Nieuwsbrief augustus 2014

Augustus 2014. Ik ben op zaterdag 16 augustus terug gekomen in Thailand en arriveerde de volgende dag in Sarnelli. Ik was 10 weken in de Verenigde Staten om wat geld bij elkaar te sprokkelen. De mensen waren erg vrijgevig en we hadden een geslaagde Ceboride, dat is een wielerwedstrijd om geld in te zamelen voor kinderen met aids. Father Ole, Broeder Keng en Kate, onze verpleegster, leidden het rijst planten door de kinderen en ontvingen nieuwe bewoners. Ze hebben geweldig werk verricht.

 

Een warm ontvangst voor Father Mike na afwezigheid van 10 weken in Amerika.

 

Ik wil maar zeggen dat het fijn was om weer terug te zijn in Thailand, het Thaise (Issan) eten, en om de kinderen weer te zien. Toen de vrachtwagen mij op haalde van het vliegveld was hij volgeladen met meisjes die mijn koffers wilden openen om te zien of er iets lekkers voor hen in zat. Dat was er, maar we gingen eerst naar Sarnelli, alle kinderen wachtten mij op en ik voelde mij als een rock ster. Ik moest ze allemaal omhelzen en bij sommigen op bezoek. (We hebben ongeveer 150 kinderen en de helft heeft AIDS). Toen ze vertrokken waren heb ik een schaal noedels gegeten en een dutje van 4 uur gedaan, als gevolg van de jetlag! Nu gaat het weer en ben ik terug in mijn ritme.Er zijn nieuwe kinderen, die kwamen bij ons toen ik net weg was. Drie jongens en, ik geloof, 6 meisjes. Ze zijn allemaal blij en zitten op school. We kregen ook een jonge moeder (nog geen 30 jaar oud) en haar vier kinderen. Het oudste meisje, 12 jaar, werd verzorgd door een man die na haar geboorte weg ging bij de moeder. Haar tweede echtgenoot was een man die werkt als kok in Phuket en onopgemerkt aids had. Haar jongste kind, 2 jaar, heeft aids en TB. Ik heb drie kleine kamers voor gezinnen die een logeerplek nodig hebben en deze kamers zijn nu leeg. We passen ze een beetje aan voor het gezin. Bovendien zullen er in oktober twee baby’s geboren worden. Kate heeft de moeders overtuigd om af te zien van abortus. Maar dit betekent dat de baby’s bij ons komen en groot gebracht worden. Ik weet niet zeker wanneer de baby’s geboren worden, maar we zijn er klaar voor.De moessons waren laat dit jaar. Het was juli toen het hard ging regenen en de kinderen waren net twee weken klaar met het planten van alle rijst. De vijvers zijn allemaal vol en we hebben er meer vis in uit gezet. Een collega in Udon schonk ons de jonge visjes.

 

Op de vrije zaterdagen helpen de jongens en meisjes mee met het planten van de vele rijstplantjes.

 

Een paar medewerkers gaan ons verlaten. Twee ervan gaan trouwen. Eén man was voorman op de boerderij. De twee aanstaande bruiden gaan trouwen met buitenlanders, mannen die ze hier in Sarnelli hebben ontmoet. Ik wil u weer bedanken voor uw belangstelling en hulp aan Sarnelli en de kinderen. De kinderen, het personeel en ik bidden elke avond in onze avondgebeden voor u en uw familie. Dank u. Father Mike