gezinnen getroffen door HIV. Eén van de jongens heeft twee blinde ouders die niet voor hem konden zorgen. Ander jongens zijn verlaten omdat hun jonge moeders door de familie werd verstoten uit schaamte voor hun teenage zwangerschap. Eén jongen werd verzorgd door zijn kreupele grootmoeder, zo goed als zij kon, totdat hij begon te kruipen en zij hem vast bond aan een boom omdat zij niet achter hem aan kon lopen om voor zijn veiligheid te zorgen. Hij was bij zijn Oma tot zijn tweede jaar. Omdat ze niet met zovelen zijn in St. Patrick’s hoeven zij niet zo fel te concurreren voor de liefde en de aandacht van de huismoeders. De jongens zijn luidruchtig en levendig maar hebben ook knuffels en bevestiging nodig.

 

 

Er zijn vaak aanvaringen met de meisjes, die in ernaast in Jan en Oscar wonen, die niet goed af lopen voor de jongens, die in de minderheid zijn en de meisjes zijn niet zachtmoedig en mild! Fr. Ole heeft een dappere poging gedaan om te beginnen met voetbaltraining ‘s middags met de jongens van St. Patrick’s en de meisjes van Jan en Oscar. Het is nog te vroeg om te zeggen hoe succesvol dat zal zijn, maar er is al een gevecht los gebroken toen de meisjes de jongens beschuldigden van vals spel. Een snelle actie in het huis van de jongens en een paar goed gerichte klappen zorgden voor ruwe rechtvaardigheid. De voetbal training begint weer wanneer Fr. Ole weer energie heeft.

 

 

De maaltijden zijn in de gedeelde ruimte naast St. Patrick’s en onder goed toezicht en gescheiden van de meisjes tafel. De jongens leren om de vloer schoon te houden en vegen ’s morgens voor schooltijd en ’s avonds. Er is genoeg ruimte om te bewegen en te spelen en de jongens genieten van hun nieuwe huis