Nieuwsbrief maart 2014

Maart 2014

Het koude seizoen is nu een zoete herinnering en het hete seizoen is aangebroken. De temperatuur zal snel gaan oplopen en in april en mei verschrikkelijk zijn, en daarna een hoge luchtvochtigheid, samen met de hitte en hopelijk regen. Ik realiseer mij dat mensen in de V.S. en Europa zich afvragen waarom ik zit te klagen over de hitte terwijl de polaire maalstroom, of hoe het ook heten mag, er vreselijk aan komt vanaf de Poolcirkel.

Hoe dan ook, ik schrijf geen weerberichten, maar wil jullie bedanken voor jullie vriendelijkheid, aandacht en steun. De meeste kinderen hebben examen gedaan en ongeveer 30 meisjes gaan naar Noord Thailand om te wonen en te werken bij de kinderen van de bevolking in de heuvels. De kinderen verlangen ernaar om te gaan; er zijn wat personeelsleden die jammeren. Ik denk dat ze ongeveer 30 dagen weg zullen zijn. Andere, wat oudere, kinderen zullen proberen wat parttime baantjes te krijgen. Zij dromen ervan om buiten Sarnelli te wonen en voor een tijdje bij hun schoolvrienden te zijn. Ik weet niet of dat voor allemaal het geval zal zijn, maar we zullen zien hoe de dobbelsteen rolt na de examens. Zij die zakken en moeten studeren voor een herexamen gaan nergens heen!

 

Op de linkerfoto drie gelukkige meiden met hun diploma. Rechts Father Mike met een deel van alle geslaagden.

 

Drie oudere kinderen gaan ons verlaten. Man en Hiew, twee ouder jongens hebben hun opleiding, dieseltechniek, af en we hebben gereedschap voor hen gekocht en ze vertrekken om roem en fortuin te zoeken. Ze hebben afspraken gehad bij dokters en ze zijn vrij om te vertrekken. Ze moeten iedere 3 maanden terug komen voor bloedonderzoeken in het Srinakarin ziekenhuis. Een nieuw meisje, dat bij ons werd gebracht door de Zusters van de Goede Herder in Pattaya, is 18 jaar oud en heeft besmettelijke AIDS. Het is een leuk meisje, maar de vleespotten van Pattaya en het stoffige dorp Don Way zijn verschillende werelden. Ook het voedsel hier en de taal (Lao-Issan) zijn anders dan aan de oostkust. We proberen haar CD4 testen enz. te verbeteren voor we haar naar school sturen. Ze ging er vandoor met een jongen, maar kwam terug om haar medicijnen enz. te krijgen. Als de jongen nu nog geen aids heeft, krijgt hij een geweldige verrassing over een maand of zes.

 

Het meisje van de Universiteit, dat een baby heeft gekregen, is bijna direct terug naar school gegaan. Ze geeft haar baby borstvoeding en het is een gezond kereltje. Voor mij lijken alle baby’s op W.C. Fields, maar deze ziet er toch gezond uit. Wat Nuna betreft, zij ging naar het Srinakarin ziekenhuis voor onderzoek, samen met een paar andere kinderen, en ze heeft echt een hoge CD4 score, bijna duizend, wat geweldig is. Het is een gezond klein ding. Toen de deugnieten van House of Hope bijna allemaal plat lagen met verkoudheden en de griep was Nuna de enige die niets had. Peh, de dame die voor haar zorgt, masseert haar goed en geeft haar goed te eten. In ons Outreach programma is een meisje net als Nuna, dat verzorgd wordt door haar moeder, tante en oma. Onze verpleegster Kate zorgt ervoor dat de kleine genoeg voedzaam eten krijgt en haar medicijnen op de juiste tijden in neemt.

 

Nogmaals, dank u zeer voor uw hulp, vriendelijkheid en vrijgevigheid. We bidden ieder avond voor u bij het avondgebed en speciaal bij de zaterdagochtend mis met alle kinderen, Katholiek en Boeddhistisch. Moge de Goede God u en de uwen zegenen.

Father Mike

 

Father Mike tijdens zijn viering van het 50-jarig priesterschap.