Nieuwsbrief november 2015

November 2015

Oktober was geen goede maand voor ons. Naast het overlijden van Teep hadden we in oktober een plotselinge instroom van misbruikte en in de steek gelaten meisjes. Een 11 jarig meisje, dat verkracht was door een aangetrouwd familielid, kregen we via de rechter. Volgens de agenten zitten ze hem op de hielen. Twee andere meisjes zagen herhaaldelijk dat hun dronken vader hun moeder sloeg en de meisjes angst aanjoeg. Uiteindelijk brak hij haar rug maar durfde niet naar het ziekenhuis uit angst om in de gevangenis te moeten. We lieten haar zus, die voor ons werkt, haar terug naar huis brengen in de stad Chayaporn, in de provincie Bungkaen. De twee meisjes kwamen bij ons. Ze hebben nog steeds nachtmerries van de mishandelingen en dat maakt de andere meisjes op de slaapzaal heel bang. Een klein meisje met een brilletje en een lief, droevig gezichtje was in de steek gelaten en bij mij gebracht. Ik vroeg haar voor de grap, “waarom ik?” Ze keek naar de grond en zei zachtjes “omdat niemand anders me wil. “ Ik voelde mij echt verschrikkelijk over mijn blunder. Maar nu is ze gelukkig en uiteindelijk heeft ze andere, sjofele vriendjes om op avontuur te gaan in het Jan en Oscar Huis. Er kwam nog een vijfde meisje bij ons, die een zusje heeft, Min, die besmet is en al bij ons woont. Dit kleine zusje heeft ook aids.

Alsof er nog niet genoeg monden waren om te voeden namen we nog schoolmeisje op die een zoontje had gekregen. Er kwam nog een meisje bij dat net een dochtertje had gekregen en er verblijft een jonge, zwangere moeder met aids bij ons. Dat meisje, Cola, wil haar baby niet. Ze heeft absoluut niets…geen huis, geen meubels en geen vrienden. Toch is het een heel aardig meisje en we zullen haar helpen met een baan en wat ze verder wil en nodig heeft.

Een paar maanden geleden verloren we de kleine Miss Gate, die verdronk toen ze haar verstandelijk gehandicapte nichtje wilde redden die in een visvijver sprong. Toen Teep, die aan zijn brandwonden bezweek en stierf. We hadden de jaarlijkse mis voor de Overledenen op onze begraafplaats. Het was een prachtige ochtend met honderden mensen, maar het recente heengaan van Gate en Teep was meer dan veel kinderen konden verdragen.

De wind is gedraaid van het zuiden en het westen naar het noorden. Er komt een koele wind uit Laos en met een hete oktober zon gedurende de dag rijpt onze rijst. In de eerste week van november heeft ons personeel in het weekend, geholpen door een horde kinderen, onze rijstvoorraad geoogst. We moeten veel rijst oogsten. Ik denk dat we minstens 45 acres moeten oogsten. Sommige rijstvelden rond de visvijvers zullen omgeploegd worden en we gaan zo snel mogelijk groenten planten. Wanneer eind maart het hete seizoen begint moeten de tuin producten worden geoogst, omdat de hoge temperatuur alles wat er nog over is zal verdorren.
Maar de school is weer begonnen na een lange vakantie en het personeel is opgetogen.

Fr. Mike

 

Hierbij nog enkele foto’s gemaakt tijdens het laatste bezoek onlangs in oktober van Léon en Henriëtte aan Sarnelli.