Nieuwsbrief februari 2014

Februari 2014

We waren gezegend met de aanwezigheid van de oude professional van het Redemptoristen bejaardenhuis, Crooked Lake, ten zuiden van Oconomowoc, Wisconsin. Fr. Chuck Beierwaltes komt ieder jaar en is een van onze beste geldinzamelaars. De arme oude Chuck ging terug naar de bevroren toendra van Wisconsin op 6 februari. De kinderen bezorgden hem een warm afscheid en Fr. Chuck stelde hen niet teleur. Hij huilde, als antwoord.

 

Father Chuck met Boy-Lek.

We hebben veel gelezen en gezien op TV over de koudegolf in Canada en de Verenigde Staten. Hier in noord Thailand hebben we ook een koude periode meegemaakt, die twee maanden duurde. Het was weer als vroeger, meer dan 40 jaar geleden, toen ik voor het eerst naar Thailand kwam. Ik herinner mij de tweede “Superbowl”, met de wind uit de bergen van Lao; de temperatuur dichtbij 0 graden Celsius, en luisterend naar de wedstrijd om 2 uur ’s nachts. Ik had een oude Grundig radio met 18 batterijen (nog geen elektriciteit in die tijd) en een thermosfles met hete Ovaltine, in elkaar gedoken onder spreien, luisterend naar de wedstrijd, die uitgezonden werd door Vietnam.
Donoren hebben nieuwe boilers gekocht voor alle zes huizen, dus de kinderen kunnen redelijk warme douches nemen, en we hebben geïnvesteerd in dikke shawls en jassen voor de kinderen. Niettemin hebben we nog steeds ”macho ouwe jongens” branieachtig rondlopend in een T-shirt in het ijskoude weer.

De kinderen hebben het druk op school, gasten en vrijwilligers zijn vertrokken. Dat geeft de drie dames van de leiding van Charlene wat tijd om te relaxen en vrij te nemen. Het was twee maanden vol, met gasten ook gebruik makend van Kate’s huis, en zelfs in het huis van de priesters waren in deze tijd een paar gasten.

Onze verpleegster Kate was begin december teruggekeerd naar Australië, na een operatie in het BNH ziekenhuis in Bangkok. Zij bracht de feestdagen door bij haar moeder en familie, maar kreeg ook een “second opinion” op iets wat mogelijk kanker kon zijn. Ze onderging medische onderzoeken en de operatie in Thailand was succesvol. Dit was een grote troost voor de kinderen, die van “Phi Kate” houden en haar vereren. Na al het plezier van de feestdagen is ze nu weer terug en zit ze in de tredmolen om een paar pondjes kwijt te raken.

Dit is de tijd dat de eindexamen kandidaten van de middelbare school in mei serieus over hun toekomst nadenken Dankzij hun sponsoren en verschillende andere stichtingen kunnen ze kiezen tussen universiteit, hoger onderwijs, beroepsonderwijs, of een stageplaats bij bedrijven die bij de school rekruteren. We hebben een record oogst van 17 kinderen die mogelijk verder kunnen studeren. Daarom zijn we zo dankbaar voor beursverstrekkers en individuele sponsoren die het mogelijk maken dat hun dromen uitkomen. Dit is het ook het moment dat de kinderen en ik Fr. Ole en Broeder Keng dankbaar zijn voor hun deskundigheid op het gebied van scholen en de talenten van ieder kind.

Het werk op de boerderij gaat door. We hebben één vijver leeg gemaakt en we waren verbaasd over de enorme afmeting van de vissen en de hoeveelheid van de vangst. Dat was slechts één vijver. We hebben er nog 7 te gaan. We hebben die vijver leeg gepompt om meer kippenrennen boven het water te bouwen. Kippenvoer en mest vallen in de vijver; voedsel om te eten en mest om plankton te laten groeien. Br. Dtic is verantwoordelijk voor dit project en al het andere boerderij gerelateerde werk. We hebben ook wat lampen boven de vijver aangebracht en de ontelbare insecten worden hierdoor aangetrokken en vallen in de vijver om te worden opgegeten.

Op 2 februari heb ik gevierd dat ik 48 jaar geleden in Thailand ben gekomen. De drie priesters die mij ophaalden op het vliegveld Don Muang in 1966 zijn allemaal overleden. Het waren geweldige vrienden. Dit jaar vier ik mijn 50 jarig priesterschap. De Heer is heel goed geweest voor mij. Ik heb een gelukkig priesterschap en het is echt speciaal om een Redemptorist missionaris in het buitenland te zijn. Moge de goede God u zegenen met geluk, een goede gezondheid en vrede.

FR. Mike