Nieuwsbrief oktober 2015

Beste vrienden van Sarnelli

Dank u voor alle gebeden en donaties voor de kinderen van het Sarnelli Huis! De kinderen zijn net klaar met hun eerste school semester, behalve de kinderen van de middelbare school, die studeren door tot Nieuwjaar en hebben dan hun vakantie. Eén van deze studenten is onze eigen Broeder Keng, die een voortgezette opleiding “Opvoeding” volgt. Father Ole gaat over een paar jaar ook weer studeren. Wat mijzelf betreft ben ik nog steeds de mogelijkheid aan het bestuderen dat de “Green Bay Packers” terugkeren in de “Super Bowl”!

 

We hadden drie weken geleden een ernstig ongeluk. De arbeiders en jongens van de boerderij waren een varken aan het slachten. Ze sleepten het dode varken naar de slachtplaats, toen een poot van het varken klem kwam te zitten achter een pilaar. Eén van onze jongens, Teep, verloor zijn houvast en gleed uit op de modderige vloer en viel achterover in een grote ketel met kokend water. Zijn armen, rug en billen waren ernstig verbrand. Hij is nu in een brandwondencentrum van het Universiteits ziekenhuis in KhonKaen. Korte tijd had hij symptomen van hartfalen en vocht in de longen. We betaalden voor speciale intensieve zorg en we betalen ook voor speciaal verband omdat er een infectie dreigt. Het zal een tijdje op en neer gaan. Iedereen voelt zich verdrietig want Teep is een groot, goed gemutst kind, dat hoewel een beetje traag, altijd hard werkt Teep heeft ook aids, dat compliceert zijn problemen. Bid alstublieft voor de jongen

Uit Laos kwam een 13 jarig meisje bij ons. Een paar jaar geleden was ze betrokken bij een ernstig auto ongeluk en iets had haar blaas en baarmoeder doorboord. Ze kon haar urine niet ophouden. Miss “Bee”is een lief en dapper schepseltje. We brachten haar naar de Universiteitskliniek, waar de dokters haar hebben geopereerd. Nu heeft ze een catheter, maar binnen een paar weken zal ze merken of ze haar urine kan ophouden. Dat zou heel wat zijn voor een meisje dat dan normaal naar school kan gaan. We bidden dat de operatie slaagt. Ze verlangt er naar om naar school te gaan (Groep 8 in Amerika)

Ondanks het gekke weersverloop krijgen we genoeg regen voor onze rijst. We zijn gestopt met onze “Grote korrel ”rijst die 6 maanden nodig heeft voor hij kan worden geoogst en we hebben een nieuwe rijstsoort gekocht die in ongeveer 90 dagen rijp is. Het is geen wonderrijst maar een soort dat een grote korrel heeft. We danken God voor onze kunstmestmaker, die koeienmest verandert in compacte stukjes van het formaat van een kogel voor een .22 geweer. Onze visvijvers zijn vol water, we moeten wat vegetatie verwijderen, en dan vis uitzetten. Ons vee doet het goed en we hebben veel gras en onze zeugen krijgen allemaal 10 of 12 biggetjes en we kopen zo nu en dan nog wat biggen. Dus met de eenden en hun eieren en kippen hebben we genoeg te eten voor de kinderen. We zijn nu de tuinen aan het ploegen en klaar aan het maken om groente en fruit te planten. Zo gauw de regen ophoudt gaan de kinderen van alles planten.

We danken u weer en moge de goede Heer en zijn Moeder u zegenen! We bidden dagelijks voor u en de uwen.

Father Mike

 

Activiteiten van onze Stichting Vrienden van Sarnelli met een verslag van Leon & Henriette die momenteel een paar weken bij Sarnelli zijn.

 

Na een warm ontvangst door de allerkleinste(House of Hope) zijn we direct de dag erna naar het brandwondencentrum in Khon Kaen(170km) gereden. Daar lag de 20-jarige Teep die tijdens werkzaamheden op de boerderij uitgegleden was en voor 30% van zijn lichaam 2e graads verbrandt. Zie ook foto en verslag in bovenstaand verslag van Father Mike.

De kinderen(ongeveer 150 st.)hebben nu vakantie en samen met andere volonteers hebben we een tweetal drukke weken gehad. Zo hebben we o.a. een groot shoppingscentrum bezocht waar de kinderen ieder een 200 bath kregen(± € 5,00). Daarvoor mochten ze zelf iets kopen. Vervolgens gingen we naar de speelhal waar ze allerlei spelletjes konden doen, een walhalla voor de kinderen. Van al die inkopen en spelletjes krijg je natuurlijk dorst en honger dus gingen we aansluitend een hapje eten en zeker weten bij KFC!!

 

 

 

De volgende dag gingen we met z’n allen naar de Than Tipp watervallen. In deze tijd van het jaar is het regenseizoen, maar dat was het vandaag dan ook de gehele dag regen. Maar ja bij temperaturen van 30° graden is dat geen probleem. Kinderen vinden het dan ook leuk om bij regen buiten te spelen!! Met twee volle vrachtauto’s en twee pick-ups vertrokken we naar de watervallen. Ondanks de regen hebben de kinderen dolle pret gehad en moe keerden we aan het eind van de dag weer huiswaarts, in de regen!

 

 

 

De dag erna sta je weer met beide benen op de grond. Op de donderdag doen ze altijd Outreach Program. Een 25-tal zeer arme gezinnen met veel problemen worden dan beurtelings bezocht. Wij als stichting hebben deze keer een aantal matrassen, lakens en melk uitgedeeld. Als je dat weer allemaal gezien hebt, besef je pas hoe goed wij het hebben. Ik heb al eens vaker verteld, mensen wonen in “huisjes” waar wij onze auto niet in zouden parkeren!!

 

 

 

Vrijdagavond een gezellig avondje uiteten met de jongens van de boerderij waar momenteel Jack en zijn vrouw de leiding hebben over de kinderen en het zeer goed doen. Barbecueën oftewel sukiyaki, eten en drinken naar hartelust op de boulevard langs de Mekong rivier.

In het weekend is het meestal party-time voor de kinderen. Ze worden dan vaak verwend door een rijke Thai of bezoekers c.q. vrijwilligers welke er op bezoek zijn. Deze keer was er op de zaterdag de Vespa motorclub uit Udon Thani.

 

 

En op de zondag weer party-time oftewel “French frite party-time”). De kinderen verheugen zich er enorm op. Ze weten wanneer wij als stichting Vrienden van Sarnelli er zijn, de Mary & Jozef hal voor een dag wordt omgedoopt tot “frituur Reitz oet Mestreech” inclusief de punttuutsjes. Een heel karwei voor zo’n 150 kinderen, maar we doen het graag. Zo’n veertig kg friet worden voorgebakken en afgebakken. Bijna drie uur lang zweten en daarna worden ze door de dames geserveerd in de punttuutsjes incl. “unne kwak” ketchup. Dit keer hadden we goede hulp van Thor uit Australië en Anja uit Duitsland.

 

 

 

En de dag erna is het weer gewoon maandag. Voor de meeste kinderen vakantie maar voor de jongens van de boerderij, het Gary and Jannet House, is het deze week werken in de mestfabriek. Een project helemaal financieel ondersteund door onze stichting. Hier wordt van natuurlijke stoffen, vnl. koeiemest, een organische meststof geproduceerd. Ze produceren ruim voldoende mest voor eigen gebruik en ook de verkoop aan derden begint te lopen. Ook zijn er plannen om met dezelfde installatie voedsel te gaan produceren voor koeien,varkens en o.a. kippen. Ondergetekende heeft twee dagen meegeholpen en verbeteringen in het productieproces doorgevoerd zodat er in principe twee mensen minder voor nodig zijn. Door verplaatsing van een transportband, geleideplaat aanpassen en afvoer naar de droogruimtes te verbeteren werd dit mogelijk.

 

 

Vervolgens hebben we een aantal dagen het zwembad een grote onderhoudsbeurt gegeven. Alle afvoerkanalen werden schoongemaakt, filters goed gereinigd enz. Onderhoud en opruimen zijn niet de sterkste punten van de meeste Thaise mensen. Geen probleem samen met een aantal jongens o.a. Alek en Phi hebben we de klus geklaard.

 

 

 

En onderhoud is oh zo belangrijk in het zwembad. En zeker in vakantietijd wanneer niks op programma staat is het iedere middag om beurten zwemmen voor de jongens en meisjes. En dat doen ze maar wat graag. Het onderhoud en controles zijn ook een van de activiteiten van onze stichting.

 

 

 

Tussendoor is ook een Rotaryclub uit Australië op bezoek geweest. Onder hun een tandarts die bij alle kinderen een controle heeft doorgevoerd en indien noodzakelijk tanden getrokken. In febr./mrt. komt hij weer terug om alle andere behandelingen af te maken. Ook het op de juiste manier tanden poetsen heeft hij nog eens uitvoering uitgelegd en gepraktiseerd. De vier andere leden hebben diverse verfwerkzaamheden aan verschillende gebouwen uitgevoerd.

Zowel deze Rotaryclub als onze stichting zijn al een tijdje bezig om te kijken wat met zonne-energie mogelijk is. Het totale energieverbruik is ongeveer 156.000 Kw per jaar. Vandaar dat wij gezamenlijk met een leverancier gesproken hebben en de mogelijkheden hebben bekeken om een proefproject op te zetten.

 

 

De donderdagavond waren de meiden van Nazareth aan de beurt om mee naar de barbecue te gaan. Deze keer hadden we beter weer dan met de jongens. En met zonsondergang aan de rand van de Mekong Rivier is het dan altijd goed toeven.

 

 

Ons verslag was bijna helemaal klaar toen we alsnog het verschrikkelijke nieuws hoorden van het overlijden van Teep. Zowel in ons als in bovenstaand verslag van Father Mike hebben wij verteld over het vreselijke ongeval. Na ons bezoek van alweer bijna drie weken geleden aan Teep in het ziekenhuis ging het gelukkig weer steeds iets beter. Mocht weer zelf eten en drinken en kreeg weer meer praatjes. Dan toch nog geheel onverwachts het nieuws dat hij afgelopen zondagnacht om 5 uur ‘s morgens is overleden. Het gehele dorp Don Wai en Sarnelli is diep bedroefd. Het was een aardige jongen met een verstandelijke handicap maar altijd lief, zachtaardig en zeer behulpzaam. Hij is 20 jaar oud geworden.

 

 

Namens stichting Vrienden van Sarnelli

Léon & Henriëtte