Professor Rob

Professor Rob Smeets van het Academisch Ziekenhuis Maastricht in Nederland is een expert op het gebied van revalidatie geneeskunde. Hij en zijn vrouw José kwamen samen met, de oudgediende supporters en vrienden van Sarnelli House, Ben en Angelique Ummels in september/oktober voor een bezoek van 10 dagen. Dit was de eerste keer dat Rob en zijn vrouw José Sarnelli House bezochten, maar zij waren in goed gezelschap van Ben en Angelique, die ons al vele keren bezochten in de afgelopen jaren. Rob gebruikte de tijd hier om de 4 kinderen die problemen hebben met lopen tengevolge van HIV/AIDS grondig te onderzoeken. Na ieder kind te hebben geobserveerd, hun vermogen van bewegen te hebben onderzocht, video opnamen te hebben gemaakt van het lopen vanuit verschillende hoeken en de opnames te hebben geanalyseerd, maakte hij een plan voor een oefentherapie voor Dottie, ManU, Kiat en Soi. De kinderen werkten zo goed mee en waren zo blij om mee te doen met het speciale revalidatie team. Rob en Ben leerden het personeel van Sarnelli ook om spierversterkende oefeningen te doen met de kinderen.

 

Controle-reflex van Kiat door Professor Rob in de behandelkamer van Healthcentre Maastricht.

 

Naast de hulp aan de kinderen zette Rob ook zijn deskundigheid in voor twee invalide personeelsleden, Som Jai die in een rolstoel zit als gevolg van een ongeluk en Nook die een been verloor bij een motor ongeluk. Hij nam hen, samen met Ben die met Rob samenwerkt, mee naar het zwembad voor een aantal oefeningen. Voor Nook was het de eerste keer dat ze bevrijd was van de druk van haar stomp op de prothese, die ze normaal draagt om te lopen. Zowel Som Jai als Nook leerden een paar waardevolle oefeningen om hun spieren te versterken om de best mogelijke functie te verkrijgen en hun mobiliteit te verbeteren.

 

Staf van Sarnelli krijgt praktijkles onder toeziend oog van Ben.

 

Om zeker te zijn dat het oefenprogramma wordt voortgezet verblijft een (vrijwilliger) fysiotherapeut uit Nederland 5 weken in Sarnelli House om de oefen programma’s die Rob en Ben hebben ontwikkeld uit te voeren en om het personeel en vrijwilligers te leren hoe ze het programma moeten voortzetten na zijn vertrek. Heel veel dank aan Rob en Ben voor de tijd en de inzet in het delen van hun deskundigheid en bedrevenheid om de mobiliteit en het leven van de lichamelijk gehandicapte kinderen en personeelsleden te verbeteren.

 

Som Jai en Nook, die beiden een prothese dragen, hebben samen met Rob oefeningen gedaan om hun spieren te versterken.

 

Kate, hoofd verpleegkundige Sarnelli