Nieuwsbrief November 2023

Nieuwsbrief Sarnelli november 2023

 Happy Thanksgiving!

Voor onze Amerikaanse vrienden staat Thanksgiving op de loer! Voor de rest van ons is in ieder geval elke dag een dag om de Goede Heer te danken voor het leven en geluk. Dit is zeker het geval voor onze kinderen in Sarnelli House. Ze komen voorzichtig angstig binnen, maar vinden binnen enkele dagen liefde, geluk en humor. We zorgen ervoor dat ze zo snel mogelijk naar school gaan. De allerkleinsten zullen moeten wachten tot ze de schoolgaande leeftijd bereiken. Ze vinden het leuk om bediend te worden en vechten als knutselaars om speelgoed.

Henriette samen met één van de moeders(Mèrs) en enkele nieuwe kleine baby’s.

Voor katholieken gaat het Nieuws over onze Mariaprocessie die een einde maakt aan een maand gewijd aan Moeder Maria. Katholieken gaan in oktober van huis tot huis om de rozenkrans te bidden. De rozenkrans in verschillende huizen op verschillende avonden wordt benadrukt door een processie van het dorp Pai Si Tong naar Don Wai, die eindigt op de Don Wai-begraafplaats voor beide dorpen. Daar zal Father Black de H.Mis opdragen, en deze zaterdagochtend zullen mensen uit vele dorpen met hun priesters komen voor een mis en na de H.Mis wordt elke begraafplaats gezegend met een gebed en besprenkeld met wijwater. Dit omvat graven van onze kinderen, huismoeders en andere volwassenen, inclusief donateurs en onze eigen pater Father Dick Strass.

Ondertussen wordt er verder gewerkt aan ons nieuwe kippenhok. Door de regen kon de klus niet worden geklaard. Zodra dat klaar is, zullen er babykippen en eendjes worden gekocht en grootgebracht. Daarna gaan we beginnen met het renoveren van onze bakkerij tot een thuis voor onze vier zwaar hersenbeschadigde baby’s. Mij ​​werd verteld dat de regering behoorlijk geïnteresseerd is in dit project, omdat ze meer kinderen hebben die ze ons willen geven. We stemden toe ​​om deze baby’s aan te nemen. Eén is ternauwernood levend in een vuilniszak  aangetroffen, op een vuilnisbelt. De baby werd vastgebonden in de tas en de ouders knuppelden hem dood, in de veronderstelling dat ze hem hadden vermoord. Een andere baby werd naar de trein Bangkok – Nongkhai gesmokkeld en daar achtergelaten. De baby werd gevonden door een conducteur, die de baby aan een overheidsweeshuis heeft gegeven. Het weeshuis heeft de baby met tegenzin meegenomen, in afwachting van de opening van ons nieuwe gebouw.

Ikzelf, een deel van het personeel en de vrijwilligers, eten allemaal in Charlene House om 12.00 uur. Afgelopen woensdag grilde Brian O’Riordan hamburgers en maakte het keukenpersoneel een salade. Alles was goed en erg lekker. Donderdag vroeg kreeg ik een telefoontje dat het hele keukenpersoneel positief was getest op Covid. Kate, onze verpleegster, kwam later naar buiten om ons allemaal te controleren. Godzijdank zijn we allemaal negatief getest. De dames in de keuken zijn allemaal in quarantaine, dus hopelijk zijn ze allemaal veilig en sterft de Covid-bug.

Zo, alweer een oktober maand is ten einde! Ik hoop dat alles goed gaat met jullie en dat jullie  genieten van het leven. We krijgen er maar één, dus we kunnen maar beter goed en met vreugde en geluk leven!

Dankbaar,

Father Mike Shea en al het personeel en de kinderen van Sarnelli House

 

AANVULLEND NIEUWS, EEN VERSLAG MET VELE FOTO’S VAN HET BEZOEK VAN HENRIETTE EN ONDERGETEKENDE ONLANGS AAN SARNELLI.

 

Voor Henriette was het bezoek slecht begonnen. Bij aankomst is zij de eerste dag uitgegleden en haar enkel verstuikt. Met gebruik van de oude rolstoel van Father Mike hebben we toch nog wat dingen kunnen doen. Jiib kwam iedere dag voorbij om haar voet te verzorgen.

Een van de vele keren dat Father Mike kwam lunchen in Charlene House. Was altijd gezellig even bijkletsen met Brian & Kate, Michael(neef Father Mike) & Sjanet en de volonteers.

Bezoek aan St. Patrick. Zonne, onze kleindochter, had voor de jongens allemaal halloween-figuurtjes gemaakt die ze moesten kleuren en daar konden ze worden opgehangen tijdens halloween.

Tijdens ons bezoek aan de 12 rai farm heeft Phea ons vol trots het irrigatiesysteem laten zien welke onze stichting gesponsord heeft. Een aantal zonnepanelen aangesloten op een pomp, zorgen ervoor dat op 60 mtr. diepte voldoende water wordt opgehaald dat direct op de rijstvelden kan gespoten worden of opgeslagen in twee grote tanks. Er is dus altijd voldoende water voorhanden voor de rijst. Droge periodes in het verleden zorgden voor een slechte oogst.

Bezoek House of Hope: De vele kleine kinderen op moment(22 st.) zorgen voor veel werk voor de huidige mèrs. Gelukkig kunnen de oudere meiden helpen nu ze vakantie hebben. Met Nuna een gehandicapt meisje gaat het nog steeds goed.

French fries: Vanaf dag 1 vragen de kids Pi Leon “French fries”. Het is en blijft altijd een geweldig feest voor ze. Vanaf 9.00 – 11.30 uur voorbakken en afbakken van een 36 kg diepgevroren frietjes, met hulp van de volonteers en Tien. Ketchup en cola horen d’r ook bij en nadien nog een lekker ijsje.

Teachers: Zoals jullie weten heeft onze Stichting ook een tweetal leraressen gesponsord voor de kinderen extra lessen te geven. Zij doen ontzettend veel met de kinderen, niet alleen lessen maar ook dansen, spelletjes enz.

50-jarige bruiloft: 10 jaar geleden hadden wij ons 40-jarig wettelijk huwelijk gevierd en dan waren ze niet vergeten. Dit jaar dus 50 jaar!! Samen met Michael en Sjanet werd ons een feestje aangeboden met veel dans door de kinderen, kado’s en felicitaties.

nwsbrf-2023.10.35

Sportdag: De laatste dag voor hervatten van de school werd een groot sportspektakel gehouden. Voor afgegaan door een drumband werden alle deelnemers ontvangen. De gehele dag ontspanning, spelletjes en ontzettend veel plezier. Naast alle deelnemers natuurlijk ook toeschouwers en enkele sponsoren.

namens Leon Castermans Stichting Vrienden van Sarnelli.