Nieuwsbrief juli 2012

In juli is de rijst op Jomps’s Farm en twee andere rijstvelden met behulp van 2 rijstplantmachines, vroegtijdig, geplant. Tot grote vreugde van de tienermeisjes werden de weekends in juli niet doorgebracht in de modder, en de eeuwige klachten dat de zon hun teint en de modder hun nagels ruïneerde en over hun pijnlijke ruggen werden niet gehoord. Maar de teleurstelling bij de kleinere kinderen was duidelijk omdat zij hun weekends van zwerven door de open akkers met heel veel modder om in te spelen en de prachtige gelegenheid om iedereen die wat ouder was te ergeren, en ook zo nu en dan wat rijst te planten, kwijt waren. De dames Peh en Jit waren de drijvende krachten op het veld en zij brachten gedurende de week menige dag door in de hitte en de regen om toezicht te houden en te werken om de rijst geplant te krijgen

De jongens van St.Patrick en het Jan en Oscar House en de meisjes van het Nazareth House en Our Lady of Refuge voor meisjes hadden de laatste maand wat extra lessen. Een team van het Srinagarin Ziekenhuis in Khon Kaen kwamen gedurende drie weekends om de tieners de gevaren van het roken en het gebruiken van drugs bij te brengen. Er is een voortdurende campagne van de huismoeders om een paar van de oudere jongens te laten stoppen met roken, en omdat er in de dorpen gemakkelijk aan marihuana en hard drugs te komen is werd het tijd om de professionals te laten komen. In het bijzonder bij de kinderen met HIV/Aids is er een hogere frequentie van kanker en hartziekten, dus voorlichting is vitaal om te voorkomen dat de kinderen beginnen met roken en om ze te leren wat een gezonde leefstijl is. Fr. Bird en Fr. Keng verdedigen het fort hie,r terwijl Fr. Ole in de VS is met Fr. Shea. De tienermeisjes bezorgen hen heel veel werk omdat ze de jongens en het nachtleven van Viengkhuk ontdekken en de nachtwakers zijn met een dubbele bezetting om sommige van de meisjes ’s nachts binnen te houden. De Thaise sociale dienst heeft ons de zorg gegeven voor een 14 jarig meisje, Mint, in Our Lady of Refuge Home. Ze is meedogenloos seksueel misbruikt door haar vader en was in het Udon Meisjeshuis geplaatst om haar te beschermen, maar het bleek te moeilijk haar daar te handhaven. Hopelijk zal ze met veel geduld en liefde haar weg in het leven vinden in Viengkhuk, zoals de ander meisjes die daar in dezelfde omstandigheden zijn gekomen.

Op 12 augustus is de verjaardag van de koningin en ook Moederdag wordt op deze dag gevierd. De kinderen van Rosario School hebben vrijdag een ceremonie en het zal pijnlijk zijn voor veel van de kinderen die hun moeder hebben verloren door HIV/AID of die door hen in de steek zijn gelaten. De huismoeders van de verschillende huizen zullen naar voren komen de kinderen vertegenwoordigen bij de ceremonie, zodat de kinderen toch nog iemand hebben die hun moeder zal zijn op deze speciale dag.

De kinderen kijken uit naar de terugkomst van Fr. Shea en vragen voortdurend: wanneer komt hij terug?? Ze gaan echter door met de routine van vroeg opstaan, school, huiswerk, spelen en naar bed en genieten van de weekends ze kunnen ontspannen en, de oudere tieners, huiswerk kunnen inhalen en extra lessen krijgen van Khun Auey in Pi Si Tong.

We wensen dat Fr. Ole en Fr. Shea spoedig terugkomen en danken jullie allemaal voor jullie hulp en liefde.

Kate Introna