Nieuwsbrief september 2015

September 2015

Ik ben op 20 augustus terug gekomen op Sarnelli, na een lange reis, zoals gebruikelijk, uit de VS. Ik zag dat alles er soepel en efficiënt aan toe ging, met Father Ole en Brother Keng aan het roer. El Nino is niet aardig voor ons geweest. De moessons van vroeger zijn niet echt gekomen; net genoeg (onweers)buien om de arbeiders en kinderen in staat te stellen de rijst te planten. De rijstvelden hebben nu water genoeg dankzij de vele regen vorige week. De tijd zal leren of we in staat zullen zijn genoeg rijst te oogsten om de kinderen te voeden en ook om het koren aan onze koeien, varkens, vis en kippen te voeren. Maar tot op heden heeft de Heer ons niet in de steek gelaten. Zelfs in andere droge jaren zijn we erin geslaagd net genoeg te oogsten om de kinderen te voeden.

 

Vele handen maken licht werk. Iedereen helpt in het weekend mee met het planten van de vele jonge rijstplantjes.

 

Met de nieuwe studieroosters, in overeenstemming met de andere ASEAN staten, zijn de Thaise scholen en universiteiten in augustus begonnen. Dus ik mistte de meeste middelbare school kinderen, maar de andere kinderen volgen nog het oude systeem: mei tot oktober de eerste termijn en dan november tot half maart de tweede termijn. De kosten voor onderwijs zijn dit jaar gestegen, voor de lessen, de maaltijden en het verblijf. De vrijgevigheid van zo veel mensen, getoond aan de kinderen, toen ik thuis was, zullen ons in staat stellen om de touwtjes aan elkaar te knopen. We krijgen nooit grote bedragen ineens, maar we profiteren van de offers van gewone mensen. Dit vooral, moet ons nederig houden, maar ook voorzichtig bij iedere bath, die we uitgeven.

 

De oudere kinderen helpen de jongere met het maken van hun huiswerk.

 

Een paar dagen na mijn terugkomst belden de mensen van de Welzijnszorg om ons te vragen een 8 maanden oud jongetje, “Tai” op te nemen. Hij was in de steek gelaten, en de mensen die zich om hem bekommerden waren zelf erg arm en niet in staat de basis behoeften voor het kleine ventje te kopen. Toen Miss Peh het krot ging bezoeken waarin voor het jongetje werd gezorgd, ontdekte ze dat twee (universiteits) meisjes zwanger waren, dus we hebben beloofd hun baby’s op te nemen, als ze geen abortus plegen. Deze baby’s komen eind oktober. Intussen is Tai een vrolijk en gelukkig klein mannetje, die zijn melk met grote teugen drinkt en geniet van de aandacht die hij krijgt van een geweldige groep moeders van House of Hope.

 

De boefjes van het House of Hope. De latere voetbalsterren in Thailand!!

 

Nog een nieuwtje. Onze verpleegster Kate gaat trouwen met Brian, een Ierse jongen uit de Graafschap Cork, Ierland. Het huwelijk is op 7 november, hier in de kleine kerk in Don Wai. Kate is een Australische, dus we krijgen een bonte verzameling van mensen die dag. U bent allemaal uitgenodigd! ( Kate en haar man zullen beiden hier op Sarnelli blijven werken)

Dit was dan het nieuws van Sarnelli House. Wij en de kinderen bidden elke avond voor jullie en God zegene u allen!!

Father Mike