Nieuwsbrief Juni 2020

Nieuwsbrief Juni 2020

De maand juni begint ook al weer als ellendige maand, waarin iedereen lijdt aan het coronavirus; of ze nu ziek zijn, banen hebben verloren en geen hulp hebben voor voedsel en huur. Tot dusver zijn acht van onze kinderen teruggekeerd; twee van hen zijn behoorlijk ziek met tbc. Beiden, een jongen en een meisje, worden in het ziekenhuis opgenomen. Toen ze ons verlieten, stopten ze met het gebruik van hun ARV’s (aids-blokkerende pillen) en dit is het resultaat. Het nieuwe tbc-medicijn is ook duur.

Ik ben eigenlijk best trots op de kinderen. De jongens werken hard op de boerderij, terwijl de meisjes voor de kleintjes zorgen; naaiwerk doen en werk in de grote moestuin verrichten. Alle kinderen die terugkwamen van de universiteit of werkprogramma’s moesten twee weken in quarantaine. De universitaire artsen in Khon Kaen staan er nog steeds op dat ik in quarantaine blijf, maar ik ga er wel op uit om reparatie- en bouwprojecten te controleren. Ik bezeerde mijn rug tijdens het sporten en ik moest een paar weken fysiotherapie ondergaan. Het was leuk om erop uit te trekken en andere mensen te zien!

De jongens druk bezig met het kweken van de plantjes en de meiden aan het naaien van de mondkapjes.

Een van de terugkerende kinderen is een jongedame die ons door het provinciebestuur word toevertrouwd omdat ze door haar vader werd geslagen. De vader kwam eindelijk uit de gevangenis en traceerde zijn dochter naar Sarnelli House. Vervolgens stuurde ik het meisje naar de Good Shepherds in Bangkok en ze ging daar naar het Nurses Training College en kwam terug om ons te helpen.

Onze Australische verpleegster, Kate, had ernstige rugpijn. Ze onderging een MRI en ontdekte dat ze een cyste op haar ruggenmerg heeft en mogelijk geopereerd moet worden, wat een gecompliceerde en gevaarlijke ingreep zou zijn. Ze besloot uiteindelijk om naar Australië te gaan voor een second opinion. Ze zit nu in quarantaine voor twee weken in Sydney. We zijn dus dankbaar dat ons meisje en haar man terugkwamen uit Bangkok om ons bij te staan.

Kate hier nog in betere tijden. We wensen haar veel geluk en succes met haar gezondheid.

Het is bekend dat de school in juli weer wordt hervat. We wachten om te zien welke speciale details met betrekking tot Covid 19 naar buiten zullen komen. Ik denk dat de kinderen tegen die tijd blij zullen zijn om de school weer te hervatten, maar zoals ik al zei, ze hebben zich heel goed gedragen en zijn zeer verantwoordelijk geweest tijdens deze pandemie.

We zitten nog steeds in droogte. De moessons zouden er nu al moeten zijn, maar het is vreselijk heet, en onweerswolken komen en gaan met weinig of geen regen. Dit kan ons tweede jaar zonder rijstoogst zijn. Met 150 kinderen te voeden en 40 arbeiders is dit niet goed.

Bovenstaande beelden hopen we dit jaar nog mee te maken maar we zijn er bang voor.

Nogmaals, God zegene jullie allemaal en blijf alsjeblieft veilig en gezond! We bidden dagelijks voor al onze weldoeners en vrienden!

Father Mike.