Nieuwsbrief juni 2014

Juni 2014

Het laatste nieuws van Sarnelli is dat alle kinderen, van de eerste klas kleuterschool tot de laatste klas middelbare school, weer terug naar school zijn en het leven weer een beetje normaal is. Ikzelf ga op 3 juni naar huis ( ik hoop dat de staatsgreep niet uit de hand loopt) en ga wat tijd besteden aan ontspanning, golfen en wat geld bij elkaar schrapen. Onze klas viert op 19 juni dat we 50 jaar geleden gewijd zijn, in het Gezondheidscentrum in Liguori, MO. Voor die dagen hadden we een kleine klas: er zijn er 15 gewijd. Er zijn er nog 8 over en er is er maar één gepensioneerd. We waren een erg hechte klas, waarschijnlijk omdat we altijd problemen hadden tijdens onze jaren op het seminarie. ( of misschien moet ik toegeven dat ik degene was met de problemen en de rest van de klas de reputatie kreeg). Hoe dan ook met Father Ole, broeder Keng, plus Kate, de oude rot die weet wat er allemaal aan de hand is, zal niemand mij gaan missen.

 

Tijdens vakanties en bij slecht weer kunnen de kinderen zich fijn vermaken in de Mary en Jozef hal.

 

In de vakantietijd hebben we bijna een dozijn kinderen opgenomen. Drie jonge jongens en 7 meisjes. Vijf van deze meisjes hadden geen HIV/aids maar werden bij ons gebracht voor hun veiligheid door de verschillende provincies (drie) waar ze woonden. Ze waren seksueel misbruikt door hun stiefvaders en één van hen door haar eigen vader. Ze waren eerst bij hun Kinderzorg instellingen maar toen vroegen die aan ons om hen op te nemen omdat zij die de meisjes misbruikt hadden gearresteerd waren. De meisjes voelden zich eerst verlaten en waren stil en moedeloos. Maar we haalde ze binnen door nieuwe kleren, schooluniformen en school benodigdheden voor ze te kopen. Nu zijn het totaal andere mensen; gelukkig, veilig en ze gaan graag naar school. Het zijn geweldige meisjes die snel vrienden maken. In Sarnelli House zijn meer dan een dozijn misbruikte, jonge meisjes en er zullen er meer komen. De regering heeft geen veilige plaats voor deze tieners en wij zijn ideaal omdat we niet in een stad zitten en de dorpelinge opletten wanneer er vreemdelingen komen. Meisje nummer 8 is drie jaar met AIDS en TB. Zij is nog in het Srinakarin Universiteits ziekenhuis.

El Nino beïnvloedt het klimaat in Thailand nu al verscheidene jaren, maar dit jaar is het heel erg. Geen regen in januari, en dit zou het regenseizoen moeten zijn. De tractor en de ploeg staan in het vet en we hebben 430 zakken organische mestkorrels, door de jongens gemaakt, maar geen regen. We graven twee diepere en grotere visvijvers maar het ziet er niet goed uit. Ik wil niet dat de kinderen onze zaairijst gaan opeten en hoop dat er snel regen komt. We kunnen alles plannen en voorbereiden maar als God geen regen stuurt wordt de toestand voor ons en de rijstboeren grimmig. De politieke toestand is al erg genoeg en als er droogte is in het noorden en noordoosten vrees ik het ergste voor Thailand.

Wederom bedankt voor jullie aandacht voor de kinderen van Sarnelli.Moge de Goede God u en de uwen zegenen!

Father Mike

 

Kort verslag mondiale markt El Dunya Maastricht.

Op 29 mei was het dan zo ver; de dag waarop we voor de vierde keer deelnamen aan festival El Dunya. Om 1 uur ‘s middags waren al veel mensen aanwezig op het terrein gelegen aan de Onze Lieve Vrouwewallen te Maastricht. De mondiale markt, dit keer met ongeveer 35 kramen, werd al druk bezocht.

Er was prachtige muziek op het hoofdpodium, waar de middag startte met het Göksel Yilmaz Ensemble. Hierna trad de band HopStopBanda op en als afsluiter van het festival schalde de dansmuziek van Los Callejeros over het festivalterrein.

Maar ook op het danspodium was genoeg te zien, te horen en te beleven. Hier werd onder andere de workshop van “Syirious Mission” en een Afghaanse modeshow uitgevoerd. Ook was er een Oekraïnse dans van leerlingen van het United World College en heeft de zangeres Rugile de muziek van Litouwen laten horen.

Verder was er heerlijk eten op het festival te verkrijgen, niet alleen eten van over de hele wereld, maar ook pizza’s van “waste food”en heerlijke vegetarische hapjes om kennis te maken met de vleesvervangers van vandaag de dag.

Na de vele regen van vorige festivals nu geweldig weer. We hebben op onze stands zeer veel mensen mogen ontvangen en weer vele kleine dingen zoals armbandjes, ringen, sleutelhangers, sjalen enz. allemaal gemaakt door de kinderen van Sarnelli kunnen verkopen. Een totale opbrengst van € 256,- mag er dan ook wezen. Ook veel mensen die interesse toonden in het Sarnelli House. Voor al die mensen die ons bezocht hebben veel dank en mogelijk tot een volgende keer.

 

Op bovenstaande foto het voltallige bestuur en onze vaste krachten Maud en Julie die ons ieder jaar geweldig meehelpen.