Nieuwsbrief januari 2016

Januari 2016.

We lezen over sneeuw en kou en we zagen de vreselijke beelden hier in Thailand op de TV! Hier, in het noordoosten is het bitter koud en ze hadden gisteren sneeuw in Laos, ten noorden van ons. Het koude seizoen bleef twee maanden weg maar vanmorgen was het twee graden Celsius en de temperatuur zakte nog iets later in de ochtend. We krijgen nog een paar dagen met dit weer en het gaat gepaard met heftige en koude regen en dat is vervelend. Godzijdank hebben we ons graan nog niet geplant.

 

 

De drukte, de verwarring en het gekkenwerk van de “jaarrapporten” zijn gedaan. De rakkers zijn wat terug in school, prijs Jezus en nu hebben we de tijd om de inventaris op te maken van wat we dit jaar bereikt hebben en wat we moeten doen om sommige fouten te herstellen. Dit is het Jaar van de Aap, dit ook mag betekenen. Er gebeurden dingen en ongelukken etc. in het afgelopen jaar en we hopen dat die achter ons liggen en nooit meer terug komen.

De oudere kinderen, die klaar zijn om naar de middelbare school te gaan, buigen zich over hun studies om goede cijfers te halen. Zes meisjes van ons huis in Viengkuk, die klaar zijn met het eerste deel van de middelbare school, gaan door naar de hogere klassen. Ze verhuizen naar Nazareth House in Don Wai en gaan naar de middelbare school of een school voor vakonderwijs in de stad Nongkai, ongeveer 15 mijl noord van ons. Er zijn dit jaar geen jongens van Sarnelli House die naar het hoger onderwijs gaan.

In het House of Hope, nemen ook onze recente drie moeders besluiten. Eén meisje met het aids virus wil met haar baby bij haar moeder intrekken. We zullen haar financieel helpen om een baan te krijgen om voor zichzelf en haar baby te zorgen. Ik geloof dat ze een vriend heeft; de sperma donor voor haar baby. De twee andere meisjes, beiden in de onderbouw van de middelbare school heten allebei “Pla”( Vis; we noemen hen Grote Vis en Kleine Vis), gaan hopelijk naar een andere school en gaan door met hun studie wanneer de school weer begint, in mei. We zullen hen gedurende hun verdere studie ondersteunen. Éen meisje van 14, heeft niemand, behalve haar grootmoeder, die echt oud, ziek en zwak is. Geen van deze meisjes wil haar baby groot brengen. Ze zijn hoe dan ook te onvolwassen en te jong om hun kinderen op te voeden.

Op de boerderij hebben we te veel vette varkens en we gaan er een paar verkopen. Onze koeien beginnen te kalven en de eerste die dit haar geboren werd is een vaars, en dat is goed. We zijn nog niet begonnen om vis uit onze vijvers te vangen omdat de kinderen nog steeds ingevroren vis uit de vijvers eten. We gaan misschien ook vis verkopen. We gaan binnenkort graan en bonen zaaien en fruitbomen planten.

 

 

Ik denk dat alles rustig blijft tot maart, als de grote schoolvakanties beginnen. Ik hoop dat het u goed gaat. Wederom, dank u voor uw vrijgevigheid en vriendelijkheid voor de kinderen, die niemand hebben om voor hen te zorgen en naar school te sturen. Zij hebben de kans om te leven dankzij mensen als u. Moge de Goede God u en de uwen zegenen.

Met dank!

Fr. Mike, Fr Ole, Br. Keng en al het personeel en de kinderen in Sarnelli.

 

Activiteiten van onze Stichting Vrienden van Sarnelli met een kort verslag van het bezoek door Ben & Angelique in de maand december.

 

Verslag van Ben/Angelique volgt nog.