Nieuwsbrief Februari 2024

Nieuwsbrief Sarnelli Februari 2024

Fijne Valentijnsdag

Na onze eerste Kerst- en Nieuwjaarsvieringen sinds de Covid, kwam er koud weer aanzetten. We hebben te maken gehad met koud, regenachtig weer en de kinderen vertonen griepachtige symptomen. We noemen deze regens “Mak Muang Rains”, maar dit jaar kwamen ze met het koude weer. Op dit moment is het 15 graden Celsius met een koude wind uit de Laotiaanse bergen.

Afgelopen zaterdag vond de eerste kerkviering in het dorp Pai Si Tong sinds vier jaar plaats. Dankzij Covid waren kerkelijke festiviteiten de afgelopen vier jaar verboden. Covid is er nog steeds, maar in een veel mildere vorm. De bisschop, ruim veertig priesters en dertig nonnen, plus een kerk vol katholieken, maakten de vieringen tot een doorslaand succes. De parochie maakte van de gelegenheid gebruik om ook mijn 60-jarige wijding te vieren. Ik werd in 1964 gewijd en kwam op 2 februari 1966 naar Thailand. Nadat ik de taalschool had afgerond, werd ik op mijn verjaardag, 30 juli 1967, per trein het land in gestuurd om aan mijn zendingsleven te beginnen. Sindsdien ben ik in veel dorpen langs de Mekong gestationeerd. God zegende mij echt met geluk en de vriendelijkheid van de dorpelingen, overal waar ik gestationeerd was. De laatste zegen kwam toen ik begon te werken met mensen met AIDS, en vooral hun kinderen, hoewel we nu kinderen van drugsverslaafden opnemen en mensen die een gevangenisstraf uitzitten voor het verkopen van drugs.

Onze nieuwste onderneming is voor baby’s waarvan de moeder een abortus heeft geprobeerd, en baby’s van wie de moeder tijdens de zwangerschap drugs heeft gebruikt. Deze baby’s zijn geestelijk en lichamelijk beschadigd. We hebben een assistent-fysio uit Maastricht in Nederland en hij en zijn vrouw werken zeven maanden per jaar met de gehandicapte kinderen. We hebben nu vier van deze baby’s en de provinciegouverneur dringt er bij ons op aan om de renovatie van de oude bakkerij af te ronden. Hier zullen we deze kinderen gaan huisvesten en proberen hen te helpen zich bewust te worden van hun omgeving, en ze zo goed mogelijk te laten leven.  De gouverneur heeft een wachtlijst met baby’s uit verschillende ziekenhuizen, waar moeders hun pasgeboren baby’s in de steek lieten. Hij is van plan ze allemaal aan ons te geven. De overheid helpt ons echter niet met eventuele kosten.

Onze kippencoup is inmiddels gebouwd en een maand lang voltooid. Eind deze week verwachten we 150 kuikens. Godzijdank hebben we gewacht tot het koude weer en de regen verdwenen. Toen ik thuis was en nog op de boerderij zat, fokten we nooit kippen of eenden, dus heb ik een man aangenomen die vroeger kippen grootbracht en weet wat hij moet doen. Hij had zelf een kudde, maar iemand die rijststoppels van hun velden verbrandde, liet het vuur bij hen vandaan gaan en verbrandde zijn kippencoup en al zijn kippen stierven in het vuur.

Het nieuwe kippenhok en hopelijk vergaat het deze kippen beter.

Ik hoop dat alles goed is, en dat de Goede Heer jou en de jouwen zegent. Nogmaals bedankt voor uw vriendelijkheid tegenover de kinderen en uw interesse in de kinderen van Sarnelli!

Dankbaar,

Father Mike, kinderen en personeel