Nieuwsbrief april 2012

Allemaal een Gelukkig Nieuwjaar!

Thailand heeft drie keer Nieuw Jaar. De gewone op 1 januari. Het Chinese Nieuwjaar dat op zijn minst 3 dagen duurt rond begin februari ( hangt af van de maan ) en het Thaise Nieuwjaar van 13 tot 16 april. Dit zijn de dagen die de toeristen zich herinneren als het festival dat er met water wordt gegooid. Daar sluiten ze katten op in kooien en laten mensen water naar hen gooien terwijl de katten erbarmelijk janken omdat ze niet van water houden en daardoor aan hartverlammingen sterven in de kooi. Ik houd mijn Siamese kat binnen in die tijd. Het idee is dat de regengod de katten hoort janken en zich herinnert dat hij regen moet sturen. Het is werkelijk wreed en barbaars.

 

 

Op het ogenblik zijn we heel veel eieren, die we kopen, aan het kleuren plus snoepgoed en prijzen voor degene die de meeste Paaseieren heeft gevonden. Op het ogenblik hebben de kinderen schoolvakantie en op zijn minst één van de huizen heeft problemen. Ik moest de jongens St. Patrick’s en Jan en Oscar bijeen roepen en een standje geven omdat ze rookten.
Sigaretten zijn echt gevaarlijk voor kinderen met AIDS en ze zijn verschrikkelijk duur. Toen scholden de meisjes van Nazareth hun huismoeder uit, die daarop huilend vertrok. Ik heb Nazareth gesloten en de meisjes moesten op de grond slapen in Sarnelli totdat de huismoeder weer terug wilde komen. De meisjes van Sarnelli waren boos dat de oudere meisjes in hun TV kamer moesten slapen, dus dat moest ik wel een uur lang aan horen. Een delegatie kwam aan gemarcheerd naar het kerkhof om te klagen dat ze hun favoriete TV soap opera’s hadden gemist. Het zijn 13 en 14 jarigen die mij ongeveer van alles voor de voeten werpen. Hun laatste protestmars naar mijn huis vanmorgen was om te melden dat de kleine jongens verrekijkers hebben en door het raam naar hen kijken terwijl ze een bad nemen.

 

 

UITEINDELIJK hebben we elektriciteit op onze boerderij! Ik heb de jongens al aan het werk om het eerste huis voor de arbeiders te bouwen. Het tweede huis is tijdelijk; voor het regenseizoen. Na de moesson zullen we het tweede huis bouwen en dan het slaapgebouw en de eetzaal. Ik heb ook net ontdekt dat ik ergens geld moet vinden om aan Nazareth te besteden omdat de instroom van nieuwelingen dat jaar drie kamers meer vereist. Tot dusver zijn de kinderen relatief gezond en lijken te genieten van hun schoolvakantie. Ze zwemmen op bepaalde tijden in het zwembad en de ouderen werken en sparen voor kleren en andere spullen die ze willen hebben, zoals mobieltjes. De jongens werken in de bouw en op de boerderij en de meisjes maken handwerk, sieraden en andere dingen onder toezicht van Fr. Bird. Ons voetbalteam ging naar Pattaya voor een toernooi ( en won uiteindelijk een wedstrijd) terwijl de meisjes ergens naar de buurt van Saraburi gaan.

Wederom allemaal hartelijk dank en moge de Heer u een gezegend en gelukkig Passfeest schenken. We bidden ieder avond voor u en de uwen

Fr. Mike