Het probleem Viengkhuk

In april 1999 had Fr. Mike drie weeskinderen opgenomen, maar waar moesten ze wonen? Een plaatselijke dame die zijn huis schoonmaakte en de was voor hem deed vroeg hem of hij haar kleine houten huisje wilde kopen voor 80.000 baht (ongeveer $ 2750) Dit huis zou het “Our Lady of Refuge” huis voor meisjes in Viengkhuk worden. Het duurde zes maanden om het geld voor de veilige plaats bij elkaar te krijgen. Fr Mike renoveerde het huis eind 1999, boorde een bron en toen hij het geld bij elkaar had waren er totaal 8 meisjes.

Our Lady of Refuge Home voor meisjes ligt bij de steeds veranderende oever van de Mekong rivier, in het kleine dorp Viengkhuk. Het is een kleine rit van 10 minuten naar de dichtstbijzijnde dorpjes Pi Si Tong en Don Wai, de plaats van de andere huizen die een plaats bieden aan onze kinderen. De Rosario Witthays school, waar alle kinderen een goede opleiding krijgen, ligt heel gemakkelijk, aan de overkant van de weg tegenover Our Lady of Refuge Home for Girls. Het huis was aanvankelijk een klein eenvoudig gebouw van twee verdiepingen en is sindsdien gerenoveerd en uitgebreid naar vijf gebouwen, met twee slaapzalen, een klaslokaal, een keuken en TV/woonkamer en een klein huis voor de staf. Er zijn paddenstoel huizen en een wasplaats buiten, ook een basketbal veld en plaats om te voetballen en badminton te spelen. De meisjes zijn er heel gelukkig.

De meisjes van Viengkhuk hebben het druk, ze maken artikelen zoals, sieraden, tassen en haarspelden en leren om tradioneleThaise gerechten en desserts te koken en groente te verbouwen. De sieraden, gemaakt in Our Lady of Refuge, worden zelfs verkocht in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Australië en de Verenigde Staten, waarop de meisjes heel trots zijn. Het afgelopen jaar heeft een bekende Thaise ontwerper de meisjes geholpen bij het ontwikkelen van de sieradenlijn “Bracelove”, wat verkocht is op tentoonstellingen in Bangkok en Udon Thani. Our Lady of Refuge in Viengkhuk huisvest op dit moment 21 middelbare school meisjes van 12 tot 18 jaar. De meisjes zijn een grote en gelukkige familie geworden. Ze spelen niet alleen met elkaar en zorgen voor elkaar maar ze houden echt van elkaar als zusters. Het is een heerlijk huis om op bezoek te gaan omdat de meisjes en de staf geweldig grappig en gastvrij zijn. Misschien omdat ze van 5 kilometer van Pi SI Tong af zitten en niet zoveel gasten ontvangen als de andere huizen, zij zijn altijd blij je te zien.

Het is een huis met een serieuze kijk op educatie. Zuster Lek is er meer dan 10 jaar huismoeder en moedigt de meisjes aan om te studeren. En de resultaten komen overeen met de prestaties want de school resultaten zijn bijna altijd de beste van alle huizen. Er zijn 4 academische graden te behalen hier en Thailand en het laatste jaar kregen acht Viengkhuk meisjes meer dan 3, (B+grade) met een score van 16 uit 21, bij een school gemiddelde van 2,5. Veel van onze jong volwassenen die nu op de universiteit zitten groeiden op in dit huis en zijn een voorbeeld voor de teenagers die er nu zitten. Helaas komt het Viengkhuk tijdperk ten einde omdat de plaats niet langer veilig is voor de meisjes die er wonen. De Thaise regering heeft een vierbaans autoweg aangelegd door Viengkhuk, en het irrigatie-kanaal, dat het water afvoerde naar de Mekong rivier, gedempt. De weg ligt veel hoger, ongeveer 3 meter, dan ons kleine gebouw. De drainage sloot die van oost naar west door het dorp loopt is verstopt. Door de verbreding van de weg is ook de veiligheidsstrook die de huizen beschermde tegen de auto’s van de hoofdweg. Zolang er geen auto van de weg vliegt en de slaapzaal van de meisjes binnen rijdt, zal de gehele plaats zeker onder water lopen in het komende regen seizoen.
Het resultaat is dat Fr. Mike een greep moest doen in het fonds voor natte dagen om te beginnen met de constructie voor een nieuw huis voor onze meisjes van Viengkhuk op een stuk land in het dorp Don Wai. Het wordt gebouwd naast Nazareth House en achter Sarnelli House. Het werk is al begonnen, zo urgent is de situatie, en het gebouw moet klaar zijn voor het regen seizoen begint. De reserves aanspreken voor iets als dit was nooit een deel van het Sarnelli House plan, dus we hopen dat we voldoende steun kunnen vinden om dit project te voltooien.

Iedereen die meer informatie over dit project zoekt, of hulp wil bieden wordt uitgenodigd om contact te zoeken op info@sarnelliorphanage.org en of info@vriendenvansarnelli.nl. Alle donaties zijn van harte welkom.

Father Mike