Nieuwsbrief juni 2012

Groeten uit Sarnelli!

Deze maand heb ik de taak van Fr. Mike overgenomen om jullie een maandelijkse update te geven, omdat hij naar de Verenigde Staten is om zijn zieke zuster te bezoeken en om geld voor de kinderen bijeen te sprokkelen. Fr. Bird en broeder Keng zijn een maand in Rome voor een cursus in spiritualiteit dus ik ben de enige priester van dienst in Sarnelli deze maand, en ik ben blij dat ik jullie op de hoogte kan houden!

Het personeel prijst God dat de kinderen weer naar school zijn. Wij zijn terug op ons normale schema, vroeg opstaan, de kinderen achter de broek zitten om naar school te gaan en hen uitzwaaien bij de bus. Als ze om 5 uur terugkomen, helpen de huismoeders hen met het huiswerk, koken voor hen en luisteren naar wat ze vertellen over hun schooldag. Toen ik vandaag House of Hope (het huis voor de kleuters) binnen kwam waren twee moeders er over aan het debatteren hoe Kane huiswerk moest maken. Kane zit in de eerste klas, hij keek alleen maar naar ze, en raakte meer in de war. Zo is het leven hier.

Wat goed nieuws over het studeren van onze kinderen. Ying, het oudste meisje met HIV/AIDS begint haar 3 jarige opleiding voor verpleegster aan de Boromarajonani Verpleegstersopleiding in Udon Thani, Miss Daling uit het Our Lady of Refuge Home for Girls, Viengkhuk is begonnen met haar studie voor assistent verpleegster in de Khonkaen universiteit. Tai en Fah, ook uit Viengkhuk, beginnen een nieuw leven in Bangkok. Zij studeren aan de Ramkhamhaeng universiteit en werken tegelijkertijd in het bedrijf van één van onze vrijwilligers (Kkun Auey’s). Plern uit Viengkhuk en Gib van Nazareth House zijn er in geslaagd op de beste middelbare school in Nongkhai te komen, de Prathumthep Wittaya school. Plern die 2 jaar geleden zakte voor 8 vakken en die door Fr. Mike “Ploen 008”werd genoemd ( naar James Bond 007) heeft nu haar reputatie compleet hersteld. Ik ben er zeker van dat zij Fr. Mike om een groot cadeau zal vragen wanneer hij terug komt. Deze meisjes zijn goede voorbeelden voor de jongeren en wij zijn er erg trots op.

De regen is gekomen en het is tijd om de rijst te planten. De mannelijke personeelsleden hebben met hulp van de oudere jongens in de laatste paar weken de rijstvelden gereed gemaakt.
En deze maand gaan we alle kinderen en personeel inladen en hen naar de rijstvelden brengen om in de weekends de rijst te planten. Het zal modderig en vuil worden maar ook een leuke en gelukkige tijd. Ik weet zeker dat Kate snel wat foto’s zal maken voor de website. Dit jaar zijn we dankbaar Dat het Thaise Kinderfonds ons geholpen heeft om 74 rai land te kopen. We verwachten dat dit zal helpen om genoeg rijst te hebben voor onze 170 kinderen voor het hele jaar. Dank u hartelijk!

 

Op bovenstaande foto ziet u op de voorgrond de rijstmachine die Vrienden van Sarnelli ongeveer twee jaar geleden dankzij jullie donaties heeft aangekocht voor Sarnelli. Een volautomatisch rijstplantmachine die het 10 dagen werk van een 20-tal kinderen doet in één dag.

 

Na gedane arbeid is het goed uit te rusten.
Van links naar rechts, …. , Jiib en mair Pea

 

Op 4 juni was het Visakha dag, één van de belangrijkste Boedistische vieringen in Thailand. Er was een Bung Fai (raketten) optocht. Onze 40 kinderen waren de dansers in de optocht. Kate was gevraagd om het wapen van het dorp te dragen. Marcia en Lena, onze Duitse vrijwilligsters, vergezelden de kinderen bij de Thaise dansen. Iedereen was mooi opgemaakt en prachtig gekleed in traditionele Thaise kostuums. Hun deelname maakte iets speciaals van de viering. Jullie kunnen dit zien op de site in “Stories” Bung Fai 2012 (Rocket Festival).

Op 17 juni hebben we een afscheidsfeest om Marcia en Lena uit te zwaaien die hier vrijwilligerswerk hebben gedaan sinds september 2011. Beiden hebben geweldige dingen gedaan voor onze kinderen, personeel en mensen, en ze zijn erg geliefd. Er zullen heel veel tranen vloeien tijdens het feest. Dank jullie hartelijk om hier bij ons te zijn geweest. We kijken er naar uit om jullie weer te zien.

 

 

Linksboven op de foto zijn de kinderen zich aan het klaarmaken voor de optocht. Rechts foto tijdens de optocht. En bovenstaand de twee duitse vrijwilligsters, Marcia en Lena welke bijna 10 maanden bij Sarnelli zijn geweest.

 

Tot slot, wees er van overtuigd dat we onze weldoeners en vrienden gedenken in onze dagelijkse gebeden en dank u hartelijk voor uw voortdurende steun. En we bidden op een speciale manier voor Fr. Mike Shea, onze geliefde priester die op dit moment hard aan het werk is in de Verenigde Staten samen met de priesters Chuck Beierwaltes en Dave Polet. Alle kinderen en personeel missen hun vader erg.

Dankbaar, Father Ole

 

Mair Pea, hoofd van House of Hope het huis waar de allerkleinste wonen tot ± zes jaar, met haar koe die ze onlangs aangeschaft heeft.

 

Verslag van Father Mike vanuit Wisconsin

 

Hallo uit Dundee, Wisconsin.

Ik ben twee maanden terug in de States en in deze tijd heb ik meer verdomde dokters gezien dan ooit eerder in mijn leven.! Ik denk dat mijn ziektekosten al hun kinderen door de universiteit heen zal helpen. Ik had een nieuwe brug nodig, dat was al erg genoeg, want ik haat het om naar de tandarts te gaan. Daarna wees een onderzoek uit dat ik diabetes heb en hoge bloeddruk en hoog cholesterol. De dokter bleef me maar waarschuwen voor het “plotseling dood” syndroom, wat gezien mijn leeftijd, mij een prachtige manier lijkt om heen te gaan! Toen moest ik nog een MRI laten maken van mijn schouder die ik bezeerd had bij het tillen van gewichten met mijn neef Pat bij de plaatselijke YMCA. ( Young Men’s Christian Association. Een wereldwijde oecumenische-christelijke jongeren organisatie) Hierna moest er een moorddadig brouwsel op mijn armen en handen worden gesmeerd om pre-kankerachtige beschadigingen te vernietigen Ik leek vijf weken op Job uit het Oude Testament. De oogarts kondigde aan dat ik een staaroperatie nodig had en de eerste werd gedaan op 1 juni en het andere oog zal geopereerd worden op 28 juni. Daarna moest ik een week mijn gemak houden. Mijn moeder en haar vriendinnen zaten gewoonlijk samen hun gezondheidsproblemen rond te bazuinen en ik ben bang dat ik ook die kant op ga.

Alles schijnt goed te gaan bij Sarnelli, hoewel het personeel het even moeilijk had. Ik heb daar twee nieuw gewijde Thaise priesters en een jonge broeder Redemptorist. De broeder heeft een graad in Rechten en is veel gevraagd. Zij krijgen de vuurdoop. Men heeft de indruk dat Thaise mensen verlegen, zedig, lief en passief zijn. Niets is minder waar.

Het moesson seizoen is op tijd begonnen, dus de arbeiders en de kinderen zijn na schooltijd en in het weekend rijst aan het planten. Ik heb nog 6 acres rijstveld gekocht en ik hoop dat dit ons dichter bij ons doel brengt om zelf voorzienend te zijn in het verbouwen en eten van rijst. Rijst is echt duur en ik zou ook graag rijst over willen hebben voor het Outreach programma. We hebben drie jonge koeien en één heeft een stierkalfje gekregen. Het is Brahmin vee, en we hebben genoeg geld om er nog 4 te kopen. Het personeel moet naar veemarkten gaan om vaarzen te kopen en het is moeilijk om gezond jong vee te kopen. We moeten ook beginnen met het fokken van kippen en eenden. Ik had de rennen klaar toen ik naar huis ging. We hebben ze boven de visvijvers gebouwd. We hebben elektriciteit dus we zouden gemakkelijk voor ze kunnen zorgen. Het gebied krioelt van de dieven.

Ik zou graag gebed vragen voor sommige van onze weldoeners van Sarnelli. Als iemand gebed nodig heeft, de kinderen doen goed werk ( dat vindt God!) Stuur me je naam en verzoek naar dit e-mail adres: (mshea164@gmail.com) Wederom hartelijk dank voor uw hulp en medeleven voor deze kinderen. Bewaar een paar gebeden voor Fr. Joe Ole, Fr. Jettana en Br. Keng omdat zij het werk moeten doen en aan projecten en programma’s beginnen waar ik het talent niet voor heb. Maar ze hebben de “Oude Pro” (‘oud” is een eufanisme) Zuster Kate, om hen te helpen het schip te laten varen.
Dat de goede God u zegene.

Father Mike