Jomp’s Farm

Onderstaand verhaal een verslag van Kate Introna(Australische verpleegkundige en hoofd van “Healthcentre Maastricht”). Het verhaal gaat over Jomps Farm waar wij onze derde doelstelling gaan realiseren. Een geweldig groot stuk grond waar stichting Vrienden van Sarnelli een kleine “kunstmestfabriek” wil realiseren om de grond weer vruchtbaar te maken en zodoende o.a. heel veel rijst geplant kan worden.

BEZOEK VAN DE THAISE KINDER STICHTING

Het jaarlijkse bezoek van de Thaise Kinder Stichting aan Sarnelli House was dit jaar boeiender dan anders. In februari kwamen, Crispian Collins, voorzitter van TCT, Carl en Ann Gross, oudgedienden die TCT sinds 1994 steunen en die geld bijeen brengen met het kweken en verkopen van hun eigen groenten, en Virginia Yip, ook al iemand die TCT sinds 2006 steunt en verschillende inzamelingsacties organiseert en een kraam heeft waar ze “fair trade” goederen verkoopt, allemaal op bezoek bij Sarnelli om de gang van zaken bij Jomp’s Farm te bekijken.
De Thaise Kinder Stichting steunt al heel lang Sarnelli House evenals veel andere behoeftige kinder organisaties in Thailand. Ieder jaar organiseert TCT een grote inzamelings actie, genaamd Big Give. Tegen het eind van 2011 had Big Give Sarnelli House als doel en de ontwikkeling van Jomp’s Farm, en het doel was 50.000 GBP op te halen. Dit geld zou worden gebruikt om:

• 16 rai, of 8 acres, akkerland te kopen, ongeveer 1 km achter Sarnelli in het dorp Don Vai
• de omtrek van het land te omheinen
• 2 grote visvijvers te graven
• huisjes voor personeel en opzichter op het land te bouwen

 

Dankzij de enorme inspanning van de staf van TCT en de gulheid van de donoren is dat gelukt en TCT heeft de eerste termijn van de Big Give inzameling overgemaakt aan Sarnelli House.

Wat eerst een droom was voor Fr. Shea en zijn personeel wordt uiteindelijk werkelijkheid. Jomp’s Farm, genoemd naar de zoon van Virginia Yip, die een langdurige binding had met Thailand en niet lang na een bezoek aan Thailand op 28 jarige leeftijd stierf, wordt een zichzelf verzorgende boerderij en tehuis. De jongens, die op de boerderij zullen wonen en werken, hebben ook HIV/Aids en zijn om verschillende redenen niet in staat hun schoolopleiding af te maken en ze hebben emotionele en leer problemen. Ze zouden niet in staat zijn om een baan te krijgen en voor zichzelf te zorgen in de buitenwereld. Uiteindelijk zullen de jongens, wanneer de boerderij compleet is en er gewerkt kan worden, wat naar verwachting nog 2 jaar zal duren, op de boerderij wonen en werken met steun van volwassenen

 

 

Op het ogenblik hebben twee jongens, één van Jan en Oscar House en één van St. Patrick’s Jongenshuis, die nu in de laatste fase van de middelbare school zitten, aangegeven dat ze geïnteresseerd zijn om Landbouwkunde te gaan studeren en terug te komen om op de boerderij te wonen en werken met de nieuwe kennis die ze hebben opgedaan.
Op dit moment is het land gekocht en is de omheining af. Het land is vrij gemaakt van eucalyptus en de rijst velden liggen nu braak, na een goed seizoen vorig jaar. Er is wat maïs geplant door de kinderen maar dat zal slechts één huis van voedsel voorzien. Er zijn twee kleine huisjes gebouwd om de nachtwakers en personeel onderdak te verschaffen, betonnen elektriciteitspalen staan op hun plaats maar nu moeten we wachten op de regering om de elektriciteit aan te sluiten, ondanks dat het geld volledig is betaald door STICHTING VRIENDEN VAN SARNELLI. Met de hulp van andere gulle donoren zullen er kippen, vis, eenden en koeien gekocht worden en hokken worden gebouwd om ze te huisvesten. Uiteindelijk zal er een slaapzaal worden gebouwd om de jongens te huisvesten en zal de boerderij Sarnelli House voeden en een bestaan bieden aan de jongens die het nodig hebben.

 

 

Kate Introna, 2012.