Verjaardag Father Mike Shea

De viering van de verjaardag van Father Shea begon na de mis op zaterdag 31 juli 2010 in Sarnelli house. De viering van de verjaardag was groots- zijn 6e cyclus oftewel 72 jaar oud.
In Thailand viert men traditioneel verjaardagen en jaarfeesten iedere 12 jaar volgens de maankalender. Dit is gelijk aan het Chinese kalenderjaar dat is gebaseerd op 12 dierentekens. De belangrijkste verjaardag die wordt gevierd is wanneer iemand de 5e cyclus bereikt en dus 60 jaar wordt.

 

De voorbereiding begon vroeg op zaterdagochtend in Sarnelli house. Er werd een houten podium opgericht en versierd, tafels, stoelen, tafellakens en bestek en borden werden klaar gezet. Het muzieksysteem werd getest en kinderen bliezen ballonnen op om de ruimte te versieren. In de medicijnkamer van Sarnelli House werden de kleine meisjes opgemaakt door andere meisjes, die een beetje groter waren, kapsels werden van haarlak voorzien en kostuums werden aangetrokken. Natuurlijk waren de voorbereidingen voor de voorstellingen lang hiervoor begonnen omdat de kinderen hun eigen dansjes hadden bedacht en de laatste maand nagenoeg iedere avond hadden geoefend in de 6 verschillende huizen die samen Sarnelli vormen.

Een prachtige verjaardagstaart met “72 kaarsen” werd aan Father Shea aangeboden door Oum, één van de meisjes van het Our Lady of Refuge meisjes huis terwijl een aanstekelijk Happy Birthday werd gezongen.

 

Zodra iedereen aan tafel zat verzamelden de kinderen van “Jan en Oscar”, St. Patrick’s en Nazareth zich, compleet met dirigent, op het podium en zongen een paar prachtige Thaise liedjes opgedragen aan hun “vader”. Traditioneel worden deze liedjes gezongen voor de Koning, als de geestelijke vader van Thailand, maar vandaag werden ze duidelijk gezongen voor de “vader” van de kinderen- Father Shea.

 

Fr. Shea zat op een stoel voor het podium en de kinderen en staf kwamen en knielden ter begroeting vòòr hem ( de handen samen, in een bidhouding voor hun voorhoofd, als een teken van diep respect) en gaven hem zelfgemaakte verjaardagskaarten, mooie opvallende bloemstukken en verjaardagswensen. Het was heel ontroerend omdat hij ieder kind en staflid omhelsde, en er waren veel natte wangen en rode ogen.

 

 

Toen begon de voorstelling. De meisjes van “Our Lady of Refuge”toonden drie dansen- een traditionele Isaan dans, een Chinees geïnspireerde dans en een moderne Thaise pop dans, alles in verschillende kostuums voor iedere dans.

 

De kleine jongens van “St. Patrick’s “ deden hun vaste dans waar veel op en neer bewegen op één been bij kwam kijken en ook het maken van een snijbeweging met één hand, op de maat van de muziek, en met een gevoel van opluchting toen het voorbij was.

 

De oudere jongens van “St. Patrick’s”samen met de jongens van “Jan en Oscar” toonden een een paar B Boy dansjes, met Tanee als leider.

 

De meisjes van Sarnelli dansten een Thaise pop song en ook een mooie traditionele dans.

 

Zelfs de kinderen van “House of Hope”kwamen op het toneel om op te treden. Nin Nate en Miss Hippo hadden plankenkoorts en konden zich niet bewegen, maar zij hebben ook niet gehuild en kregen een donderend applaus aan het eind.
De meisjes van Nazareth House voerden 2 dansnummers op en werden opgezweept door alle jongens

 

Gedurende de ochtend kwamen er veel bezoekers om hun beste wensen over te brengen aan Father Shea, zij bleven eten en woonden de feestelijkheden bij. Mensen van Nongkhai en verder weg, mensen die hij lange tijd niet had gezien, mensen die zijn werk met de kinderen hebben gesteund en mensen die hij meer dan 40 jaar kent in Thailand. Het was een prachtige dag voor iedereen en het was prachtig om te vieren en te danken voor de liefde en zorg die Father Shea heeft getoond en gegeven aan zoveel mensen in zijn levenswerk in Thailand. We kijken vol verwachting uit naar de viering van Father Mike’s 7e cyclus, terwijl de kinderen al beginnen na te denken hoe ze deze viering zullen gaan organiseren.

Kate