Nieuwsbrief maart 2016

Maart 2016

Gelukkige St. Patrick’s dag

Ik zeg tegen iedereen dat we allemaal Iers willen zijn op St.Patrick’s dag. Ik heb ook ontdekt dat dit helemaal niet waar is! Hoe dan ook, voorzichtig met het groene bier.
4 maart was de laatste schooldag voor de kinderen die naar de Katholieke school, Rosario, in Viengkhuk gaan. 6 maart was het diploma uitreiking voor de kinderen van de vierde klas en de kinderen van de onderbouw.

Er was ook een diploma uitreiking van de kleuterschool, maar onze kleintjes gaan naar de openbare kleuterschool. Rosario is duur en de openbare kleuterschool wordt goed geleid en is relatief vrij.

We hebben 164 kinderen, de oudsten zijn nog op de middelbare school of bereiden zich hierop voor. Sommigen zoeken tijdelijke vakantiebaantjes, en dat is goed. Anderen doen nog toelatings examens voor verschillende scholen, hopend te worden toegelaten op een school die ze leuk vinden. De kinderen van de middelbare school krijgen ergens eind mei vakantie.

Sommige kinderen gaan naar huis om een week of zo door te brengen bij terug gevonden familie. Ik controleer ieder kind dat naar huis wil. Zelfs een paar kleintjes, die we kregen via de rechtbank of het ministerie, die waren geslagen, gemolesteerd of verkracht, willen naar huis omdat ze zich betere tijden herinneren en erop hopen dat de vernedering en bespotting die ze hebben ondergaan iets is uit het verleden. We zijn erg voorzichtig met deze kinderen. We helpen ze vooruit te komen omdat het niet gezond is om stil te blijven staan bij zaken die voorbij zijn. Wat oudere kinderen, jonge teenagers, willen helemaal niet terug. Er zijn meisjes van 7-8-9 jaar die zich hun moeder niet kunnen herinneren en niet helemaal begrijpen wat ze is aangedaan, die toch proberen te zoeken naar hun ideaal van thuis wonen.

Er waren 9 vrijwilligers uit Singapore, die hun tijd besteedden met de kleintjes, met veel activiteiten. Toen die weg waren kwamen er 3 Duitse studentes, en we verwachten 6 meisjes van een Franse universiteit in april. In mei komt er weer een kleine groep Franse meisjes, gedurende meerdere maanden. Het is echte hulp want over het algemeen brengen ze kwalitatief goede activiteiten en aandacht voor de kinderen mee.

Met onze baby’s gaat het goed, en de moeders denken er over om in mei terug naar school te gaan, weliswaar andere scholen, zodat ze een nieuwe start maken. Een 26 jarige vrouw met aids is vertrokken, nu proberen we ze op te sporen omdat ze haar ARV medicijnen niet slikt. Haar zoontje is bij haar.

Ik hoop dat alles goed is met jullie en, voor degenen in het noorden, dat de lente is gekomen! God zegene jullie!

Fr. Mike