Nieuwsbrief juni 2017

Hallo vanuit Eden, Wisconsin,

Ik ben bijna 5 weken geleden in de V.S. aangekomen. De tijd vliegt voorbij. Ik ben klaar met de medische onderzoeken en ik ben in goede gezondheid bevonden en er is(nog) geen teken van Alzheimer!! Gelukkig voor de zuigelingen en peuters zijn de kinderen terug naar school en de huismoeders halen opgelucht adem. Het zien van bendes kleine jongens lopend door het dorp Don Wai, gewapend met katapulten maakt iedereen nerveus, speciaal de mensen die het geluk hebben glas in de vensters te hebben. De jonge meisjes fietsen de weg op en neer en tot nu toe is er nog geen door een auto aangereden. De oudere meisjes fietsen niet, zij staan in de rij voor de paar motorfietsen van het huis. Geen van hen heeft een rijbewijs en zij gebruiken ook geen helm. Ik vermoed dat zij denken dat een helm hun schoonheid verbergt, of zo iets. Onze jongeman Choke leert met krukken te lopen en een trap op te gaan. Ik weet niet wanneer hij een prothese aangemeten krijgt. Zijn been is beneden de knie geamputeerd.

Ik heb niet veel nieuws over de kinderen en wat er gebeurt op Sarnelli. De mensen daar vertellen me alleen dat waarvan zij denken dat ik het moet weten, en dat is goed, denk ik. De Redemptoristen van onze internationale school in Minburi hielden onlangs een concert voor het goede doel om te vieren dat zij 60 jaar bestaan en van de opbrengst gaven zij Sarnelli House 300.000 Thaise Bath(ongeveer $ 8800,-) Met de instroom van 6 nieuwe kinderen en twee baby’s, die binnenkort geboren worden bij moeders in House of Hope, komt het geld goed van pas.

Volgens alle rapporten, en wat ik heb gezien voor ik vertrok, komen de moessonregens dit jaar op tijd. De kinderen en het personeel planten de rijst met de hand, plant na plant. Zelfs de meest ongeletterde boer weet dat er wereldwijd een verandering is in de moesson en de planttijd om op tijd te oogsten. We hadden altijd 5 maanden om dikke korrels te krijgen, nu duurt de cycle iets meer dan 3 maanden.

De regering heeft electriciteitspalen gezet in het stuk land van 12 rai, waar onze experimentele boerderij en boomgaard gaan beginnen. De bouw van het hoofdgebouw gaat door, gesponsord door onze Hollandse Vrienden van Sarnelli, en om te beginnen zullen we ook twee huisjess bouwen voor 4 jongens en zien hoe het gaat als het project vorm krijgt. Daarna zullen we nog een huis en een eetzaal voor de jongens en mijzelf toevoegen.

VERSLAG ACTIVITEITEN EL DUNYA MARKT MAASTRICHT

We zijn er klaar voor. Ook Emmy was er deze keer bij, geweldig.

 

Op 25 mei j.l. hebben wij ons weer gepresenteerd op de El Dunya markt in het stadspark bij de Oeverwal. Wederom georganiseert door het Mondiaal Centrum.

Het was onze zesde keer dat wij deelnamen aan deze markt waar we allerhande kleine leuke dingen verkochten zoals armbandjes, kettingen, ringetjes, sleutelhangers enz. Dit jaar waren de beursjes in, alles verkocht!! Wat zullen de kids blij zijn, want alles is door hun zelf gemaakt en hiermee hebben ze wat extra zakgeld.

Net als vorig jaar waren Ben & Angelique nog steeds bij Sarnelli waar ze veel goed werk verrichten. Wij hadden als extra verkopers, evenals vorig jaar, Berty Paulissen en John Thoma en als speciale gast Emmy. Veel vragen van mensen; is zij één van de kids van Sarnelli!!! Neen, maar zij is wel Thaise, spreekt Nederlands en woont in Maastricht. Een aantal jaren geleden hebben we haar ontmoet in een Thais restaurant in Maastricht en inmiddels een zeer gewaardeerde volonteer bij Sarnelli. De kids houden van haar.
Verder vele nieuwe en bestaande “Sarnelli mensen” mogen ontmoeten.

Het was een ontzettende leuke dag, heel mooi weer en vele spulletjes verkocht.

Leon & Henriette

 

De gehele dag was het gezellig druk op de El Dunya markt.